25 mei 2016 420 woorden, 2 min. gelezen

Big Data: trends in de kleinhandels en verzekeringssector

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Samen met Microsoft Europe (Brussel) organiseerde de Universiteit van Leuven (België) op 13 mei een conferentie (Engels) waar ik sprak over de impact van Big Data in de kleinhandels- en verzekeringssector. Ik gaf eerst een beschrijving van de 4 sectoren […]

Samen met Microsoft Europe (Brussel) organiseerde de Universiteit van Leuven (België) op 13 mei een conferentie (Engels) waar ik sprak over de impact van Big Data in de kleinhandels- en verzekeringssector.

Ik gaf eerst een beschrijving van de 4 sectoren die de grootste producenten en dus gebruikers van gegevens zijn: banken, verzekeringen, kleinhandel en telecom. Ik toonde aan dat het gebruik van Big Data in die sectoren uiteindelijk in twee categorieën uiteenvallen: voor kostenvermindering of om nieuwe inkomsten te genereren.

Mijn presentatie vervolgde met de toekomst van Big Data (toepassingen, gegevensbronnen) in de kleinhandels- en verzekeringssector.

Ik herken 3 grote structurele trends in de distributiesector:

  1. Merken proberen distributeurs te omzeilen door direct contact op te nemen met de klant
  2. Distributeurs proberen altijd zo dicht mogelijk bij de consument te raken
  3. Distributeurs en merken gebruiken Big Data om gegevens te verkrijgen over het geheel aan uitgaven van de consument

U ziet in de video’s een illustratie van elke trend.

De toekomst van Big Data in de verkoopsector

Distributeurs investeren massaal in Big Data ter ondersteuning van de massa gegevens die we momenteel observeren. Toch moeten distributeurs bij hun focus op het volume gegevens ook nadenken over de relevantie van die gegevens.

Een andere voorspelling is dat de, “goedkoop” geworden, real time verwerkingscapaciteit zal toelaten om de klantervaring in warenhuizen radicaal te veranderen. Eén van de vele voorbeelden: in plaats van vouchers te ontvangen na uw aankoop maakt real time verwerking het mogelijk om gepersonaliseerde vouchers te krijgen op het moment dat de klant de winkel binnenstapt.

In de verzekeringssector bestaat de trend uit het internet van dingen (« Internet of Things » of « IoT »). Risicobeheer, de core business van verzekeraars, vereist dat er steeds meer is geweten over de persoon of de zaak die verzekerd moet worden. Vooruitgang op het vlak van IoT maakt het mogelijk om al tegen een lage kostprijs nieuwe en relevante informatie te verkrijgen.

Het voorbeeld van de zwarte dozen en andere toepassingen die het rijgedrag observeren is slechts één van de vele. Het gebruik van informatie uit fitnessarmbanden en andere geconnecteerde horloges wordt ook onderzocht.

De toekomst van Big Data in de verzekeringssector

Op basis van bovenstaande voorbeelden, voorspelde ik dat het individueel tarief (gekend dankzij de zwarte doos) er in België niet komt. Zoals ik al in een eerder artikel schreef, verhindert de marktstructuur de invoering van technologie, en één van de vele signalen was de beslissing van AG Verzekeringen om het aanbod niet in te voeren.



Posted in Data et IT, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *