8 mei 2019 580 woorden, 3 min. gelezen

Grote winkelketens verhuizen naar stadscentra

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Nadat het zich vele jaren heeft gericht op de opening van winkels in de stadsrand heeft Ikea deze week op 6 mei 2019 in Parijs zijn eerste winkel geopend die is aangepast aan het stadscentrum. De winkel ligt op de […]

Nadat het zich vele jaren heeft gericht op de opening van winkels in de stadsrand heeft Ikea deze week op 6 mei 2019 in Parijs zijn eerste winkel geopend die is aangepast aan het stadscentrum. De winkel ligt op de boulevard de la Madeleine 23 in het 1e arrondissement.

1. Ikea in stadscentra
2. Grote winkelketens ver van de stadsrand
3. Wat zijn de belangrijkste voordelen?

Ikea in stadscentra

Het unieke concept van Ikea is vergelijkbaar met een concept dat we hier eerder bespraken, namelijk dat van de Belgische retailer Delhaize met zijn Fresh Atelier. Het nieuwe type winkel van Ikea bevindt zich in het hart van Parijs, op 5 minuutjes van de Champs-Élysées. Ze is vier keer kleiner dan de traditionele winkels van het merk en richt zicht naar consumenten die geografisch ver van de traditionele winkels verwijderd zijn door hen ter plaatse een kleiner aanbod aan te bieden en hen de mogelijkheid te geven om online bestellingen te plaatsen en deze op te halen in de centrale winkel volgens het ‘click and collect’-principe.

Dichter bij de consument staan gebeurt niet alleen door een aangepast aanbod, maar ook door de nabijheid van winkels en merken. Bovendien valt het, vooral in Frankrijk, steeds meer op dat de stadsrand verzadigd is. De vierkante meters zijn er zeldzaam en duur. Ikea wil dus investeren en diversifiëren en meldt dat het dit concept tegen het einde van 2019 ook in Moskou en andere grote steden wil introduceren.

Grote winkels verlaten de stadsrand

Ikea is niet het enige merk in de stadsrand dat zijn activiteiten in de stadscentra gaat ontwikkelen.
Op basis van hetzelfde principe om een beperkter, aangepast en kwalitatief aanbod te ontwikkelen, opende het merk Mr. Bricolage vorig jaar in maart 2018 een ‘city’- winkel van 800 m2.

En ook King Jouet heeft in het centrum van Lyon een stadswinkel geopend, middenin een winkelcentrum op minder dan 10 minuutjes van Place Bellecour. Deze 600 m2 grote winkel werd half april 2019 geopend en biedt een nieuwe, meer minimalistische en kwalitatieve aanpak, waarin veel populaire merken als Lego en Playmobil, maar ook tal van minder bekende merken zijn geïntegreerd. Met de opening van dit nieuwe merk surft King Jouet ook op de digitale golf door het zijn klanten mogelijk te maken bestellingen te plaatsen via terminals of bij verkopers met de belofte om hun aankopen binnen 48 uur te ontvangen. Dit is wat we het fygitale noemen, het samengaan tussen fysieke handel en het digitale aspect. Een heel goed voorbeeld daarvan gaven we op deze blog in ons verslag van Made.com in Parijs in 2016. Het valt daarbij op dat Made.com in zekere zin Ikea is voorgegaan, want ook hier ging het om een meubelzaak.

Wat zijn de voordelen van deze lokalisatiestrategie

Deze grote merken richten zich erop hun locatie te diversifiëren tussen verzadigde periferieën en verlaten stadscentra. Voor grote retailers als Ikea, King Jouet of Decathlon maakt de ligging in de binnenstad het in de eerste plaats mogelijk om dichter bij potentiële klanten te komen, die niet gemakkelijk in de stadsrand geraken waar deze retailers doorgaans zijn gevestigd. De afstand met het merk wordt zo kleiner. Ze kunnen dit doen dankzij de opkomst van digitale technologieën en oplossingen. Klanten van deze grote retailers kunnen via websites of terminals gewenste artikelen online bestellen en ze laten leveren in de dichtstbijzijnde winkel. Zo wordt het concept toegankelijk voor veel meer potentiële klanten die in het centrum van de stad wonen.

Afbeelding: ShutterstockPosted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *