Californië trekt ten strijde tegen verslavende technologieën

Californië trekt ten strijde tegen verslavende technologieën

Californië is duidelijk een voorvechter van de verdediging van individuele belangen. Na het toekennen van de status van werknemer aan de chauffeurs van Lyft en Uber (Engelse site), na het invoeren van een wetgeving rond elektronische sigaretten (Engelse site), wil een Republikeinse senator (Josh Hawley) nu de functies van websites verbieden (Engelse site) die leiden tot “verslaving en de uitbuiting van onze hersenen”.

Samenvatting

  1. Infinite scroll binnenkort verboden in Californië?
  2. Ook autoplay en gamification worden geviseerd
  3. Wie heeft de infinite scroll uitgevonden?
  4. Technologieën die ons tot slaaf maken
  5. Hoe zit het met aanbevelingsalgoritmes?
  6. Is de oplossing voor onze passiviteit wettelijk geregeld?

 

Infinite scroll binnenkort verboden in Californië?

Senator Hawley richt zijn vizier in de eerste plaats op de infinite scroll, een functie die gebruikt wordt op alle sociale netwerken (en op vele andere sites) en die het mogelijk maakt om continue inhoud weer te geven door eenvoudigweg verticaal door de pagina-inhoud te scrollen.

De reden voor deze strijd tegen de infinite scroll is het verslavingsmechanisme dat voortvloeit uit het ontbreken van stopplaatsen (stopping points). Het volume van de inhoud die per tijdseenheid wordt weergegeven, is eigenlijk hoger dan op een ‘normale’ site, wat leidt tot cognitieve overbelasting.

Ook autoplay en gamification worden geviseerd

Het wetsvoorstel van de senator stopt niet bij de infinite scroll. Het omvat ook autoplay (automatisch starten van video) en gamification-mechanismen. Deze laatste zijn een essentieel onderdeel van de beloningscyclus die aan de basis ligt van zoveel sociale netwerk-verslavingsgedrag. Het besluit van Instagram (Engelse site) om likes onzichtbaar te maken is daarom vanuit dit oogpunt verrassend. Dit druist in tegen de belangen van het sociale netwerk en zou logischerwijs moeten leiden tot een afname van de betrokkenheid; maar het is positief om de gebruikersverslaving terug te dringen, want likes zijn digitale beloningen.

Wie heeft de infinite scroll uitgevonden?

Hugh E. Williams zegt dat hij de infinite scroll heeft uitgevonden toen hij bij Microsoft aan de Bing zoekmachine werkte. In een blogbericht (Engelse site) uit 2012 legt hij de ontstaansgeschiedenis van dit idee uit.

Aza Raskin zegt dat hij deze functie in 2006 heeft uitgevonden (bekijk hier [Engelse site] zijn blogpost uit die tijd). Aza Raskin heeft onlangs naam gemaakt door te zeggen dat hij spijt heeft van deze en andere uitvindingen die verslavingen bij de mens veroorzaken.

Technologieën die ons tot slaaf maken

Het gebruik van menselijke zwakheden, en in het bijzonder het gebruik van het beloningsmechanismen bij het ontwerpen van webfuncties, wordt al sinds enkele jaren de bekritiseerd. De gemiddelde tijd die momenteel op sociale netwerken wordt doorgebracht, bedraagt 2 uur en 16 minuten nadat de 2-uurslimiet in 2017 werd overschreden (Engelse site).  Deze tijd die (meestal passief) aan inhoud wordt besteed, is een uitdaging. In het geval van YouTube bijvoorbeeld is de gemiddelde dagelijkse kijktijd 40 minuten! Deze tijd wordt niet besteed aan iets anders, en vooral niet aan actief zijn. Wat senator Hawley aan de kaak stelt, is de passiviteit die voortvloeit uit het gebruik van bepaalde functies op het web en op sociale media in het algemeen. In hetzelfde wetsvoorstel wordt sociale media gevraagd om het gebruik van sociale media standaard te beperken tot 30 minuten per dag.

Hoe zit het met aanbevelingsalgoritmes?

Op de RecSys 2019-conferentie vorige week in Kopenhagen bespraken we opnieuw de maatschappelijke aspecten van aanbevelingsalgoritmes. Filterbubbels zijn een van de waarschijnlijke risico’s. Ik heb op deze blog al vaak het probleem van filterbubbels behandeld. Aanbevelingsalgoritmen zijn dus een potentiële oorzaak van menselijke slavernij en ik twijfel er niet aan dat zij daaraan bijdragen. De 40 minuten dagelijks verbruik op YouTube is waarschijnlijk voor een groot deel te wijten aan de aanbevelingsalgoritmes van YouTube. Er zijn geen cijfers beschikbaar over dit onderwerp, maar als je weet dat 80% van de video’s die op Netflix worden verbruikt door een of ander algoritme worden aanbevolen, kun je je gemakkelijk voorstellen hoe het er op YouTube aan toegaat. Als bewijs van mijn eigen digitale slavernij, is dit wat mij ertoe bracht om in 2018 te verklaren dat ik “mijn vrijheid terug wilde krijgen”.

Is de oplossing voor onze passiviteit wettelijk geregeld?

We kunnen ons eindelijk vragen stellen. Is wetgeving een oplossing? Deze poging zal, op zichzelf beschouwd, geen oplossing bieden. Luiheid is een inherent kenmerk van de mens (of de “moderne” mens) en er is meer nodig dan een wet om van slechte gewoonten af te komen. Tijdens de paneldiscussie op de 3e dag van de RecSys-conferentie vroeg een van de deelnemers (Nava Tintarev, TU Delft) mij hoe een succesvol aanbevelingssysteem er vanuit maatschappelijk oogpunt uit zou zien. Mijn antwoord was als volgt en het geldt voor elke mens-machine interface. Een succesvol aanbevelingssysteem is een systeem waarbij de gebruiker de controle (opnieuw) overneemt door bijvoorbeeld de voorkeuren aan te passen. Deze aanpassingen weerspiegelen de interesse van de gebruiker om de digitale wereld om hem heen actief te ontdekken en zich van zijn passiviteit te verwijderen. Deze aanpassingen zijn allemaal getuigen van een nieuwe nieuwsgierigheid en een zoektocht naar vernieuwing.

Dit doet me denken aan wat mijn collega Olivier Bomsel mij schreef na de conferentie “Mediatizing Innovation” (Ecole des Mines, 2016). Olivier, die uitstekend schrijft, beëindigde een gesprek met deze prachtige woorden, die vandaag hun volle betekenis krijgen:

“Laten we samenwerken om het toeval te rehabiliteren”.

Als u ook de kracht van het toeval wilt herontdekken, nodig ik u uit om het verslag te lezen van dit experiment dat ik een paar jaar geleden uitvoerde om anoniem te worden op het internet.

 


Geplaatst in Innovatie.