17 augustus 2016 511 woorden, 3 min. gelezen

De liberalen delen minder serieuze inhoud op Facebook dan conservatieven

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In mijn zoektocht naar de rol van algoritmen in ons dagelijks leven, werd mijn aandacht werd getrokken door een onderzoeksrapport (Engels), gepubliceerd in juni 2015 in het tijdschrift Science. Het onderzoek werd gefinancierd door Facebook (wat niet onschuldig is) en probeert te na […]

In mijn zoektocht naar de rol van algoritmen in ons dagelijks leven, werd mijn aandacht werd getrokken door een onderzoeksrapport (Engels), gepubliceerd in juni 2015 in het tijdschrift Science.

Het onderzoek werd gefinancierd door Facebook (wat niet onschuldig is) en probeert te na te gaan of de algoritmen van Facebook invloed hebben op de nieuwsfeed die u krijgt. De studie is vooral geïnteresseerd in de huidige politiek en bestudeert de diversiteit van politieke opvattingen die op uw Facebook verschijnen.

De auteurs concluderen dat het(de) algoritme(n) van Facebook ons blootstel(t)(len) aan een grotere verscheidenheid van meningen en inhoud dat in ons echte netwerk. Ik wil u in dit korte artikel de resultaten in detail weergeven, zonder u lastig te vallen met de methodologie erachter (waarin slechts une minderheid van u in geïnteresseerd is). Laten we daarom dadelijk naar de conclusies gaan.

 

Conclusie 1: gebruikers van Facebook delen vooral inhoud in overeenstemming met hun eigen politieke standpunten

In de onderstaande grafiek ziet u wat de mensen meestal op Facebook delen. Zoals u kunt zien, zijn er twee pieken: een blauwe links, een rode aan de rechterkant. Ze geven aan wat voor soort content (duidelijk links en duidelijk rechts) de liberalen en de conservatieven delen.

 

Conclusie 2: 20% van uw Facebook-vrienden hebben ​​een politieke mening die verschilt van de uwe

Wat de politieke diversiteit van ons sociaal netwerk betreft. 20% van het sociale netwerk van liberalen bestaat uit conservatieven. 18% van het conservatieve netwerk bestaat uit liberalen. Dat is ongeveer gelijk.

 

Conclusie 3: de vrienden van liberalen delen minder informatie van de andere kant

Dit ging in tegen mijn gevoel, maar de feiten zijn er. Dit is wat de auteurs schrijven:

“Liberalen zijn vaak verbonden met minder vrienden die informatie delen van de andere zijde, in vergelijking met hun conservatieve tegenhangers: van het nieuws gedeeld door de vrienden van de liberalen gaat 24% over informatie van de andere kant, een cijfer dat oploopt tot 35% onder conservatieven”.

 

Conclusie 4: de content die op Facebook wordt gedeeld is meestal van « onstspannende »aard”

Het is relatief duidelijk. Wij delen op Facebook vooral onderhoudende informatie, « minder serieuze » dingen.  Deze studie laat ons toe om daarop cijfers te plakken. De auteurs hebben de gedeelde inhoud ingedeeld in twee categorieën: “harde” inhoud (informatie over het land, de maatschappij en natuurlijk politiek) en « zachte » informatie (sport, vrijetijdsbesteding, reizen, grapjes, …).

En wat denkt u … 87% van de gedeelde inhoud was “zacht”.

 

Conclusie 5: liberalen delen meer « zachte » inhoud op Facebook dan de conservatieven

Onderstaande grafiek (in het oorspronkelijke artikel in de online bijlagen (Engels)) vat het perfect samen . Bekijk de twee pieken op de afbeeldingen aan de rechterkant: liberalen zijn blijkbaar geneigd om meer ontspannende content te delen dan de conservatieven. En de conservatieven doen precies het tegenovergestelde. Betekent dit dat conservatieve ideeën moeilijker te propageren zijn en dat er een inherente gewoonte bestaat bij de conservatieven om hun ideeën te delen en bekend te maken via sociale netwerken?

Afbeelding: ShutterstockPosted in big data, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *