15 mei 2017 571 woorden, 3 min. gelezen

Aanbevelingen op Youtube: gebruikerservaring en algoritmes beter dan ooit

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Als u een YouTube-adept bent, is de kans groot dat de aanbevelingssystemen een grote rol spelen in uw afhankelijkheid ervan. Onze interesse in aanbevelingssystemen en algoritmes brengen ons natuurlijk naar een voorloper in het genre, de mobiele toepassing van YouTube, […]

Als u een YouTube-adept bent, is de kans groot dat de aanbevelingssystemen een grote rol spelen in uw afhankelijkheid ervan. Onze interesse in aanbevelingssystemen en algoritmes brengen ons natuurlijk naar een voorloper in het genre, de mobiele toepassing van YouTube, om de meest recente ontwikkelingen ervan te evalueren. Het minste wat we kunnen zeggen is dat de laatste versie van het
aanbevelingsalgoritme (Frans) uiterst precies en in staat is om een verslaving bij de gebruikers te veroorzaken.

Hoe werken aanbevelingen op YouTube?

YouTube heeft zijn mobiele applicatie de voorbije jaren sterk verbeterd en biedt momenteel meerdere soorten aanbevelingen: in de video en daarbuiten. Youtube blijft weliswaar beperkt in zijn ontwikkelingen (er bestaat maar één aanbod van de RecSys conferentie bij ons weten). De analyse is dus volledig empirisch en onder voorbehoud.
Laten we eerste de aanbevelingen van buiten de video bekijken, meteen ook de oudste.

Aanbevelingen buiten de video op YouTube

Nemen we een willekeurige video voor onze test. Ze gaat over het bezoek aan het huis van Jay Cutler in Las Vegas (Engels) (voor wie hem niet kent, Jay Cutler is een beroemde bodybuilder, die 4 maal de titel van Mr Olympia won). Bij het openen van de video op uw smartphone in portretmodus krijgt u onderdaan drie aanbevelingen. Het is natuurlijk een beperkte keuze en Youtube zocht naar een weg om zijn gebruikers meer keuze aan te bieden, dus om ze meer te tevreden te stellen met alternatieve video’s.

De oplossing van dit probleem kwam er met versie 5 van de mobiele toepassing. Youtube biedt gebruikers de kans om een video onderaan rechts van het scherm te blijven bekijken, terwijl ze tegelijk kunnen bladeren naar andere inhoud.

Aanbevelingen in video’s op YouTube

De eerste doorbraak betreffende gebruikerservaring kwam er met de meest recente update van de mobiele applicatie. Eerst ontdekte YouTube een zeer intelligente manier om een lijst van aanbevelingen aan te bieden, die tijdens het spelen van de video – en zonder die laatste te moeten stopzetten – permanent toegankelijk zijn.

De tags van de aanbevolen video’s verschijnen onderaan het scherm en worden zichtbaar gemaakt door ze naar boven te slepen (zie afbeelding hieronder).

Op die manier kunnen gebruikers een andere video kiezen (tussen 12) als de video die se bekijken hen niet aanstaat.

In de rechter bovenhoek plaatst YouTube contextuele aanbevelingen, waarvan de precisie ronduit verbluffend is. In onderstaand voorbeeld ziet u twee verbluffende voorbeelden. Het eerste gaat over Jay Cutler die over zijn keuken spreekt als een plaats waar hij tijd doorbrengt, omdat bodybuilders veel moeten eten. Op hetzelfde moment verschijnt rechts bovenaan een melding van een video over het dieet van Jay Cutler na zijn training.

Het tweede voorbeeld is nog frappanter. Jay Cutler laat ons zijn privé cinemazaal zien, waar affiches van zijn favoriete films hangen. Wanneer hij het heeft over Terminator met Arnold Schwarzenegger verschijnt een video met de titel « 64 cultcitaten van Arnold ».

De precisie van dergelijke aanbevelingen vindt zijn verklaring wellicht in de automatische ondertiteling die YouTube onlangs introduceerde. De aanbevelingsalgoritmes baseren zich vermoedelijk op contextuele informatie vanuit de ondertiteling om andere video’s voor te stellen. Daar waar aanbevelingen zich kunnen beperkten tot hetzelfde onderwerp (bijvoorbeeld de voedingsgewoonten van Cutler) merkt u dat de aanbeveling van Schwarzenegger de gebruiker kunnen afleiden van het hoofdonderwerp van de video die hij op dat moment kijkt. Dat kan worden vergeleken met het probleem van de filterbubbels, waar we het in deze blog meermaals over hadden.

 



Posted in big data, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *