30 mei 2022 986 woorden, 4 min. gelezen Laatste update : 26 oktober 2023

Banken en de metaverse: voorbeelden, use cases en perspectieven

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Banken stappen in de metaverse. Sommigen toch. Maar waarom? Welk concurrentievoordeel haalt een bank uit haar aanwezigheid in de metaverse? In dit artikel vindt u 5 voorbeelden van banken die zich al in de metaverse bevinden, een analyse van de […]

Banken stappen in de metaverse. Sommigen toch. Maar waarom? Welk concurrentievoordeel haalt een bank uit haar aanwezigheid in de metaverse? In dit artikel vindt u 5 voorbeelden van banken die zich al in de metaverse bevinden, een analyse van de huidige situatie, alsook vooruitzichten op middellange en lange termijn.


Voorbeelden van banken die de metaverse ingaan

Momenteel zijn er slechts enkele banken betrokken bij de metaverse. Voor de meesten van hen gaat het dan om het kopen van een stuk grond op The Sandbox of Decentraland en er een representatieruimte openen. Op dit moment zijn er geen echte interactieve ruimtes. Het zijn meer plaatsen waar de bank wat boodschappen verspreidt.


JP Morgan

JP Morgan in de metaverse tegenkomen is redelijk evident. De investeringsbank heeft een rapport gepubliceerd waarin zij de zakelijke mogelijkheden op 1.000 miljard dollar raamt.

JP Morgan heeft een winkelruimte verworven in het virtuele winkelcentrum Metajuku (Engelse site) op Decentraland. Voor degenen die de laatste zin niet begrijpen, geeft de onderstaande video een idee van wat een virtueel winkelcentrum is.

De ervaring die JP Morgan in de metaverse biedt, is basaal en uiteindelijk behoorlijk beperkt. Bezoekers van de winkelruimte worden begroet door een brullende tijger en een lachend portret van de CEO. Als je dan nog niet ontmoedigd bent, kun je naar boven gaan.


HSBC

HSBC heeft sinds maart 2022 een stuk grond op The Sandbox. De video hieronder geeft niet echt een indicatie van de intenties van HSBC in de metaverse. Afgezien van een Minecraft-achtig beeld valt er uit de video niet veel anders te concluderen dan dat HSBC “er land bezit”.


Standard Chartered

Standard Chartered kondigde in mei 2022 aan dat het een stuk grond op Decentraland had gekocht. In dit stadium is er geen verdere informatie en natuurlijk geen zichtbare realisatie.


Caixa

De Spaanse bank Caixa heeft een virtueel café op Decentraland. Het werd gelanceerd door de dochteronderneming van Imagin die belast is met digitale innovatie. Het project kreeg als naam “imaginLAND”.


Siam Commercial Bank (SCB)

In Thailand heeft SCB een virtuele lounge op The Sandbox. De visie van de bank op het gebruik van de metaverse werd besproken tijdens een evenement onder de titel “Open House in the Metaverse”.



Momenteel hebben de banken in de metaverse alleen representatieruimten, maar bieden zij geen interactie met virtuele bezoekers.


banner metaverse

Wat is het doel van de metaverse voor een bank?

Waarom zou een bank naar de metaverse gaan? Het is een terecht vraag. In deze fase van de ontwikkeling van de metaverse, zijn er slechts drie verklaringen:

Om land te bezitten

Sommige banken geloven in het potentieel van de metaverse. Hun investeringen zijn er dus uitsluitend op gericht “land te bezitten” en de komst van concurrenten tegen te houden. Vergeet niet dat het aanbod van grond op The Sandbox of Decentraland (de twee bekendste metaverses) beperkt is. Net als in het echte leven hopen de banken dat hun aankoop van potentieel strategische locaties hun in de toekomst een concurrentievoordeel zal opleveren. De redenering hierachter is het voordeel van de eerste te zijn (“first-mover advantage”).


Leren

Afgezien van de strategie om het virtuele terrein te bezetten dat in andere sectoren wordt aangetroffen, staan banken aan het begin van hun leercurve. Hun aanwezigheid in de metaverse wordt voorlopig gebruikt om “voeling krijgen”, d.w.z. om te experimenteren met nieuwe manieren om waarde aan hun klanten te leveren.

Wellicht denken ze dat de experimenteerkosten nog laag zijn in vergelijking met wat deze in de toekomst kunnen worden. De metaverse staat nu nog in de kinderschoenen en bij gebrek aan druk is het nog gemakkelijk om te testen zonder aan specifieke doelstellingen te moeten voldoen.


Merkimago

Ten slotte dienen de investeringen van de banken in de metaverse ook het imago.  In het middelpunt van deze strategie staan uiteraard de “early adopters”. De metaverse is nauw verbonden met NFT’s, de cryptowereld en is bijgevolg iets …. voor de jongere generatie. Als dinosaurussen die nooit uitsterven, zijn banken erop gebrand deze jongere generatie aan te spreken. Een aanwezigheid in de metaverse om hun moderniteit aan te tonen zou geen onlogische marketingstrategie zijn.

De metaverse toont niet alleen haar moderniteit aan de klanten, maar stelt de banken ook in staat zich goed te positioneren ten opzichte van zeldzame profielen (zie hierover ons artikel over aanwervingen in de metaverse). Het is een veilige gok dat banken deze methode zullen gebruiken om ontwikkelaars, datawetenschappers en andere IT-profielen aan te trekken, die altijd op zoek zijn naar HET bedrijf dat hen zal helpen hun cv op te smukken.



Wat zijn de vooruitzichten voor de bankwereld in de metaverse?

Als het gaat om de vooruitzichten van de metaverse, raken sommige mensen opgewonden. JP Morgan, bijvoorbeeld, heeft een rapport opgesteld waarin de mogelijkheden in de honderden miljarden dollars worden geschat. Dat klinkt erg veel in vergelijking met de mogelijkheden die de metaverse momenteel biedt voor bedrijven. En het gaat natuurlijk voorbij aan alle uitdagingen, vooral de ethische, die de metaverse stelt.

Vooruitzichten op betaling

Zeker is echter dat er om waarde uit de metaverse te halen er noodzakelijkerwijs een specifieke bankinfrastructuur nodig zal zijn. Alle door JP Morgan voorspelde kansen kunnen alleen werkelijkheid worden als er in dit nieuwe universum betalingen kunnen plaatsvinden. En als we het hebben over betalingen in de metaverse, horen we onvermijdelijk het refrein van blockchain en cryptocurrencies.

Door hun eerste stappen in de metaverse te zetten, willen de weinige banken die we hebben vermeld, pioniers zijn in gedecentraliseerde financiering (DeFi). Zij hopen dat de expertise die ze al hebben opgebouwd hen in staat zullen stellen om nieuwe bronnen van groei te vinden door het leeuwendeel voor hun rekening te nemen.


Relais voor klantenwerving

Op langere termijn kan de metaverse ook een relais zijn voor klantenwerving. Als bankdiensten echt gevirtualiseerd worden in de metaverse, zou een nieuwe technofiele clientèle daar wel eens belang in kunnen zien en de voorkeur kunnen geven aan banken die op hen lijken.



Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *