Google Trends onthult nieuwe gewoontes tijdens coronacrisis

Google Trends onthult nieuwe gewoontes tijdens coronacrisis

Welke nieuwe gewoontes ontstaan er bij mensen in quarantaine? Hoe verandert het gedrag van de consument als hij thuis opgesloten zit? Welke bedrijven komen als winnaar uit de coronacrisis? Dit willen we samen met u bekijken op basis van de evolutie van google-zoekopdrachten. We hebben 22 zoekopdrachten op trefwoorden geselecteerd die de afgelopen 90 dagen in Frankrijk en België zijn uitgevoerd. Ze geven een perfecte weerspiegeling van onze opzoekingen als mens en consument en voorspellen onze toekomstige gedragsveranderingen. Uit deze analyse blijkt ook dat Google Trends een interessant aanvullend instrument is voor marktonderzoek in het algemeen en marketingtrendstudies in het bijzonder.

Samenvatting

De coronacrisis zet consumenten ertoe aan hun gewoontes te veranderen. De zoekopdrachten op het internet werpen een blik op de actuele zorgen en kondigen gedragsveranderingen aan. Als de quarantaine lang genoeg duurt, kunnen sommige nieuwe gedragingen tot gewoontes worden. Online winkelen kan toenemen, net als online gaming en streamingsites. Deze veranderingen kunnen dus leiden tot grote veranderingen in sectoren als de media (steeds meer abonnementen op streaming sites en online kranten), in de retail (overstap van in-store naar online winkelen).



Inleiding

De coronacrisis dwingt ons allen ertoe onze werkwijze te herzien, zowel privé als professioneel. We gaan op zoek naar alternatieven voor wat we eerder hebben gedaan of naar oplossingen voor problemen die worden veroorzaakt door de quarantaine. Als de quarantaine wordt verlengd, kunnen deze nieuwe manieren van werken de norm worden en de terugkeer naar de “oude” manier van werken moeilijk maken. Ik vond een interessant artikel (Franse website) dat de aanpassing van ons gedrag aan crisissituaties verklaart. Vanaf fase 3 worden nieuwe gewoontes vastgesteld (“nieuwe normaliteit”) die steeds dieper geworteld raken naarmate de crisis voortduurt. Er komen ongetwijfeld nieuwe leiders en nieuwe bedrijven uit deze crisis voort. Er kan ook een nieuw koopgedrag ontstaan als de quarantaine wordt verlengd, waardoor bijvoorbeeld de koopgewoonten in de supermarkt uit balans raken (zie onze trendanalyse dans le retail).

Les 5 phases de changement de comportement face au coronavirus

De 5 fasen van gedragsverandering in het licht van de coronacrisis (credit: Sina Farzaneh)
Laten we via Google Trends eens kijken hoe ons consumentengedrag verandert.

 



Winkelen

De eerste impact op het leven van de consument is natuurlijk het winkelen. Naar de supermarkt gaan is een bron van angst geworden. Als gevolg daarvan ontdekken consumenten in alle landen het online winkelen (hieronder) en de levering aan huis (hiernaast). De opzoekingen op basis van die laatste term is verviervoudigd.



Ook voor “drives” is de coronacrisis een marketingtroef (geen operationele troef, want iedereen wordt overstelpt). Laten we België bekijken, waar winkelier nr. 1, Colruyt, zijn dienst voor bestellingen promoot onder de merknaam “Collect & Go”. Omdat het land tweetalig is, stelt deze algemene term ons in staat om de belangstelling op landelijk vlak te evalueren. De hoogste piek (17 maart 2020) komt overeen met de datum waarop het inperkingsbesluit aan de Belgische bevolking werd meegedeeld.



Voeding

Maaltijdleveringen lijken minder spectaculair te profiteren van de quarantaine in Frankrijk. Als er al een stijging is, “verplettert” de huidige zoekpiek alleszins niet de vroegere pieken in de curve.


Vooral in de regio Parijs is deze opzoeking niet veel groter dan vóór de quarantaine.

 


Een interessant fenomeen is er in België te zien waar de levering van ingrediënten en recepten wordt aangeboden door Hello Fresh. We zien dat de belangstelling voor deze manier van consumeren is verdubbeld. Consumenten herontdekken het plezier van het koken, maar het ontbreekt hen aan ideeën voor recepten.



Vermaak, ontspanning

Als u opgesloten zit, komt de kwestie van ontspanning snel naar voren. Dus de vraag naar “gratis films” explodeert…


…net als die naar het online gokken.


Ook voor streaming-platforms is de belangstelling groot. In België heeft de openbare televisie een gratis streamingplatform dat bekend staat als Auvio. U zult merken dat de zoektocht naar deze term aanzienlijk is toegenomen en zelfs de periode van het wereldkampioenschap voetbal in juni-juli 2019 (ook een recordperiode) overtreft. Aangezien de toegang tot Auvio gebaseerd is op (gratis) registratie, kunnen we een explosie van het aantal gecreëerde accounts verwachten.



Maar met de quarantaine komt ook de kwestie van de kinderen naar voren. We waren het niet meer gewoon die zo lang bij ons te hebben. Het weekend is draaglijk, maar 7 dagen per week wordt het moeilijk. Vandaar de legitieme opzoekingen: “hoe houdt u kinderen bezig“:


en de variant “ kinderen bezig houden“. De toename is duidelijk, ongetwijfeld in overeenstemming met de moeilijkheden die de ouders ondervinden.


Kinderen bezig houden houdt ook leren en studeren in. Maar als er niets door de autoriteiten wordt voorzien, gaat het om vindingrijkheid, dus moet u op zoek naar online cursussen voor uw lieve kinderhoofdjes.


De belangstelling voor “online lessen” is logischerwijs bijna oneindig toegenomen en komt als het ware uit het niets. Inderdaad, wie zou zijn kind thuis opvoeden als het nationale onderwijssysteem het zo goed doet?


Als u op zoek bent naar online cursussen, neem dan zeker een kijkje op de pagina die ik heb voorbereid en die het studieprogramma van mijn zoon bevat, evenals alle online middelen die we gebruiken om voor onderwijs op afstand (Frans).



Werken

Ten slotte, omdat quarantaine ook werken is, zoeken de Fransen naar oplossingen om “productief” te blijven. De vraag naar videoconferenties is daar een logisch gevolg van.


De Fransen ontdekken in het bijzonder de geneugten van Google Hangouts


… maar Skype (rode curve) blijft het bekendste merk voor Google Hangouts, webex en andere Microsoft Teams.



Sporten

Laten we zeker niet vergeten een beetje te bewegen. Een sedentaire levensstijl is niet goed voor de gezondheid, dat weet iedereen. De Fransen proberen inderdaad te ontdekken hoe ze thuis kunnen sporten

Wat hen het meest interesseert zijn activiteiten met een hometrainer


…en een platte buik via sit-ups. De zoekresultaten van Google Trends zijn niet geordend, dus we zullen nooit weten of die laatste zoekopdracht meer voorkomt bij het ene of het andere geslacht.



Dagelijkse problemen en andere zorgen

Quarantaine leidt ertoe dat consumenten metafysische vragen beginnen te stellen… Geconfronteerd met een nieuwe tegenslag vragen ze zich af hoe hun haar te knippen aangezien de kappers gesloten zijn.


Dit brengt hen ertoe om zich te interesseren voor de tondeuse, de ideale oplossing voor alle mannen in quarantaine. Het einde van de quarantaine zal waarschijnlijk een aantal stereotiepe of mislukte kapsels naar boven brengen.


Het coronavirus en de quarantaine vormen ook een mooie gelegenheid om thuis te blijven en buitenlandse reizen te annuleren. Klanten gaan dus voor het eerst de annuleringsvoorwaarden van hun reizen raadplegen …


… en hetzelfde geldt voor onze Engelse vrienden die hun vakantie hebben geboekt op booking.com. De piek die volgt op de aankondiging van de quarantaine toont aan dat dit fenomeen tijdelijk is en het gevolg is van een gevoel van paniek.


Geplaatst in Onderzoek.