10 januari 2014 875 woorden, 4 min. gelezen

Crowdfunding : een andere manier om zich te financieren wanneer de banken niets doen.

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
We hebben crowdfunding al meerdere keren besproken op onze blog. Zoals ik enkele weken geleden in een post besprak, bestaan er alternatieven (in termen van een business model). Ik legde het Look & Fin model uit (relatief nieuw op de […]

We hebben crowdfunding al meerdere keren besproken op onze blog. Zoals ik enkele weken geleden in een post besprak, bestaan er alternatieven (in termen van een business model). Ik legde het Look & Fin model uit (relatief nieuw op de markt maar die het voordeel heeft van een mooi media bereik) en wees op een aantal zwakke punten.

Ondanks deze tekortkomingen, moet ik toegeven dat ik onder de indruk ben van hun eerste resultaten en de kwaliteit van de gekozen ondernemingen. De projecten die ze gekozen hebben om voorop het platform te zetten, lijken hun verbintenissen in termen van terugbetalingen goed na te komen.

Het succes van crowdfunding onderstreept het falen van banken in hun missie

Lees of herlees de boodschap die we brachten over Ethnik, de nieuwe horeca handel die met onze hulp geopend werd in Brussel dicht bij het Schumanplein. In dit geval hebben de banken zeker hun rol niet gespeeld in het verzamelen van enkele noodzakelijke duizenden euros voor dit project. De frustraties die een ondernemer kan voelen wanneer alle deuren voor hem gesloten worden verklaart zonder twijfel voor een deel waarom crowdfunding zo’n succes kent. Bij het zoeken naar een lening bij een bank zal de ondernemer zich in het algemeen verbinden in een proces dat enkele weken, lees maanden, kan duren (in tegenstelling tot de beloftes van de banken op een antwoord binnen 24h); bovendien rust het besluitvormingsproces op criteria die ondoorzichtig kunnen lijken. Als het antwoord er binnen de 24h is, kunt u er zeker van zijn dat het negatief is.

Het crowdfundig proces is sneller op te zetten en het risico wordt gespreid over tientallen (soms honderden) investeerders. Wat ook interessant is in het crowdfunding proces is dat het kan gebruikt worden als een mini marktonderzoek. Als u aanbod zo aantrekkelijk is als u denkt, zullen mensen snel geld aan u uitlenen. Maar vergeet nooit dat investeerders in crowdfunding verre van representatief zijn voor de hele bevolking. Het gaat eigenlijk om een heel bijzondere steekproef in haar samenstelling en waarvan geen enkele extrapoltie mogelijk is.

Look & Fin is een interessant alternatief voor projecten met lokale bedrijven

Voor alle projecten die niet binnen de IT vallen en/of zich niet richten tot de geek gemeenschap, lijkt crowdfunding mij moeilijker om te gebruiken … tenzij u voor het juiste platform kiest. MyFirstCompany was een van de weinig beschikbare alternatieven, maar is nu gestopt. Look&Fin bleef en hun resultaten zijn meer dan veelbelovend: de gepubliceerde prestatie indicatoren tonen dat bedrijven die een financiering van Look&Fin ontvingen hun afbetalingen respecteren. De selectie van de projecten lijkt dus uitstekend. Merk echter op dat de gefinancierde projecten niet afkomstig zijn van nieuwe ondernemers wat zonder twijfel een kwaliteitscriteria is en een vermindering van het extra risico.

De banken geven alleen nog leningen voor veilige projecten

Het succes van Look&Fin illustreert perfect het « falen » van banken als het financiële orgaan van ondernemingen. Onze bewering dat banken niet in staat zijn om de dynamiek van ondernemingen te begrijpen bij het aanvragen van de lening houdt geen steek.

We hebben hier voorbeelden van drie vennootschappen (de pizzaketen pizzas « al taglio » Mamma Roma , de bakkerij Le Saint -Aulaye en de biowinkel « Be Positive »), die actief zijn in drie verschillende sectoren, met een geschiedenis, die allemaal afgewezen werden door de banken.

Maar ze waren geslaagd voor de selectiecriteria van Look&Fin en de consumenten gaven hun krediet (letterlijk en figuurlijk).

Er zijn natuurlijk andere vormen van financiële organisaties die nieuwe ondernemers helpen opstarten. Maar zelfs met hen blijft het gedachtenpatroon bijna gelijk. Erger nog, we hebben een bedrijf ontmoet (dat anoniem blijft) die een subsidie ontvangen had van 6 cijfers voor een project waarvan we kunnen zeggen dat het op het zand rust; het had daarentegen een groot voordeel om in de IT te zijn en genoot daarom van een bijzondere uitstraling. We kunnen nochtans zeker zijn dat het publieke geld dat in dit onnodige project werd geïnvesteerd onherroepelijk verloren zal gaan. Ik had het gevoel teruggekeerd te zijn naar 1999 wanneer eender wie, met eender welk internet project, zotte bedragen kon krijgen.

Op het einde is de ironie bitter: het project Ethnik werd gebouwd zonder hulp van financiële instellingen.

Tips voor uw business plan

Om deze serie van artikelen over het project Ethnik te besluiten denk ik dat het verstandigste advies dat ik u kan geven is het opzetten van een financieel plan dat weinig of geen ruimte voor de inbreng van een bank laat. Zodat, als u afgewezen wordt, u nog steeds kunt doorgaan met uw plannen. Dit gezegd hebbende, hangt alles natuurlijk af van het type project dat u overweegt, maar het lijkt me verstandig uw eerste project niet te groot te zien.

Voor de financiering, denk aan uw vrienden, familie en uw netwerk (leve Linkedin en Facebook) om beschikbare fondsen te verzamelen. Dit is ook hoe Ethnik gelanceerd werd.

En als u nog geld nodig hebt na dit alles, is aankloppen bij algemene instanties, waarvoor het financieren van ondernemers hun missie is, het eerste wat u moet doen. Door de hierdoor verkregen fondsen wordt u plotseling kredietwaardig in de ogen van de banken en bespaart u vele inspanningen.Posted in Entrepreneuriat, Ondernemen.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *