29 november 2016 510 woorden, 3 min. gelezen

Vitality biedt haar verzekeringsnemers een Apple Watch op hun activiteiten op te volgen: Big (Data) Brother

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Enkele weken geleden hadden we het op deze blog over de problemen bij de groeiende trend op de verzekeringsmarkt om intrusieve gegevens te verzamelen over de verzekeringsnemers. Ik heb mijn bezorgdheid daarover meermaals kunnen uiten tijdens conferenties en telkens had […]

Enkele weken geleden hadden we het op deze blog over de problemen bij de groeiende trend op de verzekeringsmarkt om intrusieve gegevens te verzamelen over de verzekeringsnemers.
Ik heb mijn bezorgdheid daarover meermaals kunnen uiten tijdens conferenties en telkens had ik de indruk dat de toeschouwers uit de lucht vielen of het belang onderschatten van wat er bezig is (vooral bij autoverzekeringen). Ik gaf het voorbeeld van CSS Insurance (Engels) in Zwitserland dat haar verzekeringsnemers sinds september 2016 voorstelt om een geconnecteerde armband te dragen om zo gegevens over de fysieke activiteiten te verzamelen over de verzekeringsnemer, dat alles in ruil voor een korting op de premie (zie de video hieronder).

We vonden een ander verbazingwekkend voorbeeld in Londen, dat nog verder gaat dan wat CSS zich had kunnen voorstellen. Dit voorbeeld komt van Vitality (Engels) en geeft inzicht in de trends die we aanhaalden in ons vorige artikel. Vitality stelt haar klanten « leven » inderdaad een Apple Watch voor (Engels) (het gaat om klanten met een levensverzekering). Als u niet dadelijk beseft wat dat betekent, laat het ons uitleggen. Dat betekent dat u voortdurend wordt opgevolgd en dat uw jaarpremie kan worden aangepast op basis van uw gezondheidstoestand. Dit is een radicale wijziging van de verzekeringen zoals wij die al tientallen jaren (zelfs eeuwen kennen). Zoals bij CSS krijgen de verzekeringsnemers een korting een ruil voor een bepaald niveau van fysieke activiteit. Een bord op de website van Vitality geeft meer uitleg bij de voordelen op basis van de fysieke activiteit.

Interessant detail, de «munt» waarmee uw beloning wordt bepaald, is een uitvinding van de verzekeringsmaatschappij. Vitality meet uw inspanningen op basis van «activiteitenpunten» en geeft zeer aantrekkelijke voorbeelden waarbij u met deze punten uw factuur tot nul kunnen herleiden. Ja, u leest het goed, tot nul. Nul £ per maand.

Het enige probleem is dat niemand echt leest wat de definitie van die munt is. Komt een activiteitenpunt overeen met 1000 calorieën, met 100, met 10, … Het is de verzekeringsmaatschappij die de schaal bepaalt en net daar wringt het schoentje. Voor we u vertellen waarom dat zo is, willen we eerst zeggen dat dit geen duurzaam business model is. Wat wil Vitality dan echt? De fysieke activiteit van haar klanten verbeteren, zodat ze lang leven in goede conditie blijven? Beeld u in wat zou gebeuren als alle verzekerden ineens heel sportief zouden worden. Ze zouden minder en minder gaan betalen. Is dat een zinvol business model voor een verzekeringsmaatschappij? Ik betwijfel het. En het is daar dat de controle op de “ruilmunt” (de fameuze activiteitenpunten) een belangrijk voordeel worden. Zodra een klant het gewoon wordt om het opvolgingsapparaat te dragen (in dit geval de Apple Watch) kan de verzekeringsmaatschappij geleidelijk aan de lat verhogen en de spelregels veranderen (dat kan met een kleine regel in de algemene voorwaarden). Zo worden activiteitenpunten veel moeilijker te behalen, de klanten betalen meer bij een constante activiteit en de winst van het bedrijf wordt hoger. Quod erat demonstrandum.

Ik laat het aan u over om te oordelen of dit allemaal in het voordeel van de klant is.



Posted in big data, Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *