Hoewel steeds meer bedrijven belangstelling tonen voor de metaverse, begrijpen nog maar weinigen wat ze er precies kunnen doen. Daarom kan het organiseren van een wervingsevenement in de metaverse voor velen nog onlogisch lijken. Dit maakt het initiatief van het Franse detailhandelsconcern Carrefour des te interessanter. Carrefour heeft een virtuele wervingssessie in de metaverse georganiseerd. De Franse detailhandelaar bewijst zijn bereidheid tot innoveren, kort na de aankoop van een stuk grond op The Sandbox.
Carrefour werft aan in de metaverse
De wervingssessie van Carrefour in de metaverse lijkt op het eerste gezicht redelijk simplistisch. De voorstelling van deze aanwerving in een virtuele wereld werd op video opgenomen (zie hieronder). De baas van Carrefour, Alexandre Bompard, houdt een toespraak en je voelt een licht ongemak, waarschijnlijk door het vernieuwde karakter/. Veel internetgebruikers hebben kritiek geuit op de ervaring. Het is de verdienste van Alexandre Bompard dat dit een primeur was voor Carrefour en ongetwijfeld ook voor hem. Er is nog veel te doen op het gebied van aanwervingen in de “terra incognita” van de metaverse.
Ongeveer veertig mensen waren online, maar verscheidene van hen maakten deel uit van het Carrefour-team en het team van de dienstverlener die het evenement faciliteerde. Uiteindelijk kan redelijkerwijs worden aangenomen dat ongeveer 30 kandidaten in de metaverse aanwezig waren.
In zijn toespraak prees Alexandre Bompard de “data”-vezel van het bedrijf en de omvang van zijn cloud. Hij wees in het bijzonder op “het grootste datalake in Europa” en de miljarden “first-party data“. De gebruikte termen waren ongetwijfeld bedoeld om de aanwezige technische profielen aan te spreken. De inhoud en de vorm werden dus afgestemd op profielen die op de arbeidsmarkt zeldzaam zijn geworden. Carrefour heeft belangrijke ambities in de digitale wereld. Zoals Alexandre Bompard ons in herinnering bracht, is uitmuntendheid op digitaal gebied essentieel om de reuzen van de elektronische handel te weerstaan.
Een van de ambities van Carrefour is dan ook een versterking van zijn “data”-afdeling, die tegen 2026 niet minder dan 3.000 specialisten zal tellen. Om deze aan te trekken, moeten we ervoor zorgen dat ze er willen werken. Onder deze profielen zullen er ongetwijfeld enkele zijn die rechtstreeks zullen moeten werken aan zakelijke activiteiten van Carrefour in de metaverse.
De metaverse kan daarom in het beste geval slechts een toegangspoort zijn tot een meer traditioneel aanwervingsproces.
Aanwerven in de metaverse: LG deed het al in 2021
Zoals u ziet in dit videofragment van een Engelstalig kanaal in Zuid-Korea, heeft LG al in 2021 geprobeerd om in de metaverse te werven. Ondanks zijn plotse populariteit eind 2021 is de metaverse inderdaad niet nieuw. Vijftien jaar geleden bood de game Second Life al de mogelijkheid om te “navigeren” in een virtuele wereld.
Aanwerven in de metaverse: waarom?
Aanwerven in de metaverse staat nog in de kinderschoenen.
Fase 1 van rekrutering in de metaverse: technische profielen aantrekken
De analyse van het geval Carrefour is “exemplarisch” voor de redenen waarom bedrijven in de metaverse zouden gaan rekruteren. Het is eigenlijk vooral een kwestie van imago. Gezien het tekort aan IT-profielen moeten bedrijven hun inspanningen verdubbelen om zo innovatief mogelijk over te komen. Het betreden van de metaverse maakt deel uit van deze strategie. Daarom zullen deze aanwervingsevenementen in de metaverse wellicht nog lange tijd voorbehouden blijven voor technische profielen.
Doeltreffendheid en kosten zijn verwaarloosbare variabelen, zolang zij de aandacht trekken van zeldzame profielen. In zijn eerste ontwikkelingsfase is de metaverse inzake aanwervingen dus slechts een marketingargument.
Fase 2 van aanwerving in de metaverse: stroomlijnen van processen
Er kan echter worden voorspeld dat de metaverse ooit op grotere schaal zal worden toegepast bij de aanwerving van personeel. Deze informatie zal vervolgens worden gebruikt om de efficiëntie te verhogen en de aanwerving te optimaliseren. Maar deze 2e fase is nog ver weg. De metaverse zal het anekdotische stadium voorbij moeten zijn om echt ingang te vinden. Dit is verre van vanzelfsprekend, zoals wij hier al uitlegden.
Conclusie: aanwerven in de metaverse, goed of slecht idee?
Het organiseren van een wervingssessie in de metaverse is voor 99% van de bedrijven niet interessant. In dit stadium is het niet meer dan een marketingtruc om de aandacht te trekken van zeer specifieke profielen. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat u zich in deze situatie bevindt.
Uit studies die wij op het gebied van IT-aanwerving deden, blijkt dat kandidaten gehecht blijven aan feitelijke aspecten. Welke technologieën worden gebruikt? Wat is de technische uitdaging? Wat is het project van het bedrijf? Fysiek contact blijft essentieel om het bod te winnen. De metaverse kan daarom in het beste geval slechts een opstap zijn naar een meer traditioneel aanwervingsproces.
Geplaatst in Diverse.