6 december 2022 1009 woorden, 5 min. gelezen

Kerst 2022: trend naar besparingen [peiling].

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Kerstmis 2022 zal vooral in het teken staan van inflatie en besparingen. Huishoudens zijn duidelijk van plan om een aantal van hun gewoonten te veranderen om de inflatie en de onzekerheid het hoofd te bieden. Uit de enquêtes komen 2 […]

Kerstmis 2022 zal vooral in het teken staan van inflatie en besparingen. Huishoudens zijn duidelijk van plan om een aantal van hun gewoonten te veranderen om de inflatie en de onzekerheid het hoofd te bieden. Uit de enquêtes komen 2 belangrijke veranderingen naar voren:

  • Verlaging van het budget voor “kerstmaaltijden” (36% van de Franse huishoudens)
  • Vermindering van het budget voor “geschenken” bij 8% (Duitsland) tot 73% (VK) van de huishoudens, al naargelang het land.

In dit artikel geven wij u enkele concrete voorspellingen voor de kerstperiode 2022.

Contacteer ons voor de uitvoering van uw enquêtes

Kerstmis 2022: voorspelde cijfers

• 60% tot 73% (Engelse sites) van de Britten, 66% van de Amerikanen, 67% van de Canadezen en 41% van de Fransen zullen hun cadeaubudget verminderen, maar slechts 8% tot 21% (Duitse site) van de Duitsers.
• 36% van de Fransen besteed minder aan levensmiddelen voor de feestdagen
• 33% van de Fransen zal het cadeaubudget voor de kinderen verminderen (+18 punten in vergelijking met 2021)
• 38% van de Britten kiest voor cadeaus bij goedkopere retailers
• Consumenten wenden zich tot hard discounters voor hun eindejaarsinkopen. 35% van de Britten en 18% van de Fransen zal er met Kerstmis 2022 naartoe gaan.
• 11% van de Britten is van plan tweedehands cadeaus te kopen voor Kerstmis 2022

Inhoud

 

Noël 2022 Sondage

Inleiding

De trend voor Kerstmis 2022 is gelijklopend in alle landen. Uit enquêtes in verschillende landen blijkt dat de reacties van consumenten op externe druk vrij gelijklopend zijn. De consumenten hebben besloten te sparen als gevolg van de stijgende prijzen en de onzekerheid over de toekomst. Dat heeft grote gevolgen voor de economische spelers die op Kerstmis rekenden om het jaar goed af te sluiten.


uncertainty incertitude banner

Uit alle onderzoeksresultaten die wij hebben kunnen raadplegen, blijkt dat consumenten gaan bezuinigen op hun budget voor Kerstmis 2022. De redenen liggen voor de hand, maar het is goed ze nog eens te herhalen:

  • Prijsstijgingen (inflatie)
  • Onzekerheid over de toekomst

Dit alles leidt ertoe dat het vertrouwen afneemt en het moreel van de huishoudens onder druk komt te staan.  In oktober 2022, bijvoorbeeld, stond het sentiment van de Britse huishoudens op het laagste punt in 25 jaar, 44 procentpunt onder het basisniveau en zelfs lager dan het niveau van 2008.

De situatie is minder dramatisch in de VS (Engelse site), waar het algemene gevoel nog altijd boven het referentieniveau ligt (102,5 in oktober 2022).


budget banner

Minder budget voor kerstcadeaus en maaltijden 2022

Onzekerheid en stijgende prijzen beïnvloeden logischerwijs de keuzes van consumenten voor Kerstmis 2022. In alle landen is er een trend naar een vermindering van het budget voor:

  • geschenken, zelfs voor kinderen
  • voeding voor de eindejaarsmaaltijden

Cadeaubudget omlaag ….

Alle peilingen geven aan dat het cadeaubudget voor Kerstmis 2022 aanzienlijk zal dalen.

Uit een enquête die tussen september en november 2022 in Duitsland werd gehouden, blijkt dat zelfs in Duitsland 8 tot 23% van de consumenten een aanzienlijke verlaging verwacht. Deze prognose is veel minder alarmerend dan in andere ontwikkelde landen:

  • Frankrijk: 27% zegt dat hun budget iets lager zal zijn, en 14% zeer lager. Uiteindelijk is 41% van de Franse consumenten van plan zijn budget te verlagen, een stijging van 20 punten ten opzichte van 2021.
  • Verenigd Koninkrijk: een enquête van november 2022 kondigde een verlaging van het cadeaubudget aan voor 60% van de Britten; een andere enquête van september 2022 voorspelde 73%. In beide gevallen zal de terugslag aanzienlijk zijn voor Britse detailhandelaren die erop rekenden dat Kerstmis hun jaar zou goedmaken.
  • VS: Zelfs in de VS, waar het gevoel nog relatief goed lijkt te zitten, zal het cadeaubudget voor 66% van de consumenten dalen.

cadeaux de noel / christmas presents

.

… zelfs voor kinderen

Terwijl kinderen meestal gespaard blijven van besparingen, vormt Kerstmis 2022 een opmerkelijke uitzondering. Na een kerst in 2021 die in het teken stond van de vreugde over de hereniging met geliefden na het einde van de pandemie, zijn consumenten van plan minder uit te geven aan hun kinderen.

In Frankrijk bijvoorbeeld zal 9% van de huishoudens veel minder en 24% iets minder uitgeven aan cadeaus voor de jongste. Dit betekent dat 33% van de consumenten zal bezuinigen op het cadeaubudget voor hun kinderen. In vergelijking met Kerstmis 2021 is het verschil groot (+18 punten).

christmas dinner - repas de noël

Andere overwegingen inzake maaltijden voor Kerstmis 2022

Er komt geen einde aan de veranderingen in gewoonten. Na een beperkte kerst in 2020 wegens de lockdown, een kerst in 2021 in het teken van de hereniging, komt de kerstmaaltijd in 2022 in het teken van besparingen te staan.

Kerstmis 2022 zal in het teken staan van de zoektocht naar “goede deals” voor levensmiddelen, en het zijn vooral de hard discounters die daarvan zullen profiteren. Zo is 35% van de Britten van plan hun kerstmaaltijd geheel of gedeeltelijk bij een discounter te kopen, tegenover 18% van de Fransen. Voor deze laatsten blijft de stijging echter spectaculair, want in 2021 was dat nog maar 11% (+7 punten).

Er is dus sprake van een duidelijke verandering van gewoonten. De consument wil zich niet onthouden, maar probeert de kwaliteit/prijsverhouding te optimaliseren door te kiezen voor goedkopere alternatieven.


future predictions banner

Ander soort cadeaus voor Kerstmis 2022?

Een andere interessante verandering voor Kerstmis 2022 betreft het soort geschenken. Zoals gezegd zullen consumenten meer op zoek gaan naar koopjes.

Voor 11% van de Britten gaat die zoektocht in de richting van tweedehands cadeaus. Aan deze kant van het Kanaal zegt 74% van de Fransen meer op zoek te gaan naar koopjes bij het kopen van kerstcadeaus. Dit is 17% meer dan in 2021.

Hoewel de energiecrisis volop speelt, blijkt uit geen van de geraadpleegde enquêtes een trend naar energievouchers. Geschenken in de vorm van geld zijn echter nog steeds populair. Contant geld is het op een na populairste geschenk in Duitsland met een gemiddelde waarde van € 129.


Conclusie

In 2022 zal Kerstmis weer een speciaal tintje krijgen. Na de lockdown in 2020 en de herwonnen vrijheid in 2021 krijgen we dit jaar te maken met een grote somberheid.

Pessimistische consumenten staan klaar om hun gewoonten te veranderen als voorbereiding op een minder gunstig 2023. Om hun budget beperkt te houden, zullen consumenten afzien van bepaalde genoegens met Kerstmis en op zoek gaan naar “goede deals” om geld te besparen. Als teken dat het menens is, zullen zelfs kinderen moeten deelnemen aan deze soberheidsinspanning.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *