21 maart 2023 653 woorden, 3 min. gelezen

Yayoi Kusama en Louis Vuitton: het beste van street marketing

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Als we het over street marketing hebben, kunnen we heel wat initiatieven aanhalen. Maar sommige ervan steken boven de rest uit en zijn geniaal. Als u een regelmatige lezer van deze blog bent, weet u dat ik een grote fan […]

Als we het over street marketing hebben, kunnen we heel wat initiatieven aanhalen. Maar sommige ervan steken boven de rest uit en zijn geniaal. Als u een regelmatige lezer van deze blog bent, weet u dat ik een grote fan ben van de marketing van Louis Vuitton, vooral van de inrichting van de etalages. Wat het merk heeft gedaan voor de samenwerking met Yayoi Kusama is ongekend. Ik heb nog nooit zoveel mensen foto’s zien maken van wat het merk in Parijs heeft ingericht.

Neem contact op met het marketingonderzoeksbureau IntoTheMinds

Het partnerschap tussen Yayoi Kusama en Louis Vuitton

Yayoi Kusama is een Japanse conceptuele kunstenares die beroemd is om haar stippen en avant-gardistische installaties. Zij heeft een partnerschap gesloten met Louis Vuitton (lees ook onze analyse van de marketingmix) dat de vorm aanneemt van specifieke producten in beperkte oplage en ongelooflijke installaties verspreid over Parijs. Producten van Vuitton laten me doorgaans koud, maar ik moet toegeven dat het esthetisch best aantrekkelijk is. Duidelijk is dat je met een handtas uit deze collectie niet onopgemerkt blijft.

street marketing Gigantische beeltenis

Louis Vuitton heeft een geschiedenis van samenwerking met hedendaagse kunstenaars en het creëren van koopwaar in beperkte oplage:

  • Je herinnert je misschien de samenwerking met Virgil Abloh van wie de sneakers meer dan 25 miljoen dollar opbrachten bij Sotheby’s;
  • van die met Jeff Koons die ik vereeuwigde tijdens een bezoek aan Londen en Rome.

Deze marketingstrategie op basis van kortstondige samenwerkingen creëert opwinding bij klanten, vooral bij degenen die het meest trouw zijn en die alles al hebben. Het is dus een uitstekende tactiek om de Customer Lifetime Value te verhogen.


Gigantische beeltenis van Yayoi Kusama op de Champs Elysées

De flagshipstore van Louis Vuitton op de Champs-Elysées is versierd met een reusachtige opblaasbare beeltenis van Yayoi Kusama. De gevels van het gebouw zijn bedekt met stippenpatronen, het ‘handelsmerk’ van deze kunstenares. Als u de tijd neemt om de installatie te bekijken, zult u zien dat Yayoi Kusama een penseel in haar hand houdt en haar beroemde stippen schildert.

street marketing Yayoi Kusama-robot

Indrukwekkend vanop afstand, maar een krachtige zoom op de opblaasbare beeltenis onthult het fotografisch realisme. Uiterst indrukwekkend.

street marketing Yayoi Kusama-robot

Een Yayoi Kusama-robot in de Vuitton etalage op Place Vendôme

De andere flasgshipwinkel, op de Place Vendôme doet niet onder. De etalages zijn eveneens versierd met producten uit de samenwerking met de Japanse kunstenares (waaronder sieraden) en de gevel is versierd met zilveren schijven waarin de zuil van Vendôme wordt weerspiegeld.

street marketing marketingoperatie

Deze schijven dienen ook als geïmproviseerde spiegels voor alle toeristen die foto’s van zichzelf maken … en ze op sociale netwerken plaatsen. Ik keek in de vroege ochtend naar het onophoudelijke ballet van fashionista’s voor de winkel en was onder de indruk. Ik heb nog nooit een street marketingactie gezien die zoveel aandacht trok en zoveel reacties losmaakte.

street marketing marketingoperatie

Het hoogtepunt van de show is de etalage op de hoek van de rue Saint-Honoré en de Place Vendôme. Hier ‘leeft’ een humanoïde robot met de trekken van Yayoi Kusama. Alles is echter dan het leven. De robot schildert, zijn oogleden bewegen als die van een mens, zijn ogen kijken je aan.

street marketing marketingoperatie

Het is fascinerend en verontrustend tegelijk. Ik heb op de details gelet en de huid lijkt verontrustend veel op die van een mens. Kijk bijvoorbeeld naar de onderstaande foto’s van de hand die de tas vasthoudt. Je kunt zelfs het reliëf van de aderen zien.

street marketing marketingoperatie


Wat kunnen we leren van deze street marketingoperatie?

De foto’s spreken voor zich. Dit is een grandioze marketingoperatie. Je ken erover twisten of het al dan niet gaat om street marketing, maar uiteindelijk telt alleen het resultaat. Visueel is het geweldig, maar vanuit het oogpunt van branding is het nog beter. De return on investment is gewoon ongelooflijk omdat veel mensen de foto’s delen op sociale netwerken en selfies nemen. Het is dus gratis publiciteit… een beetje zoals dit artikel.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *