Van deze naamkaartjes zult u versteld staan

Van deze naamkaartjes zult u versteld staan

Door de jaren heen ontmoette ik honderden (zelfs duizenden) mensen en verzamelde ik een indrukwekkend aantal naamkaartjes. Alhoewel de meeste daarvan heel klassiek zijn en geen enkele speciale emotie losweken, zijn er toch bij die echt wel speciaal zijn.

Laten we ze even overlopen… Omwille van vertrouwelijkheid heb ik de contactgegevens eruitgehaald. Volg gerust de hyperlinks als u meer wilt weten over de ondernemingen die achter dez kaartjes verscholen gaan.

OneBite Consulting

OneBite is een persagentschap, dat zich richt op de voedingsindustrie. Het verzorgt perscontacten voor chefs, evenals voor horeca-ondernemers.

Dit team van 3 personen heeft prachtige naamkaartjes met op de achterzijde een mond die in rauwe voeding bijt (“bite” in het Engels).

Spijtig dat het team  slechts drie mensen telt, want ik had graag meer dan drie van die kaartjes in mijn collectie gehad.

Blue4You

Dit IT-agentschap in Brussel gebruikt transparante plastic kaartjes. Ik had die kaartjes al op het internet gezien, maar dit is maar een van de twee echte voorbeelden die ik ken.

M. et Mrs Bund

Deze kaartjes bracht een klant me vanuit China mee. U vindt het verhaal op onze blog.

Ik vind het feit dat ze een paar vormen leuk en ook de gebruikte druktechniek is indrukwekkend (spotvernis die lijkt op dat andere voorbeeld waarover we al in dit artikel spraken).

Exabrupto, Thinslices

Frédéric Wauters van Exabrupto en Emmanuel Martonca van ThinSlices gebruiken beide een dik karton voor hun naamkaartjes, wat een gedifferentieerde methode is om gegevens te communiceren. Alhoewel zeer kwaliteitsvol, vormt de dikte van het kaartje een nadeel.; niet eenvoudig om in uw portefeuille te steken.

Hôtel Guldsmeden

Het naamkaartje van dit hotel in Kopenhagen is ook heel dik, maar door een andere reden: het is niet op karton, maar op hout gedrukt.

De positionering van dit hotel ligt op het vlak van respect voor het milieu en het materiaal gebruikt voor het naamkaartje past daar feilloos bij.

Ik ontmoette Moïse Faleafaga van Popular Popcorn tijdens SIAL in 2012. De onderneming onderhoudt een jonge en ludieke positionering op de popcornmarkt. Dat plezierige aspect blijkt ook uit haar naamkaartje door de levendige kleuren, maar ook door de bijzondere vorm.

Amerikaanse diplomatieke diensten

Ik kwam in contact met een veiligheidsagent van de Amerikaanse diplomatieke diensten toen wij een project voor Fedex uitvoerden. Zijn naamkaartje blijft een van mijn favorieten, niet alleen omdat het ongewoon is iemand te onmoeten die werkt voor de veiligheidsdiensten, maar ook omdat het kaartje een in relïëf gedrukt en goudkleurig embleem heeft, dat andere naamkaartjes er nogal “goedkoop” doet uitzien.

Mijn eigen naamkaartje dat ik jarenlang gebruikte alvorens IntoTheMinds te beginnen

Zover ik mij herinner, wilde ik altijd al mensen verrassen met mijn naamkaartje. Met de hulp van een designer, maakte ik vele jaren geleden dit model met een optische illusie: de mensen zien ofwel een eend of een konijn. Ik gebruikte dat kaartje als “ice breaker” om hun een verhaal te vertellen: uw klanten verwachten misschien dat u hen een konijn wilt verkopen; maar als u niet goed weet wat ze nodig hebben, kunt u ze misschien tevredenstellen met een eend.

Tips voor uw ondernemingsstrategie

Naamkaartjes zijn dikwijls de eerste stap van de klantervaring in een B2B-relatie. Het is dus belangrijk om dat niet te missen. U hebt grosso modo twee mogelijkheden: hetzij kiezen voor een klassiek model, hetzij gedifferentieerd over te komen. Die keuze is de uwe en hangt natuurlijk af van uw activiteitensector.

Als u voor het tweede gaat, moet u volgens mij twee regels volgen om tot een overtuigend resultaat te komen:

  1. Het supervisuele: gebruik één zijde van het kaartje voor een visueel effect. Gebruik het om uw prospecten te verrassen, maar zorg ervoor dat er een directe en logische link is met uw onderneming. In het geval van OneBite Consulting bijvoorbeeld is die link duidelijk. U ziet mensen die aan het “bijten” zijn, wat verwijst naar de naam van de ondernmeing (“to bite” = bijten in het Engels).
  2. Uw naamkaartje moet een verhaal vertellen: het naamkaartje kan een voorwerp zijn dat u gebruikt om een eerste gesprek te beginnen en te stofferen. Gebruik het niet enkel om uw gegevens te communiceren.; dat zou al te eenvoudig zijn. Het naamkaartje van hotel Guldsmeden bijvoorbeeld vertelt een verhaal en geeft zin om het verhaal te kennen door het originele materiaal dat werd gebruikt. Dat maakt mensen nieuwsgierig en doen ze om informatie vragen. Dat is als manna voor een verkoper: hoe zeldzaam is het immers niet dat de prospect vragen stelt en meer wilt weten.

Een laatste tip die ik u wil geven is uw volgende naamkaartje te bespreken met een grafist die op de hoogte is van druktechnieken. Er zijn inderdaad talrijke in het oog springende technieken die onderbenut blijven op de naamkaartjes. Toch is het effect spectaculair. Ik denk hier bijvoorbeeld aan reliëfdruk en spotvernis. Omring u dus met creativiteit om in uw opzet te slagen.




Geplaatst in Innovatie.