12 januari 2024 1154 woorden, 5 min. gelezen

Onderzoek onthult de meest geheime statistieken van YouTube

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Wilt u graag alles weten over YouTube-stats, lees dan zeker dit artikel. Een studie uit 2023 gebruikt een innovatieve technische benadering om zo dicht mogelijk bij de meest geheime YouTube-stats te komen.

70% van het YouTube-verkeer is afhankelijk van het aanbevelingsalgoritme. De video’s waaraan ieder van ons wordt blootgesteld, variëren enorm. Ons beeld van YouTube als een ruimte voor het creëren en opslaan van media is daarom erg vertekend. Onlangs werd een zeer origineel onderzoek gepubliceerd dat meer inzicht geeft in YouTube. Dankzij een innovatieve steekproeftechniek levert het nooit eerder vertoonde YouTube-stats.

Neem contact met ons op voor uw online studies (marktonderzoek, enquêtes, enz.)

YouTube: de meest recente statistieken

  • 70% van het YouTube-verkeer komt van aanbevelingsalgoritmen.
  • Eind 2022 waren er ongeveer 10 miljard video’s geüpload naar YouTube.
  • Het gemiddelde aantal views van YouTube-video’s is 5868. De mediaan is 35.
  • 4,68%: het aandeel *video’s dat geen views registreert.
  • 18,38%: het aantal YouTube-video’s met minder dan 5 views.
  • 65,44%: het aantal YouTube-video’s met minder dan 100 views.
  • 86,93%: het aantal YouTube-video’s met minder dan 1000 views.
  • 29,34% van de YouTube-video’s gaat over gamen.

De moeilijkheid van het analyseren van YouTube

YouTube is een platform dat een mysterie blijft voor wie het wil analyseren. Het is “ondoorgrondelijk”, zoals de auteurs het zeggen, omdat er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Twitter, geen connector (API) beschikbaar is om de inhoud te bestuderen. De verschillende onderzoekers die zich met het probleem hebben beziggehouden, hebben daarom steekproeven moeten nemen. Op papier is deze aanpak logisch. Maar alles hangt af van de steekproeftechniek en het vermogen om representatief te zijn.

Dit is de originaliteit van het werk dat door 5 computerwetenschappelijke onderzoekers is gepubliceerd. Zij maakten gebruik van een “maas in de wet” in de manier waarop YouTube URL’s toewijst aan geüploade video’s (zie dit artikel voor meer details). Deze probabilistische aanpak, die zij “Dialing for Videos” noemden, stelde hen in staat om de vertekeningen te overwinnen die inherent zijn aan andere methoden die eerder werden gebruikt. Zo konden ze betrouwbare statistieken verkrijgen over de 10 miljard video’s op YouTube.

De auteurs analyseerden ook de inhoud van de video’s en probeerden met behulp van een taalherkenningsalgoritme nog meer informatie over de inhoud te verkrijgen.


YouTube vult zich exponentieel met video’s, waarvan de meeste door niemand gezien worden en voornamelijk over videogames gaan.

Ethan Mollick, Wharton School, Universiteit van Pennsylvania


De exponentiële groei van het aantal video’s op YouTube

De eerste bevinding van het onderzoek betreft het aantal video’s op YouTube en hun evolutie door de jaren heen. YouTube geeft dit cijfer niet vrij, dus het moet geschat worden met omwegmethoden.

Met behulp van statistische gevolgtrekkingen komen de auteurs uit op een cijfer van 9.881 miljard tegen het einde van 2022. Op het moment van schrijven staan er dus meer dan 10 miljard video’s op YouTube.

views, likes en reacties op YouTube stats

Groei van het aantal video’s op YouTube sinds 2005 (in miljoenen).
Volgens McGrady et al. (2023)

 

Zoals u in de onderstaande grafiek kunt zien, is de groei exponentieel. In 2022 werden er bijna 2,56 miljard video’s geüpload naar YouTube (zie onderstaande grafiek)!

views, likes en reacties op YouTube stats

Groei van het aantal video’s dat sinds 2005 jaarlijks naar YouTube wordt geüpload (in miljoenen). Volgens McGrady et al. (2023).

Het aantal views, likes en reacties op YouTube

Natuurlijk zijn de algemene statistieken over views, likes en reacties het interessantst. Het zal u niet verbazen dat de resultaten een aanzienlijke asymmetrie laten zien. Ongeacht de geanalyseerde indicator (views, likes, reacties) liggen het gemiddelde en de mediaan ver uit elkaar.

Aantal views

Het gemiddelde aantal views bedraagt 5868. De mediaan is 35, wat betekent dat de helft van de video’s op YouTube minder dan 35 views heeft!
Een aanzienlijk aantal video’s (4,68%) heeft helemaal geen views. De grafiek hieronder toont het aandeel video’s met minder dan 100 views. Deze vormen 65,44% van alle video’s op YouTube. Slechts 3,67% van de video’s bereikt 10.000 views, maar zij zijn goed voor 93,61% van alle views op YouTube. Dat leest u goed … 3,67% van de YouTube-video’s zijn goed voor 93,61% van de views op het platform.

YouTube stats gamen

Aandeel van YouTube-video’s op basis van het aantal views.
Volgens McGrady et al. (2023)

Likes, reacties en abonnees

Het gemiddelde aantal likes op YouTube is 16,48, met een mediaan van 0.
De gemiddelde YouTube-video ontvangt 5,32 reacties. Achter dit cijfer gaan grote verschillen schuil. 72,64% van de YouTube-video’s krijgt namelijk helemaal geen reacties.
Deze ongelijkheid wordt ook weerspiegeld in het aantal abonnees. Terwijl het gemiddelde aantal abonnees in de onderzochte steekproef 55.100 bedroeg, was de mediaan slechts 61. Het is dus gemakkelijk te zien dat er een kloof is tussen een aantal zeer populaire grote YouTube-kanalen en de meerderheid van de kleine kanalen met weinig of geen abonnees. Ongeveer 10% van de YouTube-kanalen heeft zelfs helemaal geen abonnees.


1/3 van de YouTube-video’s heeft te maken met gamen

De andere bevinding van dit onderzoek heeft betrekking op het soort video’s dat op YouTube wordt geplaatst. De auteurs bekeken een substeekproef van 1.000 video’s om de aard van de video individueel te bepalen, met behulp van dubbele codering. Deze oefening onthulde enkele grote verrassingen.

Deze codering lijkt in eerste instantie misschien onnodig. YouTube vraagt makers immers om een categorie te kiezen wanneer ze hun video uploaden. De gegevens zijn dus declaratief, en de meerderheid van de videomakers (55,8%) kiest de categorie “Mensen & blogs”.

YouTube stats conclusie

Verdeling van video’s op YouTube volgens de door de auteur gekozen categorie.
Volgens McGrady et al. (2023)

Een individuele analyse van de substeekproef van 1.000 video’s toonde aan dat makers vaak de verkeerde categorie kozen. Deze fouten komen vooral voor in de categorie “games”. Officieel vertegenwoordigt deze categorie slechts 12,78% van de video’s op YouTube. In werkelijkheid gaat het echter om bijna een derde van de video’s (29,34%), omdat de makers ze verkeerd classificeren onder “Mensen & blogs”.

U kunt de ‘echte’ verdeling zien in de grafiek hieronder. De ‘officiële’ metadata worden in het blauw weergegeven; de metadata die verkregen zijn na het analyseren van elke video worden in het rood weergegeven. De categorie “muziek” is ook onderhevig aan slechte codering voor meer dan de helft van de video’s in deze categorie.

YouTube stats conclusie

Verdeling van YouTube-video’s volgens categorie na hercodering.
Volgens McGrady et al. (2023).
 

Conclusie

De steekproeftechniek die bekend staat als “Dialing for Videos” biedt een nieuwe benadering van YouTube. Meer specifiek biedt “Dialing for Videos” een meer gedetailleerd inzicht in de aard van video’s op YouTube, hun aantal en hun belangrijkste statistieken (views, likes, reacties).

De resultaten verschillen van eerdere onderzoeken en bieden ook nieuwe inzichten in de inhoud van video’s. Bijna een derde (29,34%) van de online geplaatste video’s zijn games en 15% is muziek.

Zoals de academicus Ethan Mollick het samenvat: “YouTube vult zich exponentieel met video’s, waarvan de meeste door niemand gezien worden en voornamelijk over videogames gaan”.

Bijlage: alle YouTube-stats

Indicator Resultaten
Gemiddeld aantal views 5868
Mediaan aantal views 35
Percentage YouTube-video’s zonder views 4,88%
Percentage bekeken YouTube-video’s 4,44%
Percentage YouTube-video’s met minder dan 100 views 65,44%
Percentage YouTube-video’s met minder dan 1000 views 86,93%
Percentage YouTube-video’s met meer dan 10.000 views 3,67%
Gemiddeld aantal reacties op YouTube-video’s 5,32
Percentage YouTube-video’s zonder reacties 72,64%
Percentage YouTube-video’s met meer dan 100 reacties 1,04%
Gemiddeld aantal likes onder YouTube-video’s 16,48
Percentage YouTube-video’s zonder likes 88,71%
Gemiddeld aantal abonnees per YouTube-kanaal 55100
Mediaan aantal abonnees per YouTube-kanaal 61
Percentage YouTube-kanalen met minstens 1 abonnee 90,52%

 



Posted in Onderzoek.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *