Algoritmes, wordt onze vrijheid bedreigd?

Algoritmes, wordt onze vrijheid bedreigd?

Als u de actualiteit volgt hebt u wellicht horen spreken over dit verbazingwekkende nieuws : een algoritme heeft de Europees kampioen GO verslagen (artikel in het Frans). Enkele jaren geleden nog ondenkbaar, vormt deze overwinning van de machine op de mens een belangrijke stap in de vooruitgang van de artificiële intelligentie (AI) ; in die mate dat een artikel eraan werd gewijd in het tijdschrift Nature van 28 januari 2016 (Engels artikel). De specialisten van de Big Data dachten dat er nog tien jaar overheen zou gaan voordat een computer een mens kon verslaan in dit eeuwenoude spel. Het minste wat men kan zeggen  is dat de vooruitgang van de wetenschap vlugger gaat dan voorzien. Het algoritme AlphaGo ontwikkeld door het bedrijf DeepMind was de eerste die in deze uitdaging slaagde.

Steeds slimmere algoritmes

Enkele dagen voor het artikel in Nature voorspelde Stephen Hawking op BBC4 dat kunstmatige intelligentie het einde van de mens zal inluiden (Frans artikel) dankzij het vermogen van algoritmes om zich te herconfigureren en zich vlugger aan te passen dan het menselijke ras. De vooruitgang van de wetenschap heeft ertoe geleid dat er een nieuw « ras » van algoritmes werd gecreëerd met het vermogen zelf te leren en vaardigheden autonoom te verbeteren.

Er is zeker nog een lange weg te gaan om de voorspelling van James Cameron in “Terminator” (1984) te laten uitkomen. Toch is dat de weg die de technologie is opgegaan: meer autonomie van machines en minder plaats voor de mens.

Aanbevelingsalgoritmes beperken onze vrijheid

Aanbevelingsalgoritmes worden al gebruikt op websites in de verkoop, bij verzekeringen of banken. Ze beperken nu al de vrijheid van de mens.

Neem bijvoorbeeld de aanbevelingsalgoritmes van YouTube : bij de video’s die u bekijkt krijgt u aanbevelingen om andere video’s te bekijken. Netflix en Pandora doen net hetzelfde en hebben er zelfs hun handelsmerk van gemaakt (voor meer over de algoritmes van Netflix verwijs ik u naar dit wetenschappelijk artikel, (Franse tekst)). Maar ook gewone algoritmes die dagelijks worden gebruikt beperken de vrijheid van de medewerkers. In hun zoektocht naar  efficiëntie (Franse tekst) en winsten zagen bedrijven de consument als storende elementen, bronnen van winstderving en inefficiëntie. Het zakengevoel en het menselijk contact maakte plaats voor algoritmes die de mensen voortaan zeggen wat ze moeten doen. De medewerkers van verzekeringsmaatschappijen en banken zitten al in die situatie. Algoritmes zeggen wat ze hun klanten mogen voorstellen op welk moment. Het belang van de klant verdwijnt naar de achtergrond. De zoektocht naar winst is belangrijker.

Algoritmes zouden onze levens moeten verrijken en geen barrières optrekken

Of u nu multimedia-inhoud gebruikt of een bediende bent die algoritmes gehoorzaamt, u mag legitiem van technologie (algoritmes) verwachten dat ze u bevrijdt en niet dat ze u opsluit. Helaas gebeurt net het omgekeerde. De aanbevelingsalgoritmes neigen ernaar gebruikt te worden om mensen in vakjes in te delen (segmenten zoals marketeers het noemen) en de verkoop te maximaliseren. De technologie wordt niet ten gunste van het algemeen belang ingezet, maar om de winst van sommigen te verhogen (door meer te verkopen) en de kosten te verminderen (door minder personeel te gebruiken). Bijgevolg wordt het menselijk contact meer en meer uitgewist in de handelsrelaties, wat de kwaliteit van de dienstverlening evenals de klantentevredenheid beïnvloedt.

Conclusie

Bedrijven moeten begrijpen dat algoritmes instrumenten zijn en geen middel om de menselijke factor uit te wissen.


Geplaatst in Innovatie, Marketing.