22 december 2015 547 woorden, 3 min. gelezen

Terugblik op een jaar bloggen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het is nu al 6 jaar dat ik regelmatig artikelen schrijf op deze blog (2100 artikelen in drie talen!) De esthetische en technische aanpassingen in 2014 en 2015 bleken hun vruchten af te werpen. Lezersaantallen stegen en sinds we de […]

Het is nu al 6 jaar dat ik regelmatig artikelen schrijf op deze blog (2100 artikelen in drie talen!) De esthetische en technische aanpassingen in 2014 en 2015 bleken hun vruchten af te werpen. Lezersaantallen stegen en sinds we de voorbije zomer een cacheprobleem konden oplossen, trekt de Franse versie van de blog bijna systematisch 100k unieke gebruikers aan op jaarbasis. De Nederlandstalige versie van de blog doet het helaas minder goed: ondanks alle inspanningen, geld geïnvesteerd in vertalingen en indexering, blijft de bezoekersfrequentie eerder laag. Wat de Engelse versie betreft zijn de cijfers verloren gegaan na de verhuizing van de website naar een nieuwe server en de aanpassing van de structuur van de subdomeinen. Tijdens die verplaatsing wijzigde het adres blog.intotheminds.com in www.intotheminds.com/blog/en waardoor we een homogeen ijkpunt kregen in de drie talen. U hebt misschien gemerkt dat wanneer u een artikel leest, u via een gewone muisklik (rechtsboven) dadelijk naar de vertaling van het artikel in de andere taal kan gaan.

Top 3 artikelen in 2015

Onze 3 meest gelezen artikelen dit jaar waren:

  1. Waarom behoren focusgroepen tot het verleden en waarom zijn persoonlijke gesprekken de hoeksteen van uw marktstudie?
  2. Overleven de marktonderzoeksbureaus de alles overheersende Big Data?
  3. Wat is de toekomst van radio bij jongeren?

Top 3 van meest besproken onderwerpen in 2015

De 3 thema’s die het meest aan bod kwamen in 2015 waren:

  1. Onze stijgende betrokkenheid bij de wereld van Big Data heeft ons natuurlijk doen spreken over de impact ervan op marketing in het algemeen en op marktstudies en consumentengedrag in het bijzonder. Naast ons artikel over de toekomst van marktonderzoeksbureaus tegenover Big Data hebben we ook een patent van Facebook onderzocht in relatie tot het toekennen van hypothecaire leningen; iets wat veel inkt deed vloeien.
  2. Over onze toekomstanalyse over de deeleconomie werden we veelvuldig aangesproken door de media (radio en kranten). Naast de situatie van Uber in Europa onderzochten we ook de oorsprong van de deeleconomie en toonden we aan in welke mate haar huidige vorm verschilt van de oorspronkelijke verzuchtingen.
  3. Net als in 2014 werd de verkoopsector uitgebreid besproken. Ook al deden we niet zoveel onderzoek naar verkoop als in 2014, toch vonden we het aangenaam te spreken over Substore, de pop-up winkel van Heineken, de uitdagingen van showrooming en over Hngry, een uniek verkoopconcept in Antwerpen.

Onze voorspellingen voor 2016: het samensmelten tussen Big Data en kwalitatieve marketing

Door het belang van Big Data zullen we dat thema wellicht meer en meer behandelen en het ook illustreren met concrete voorbeelden.
We vermoeden ook dat kwalitatieve marketing een steeds grotere rol zal spelen; we krijgen momenteel zoveel vragen voor kwalitatieve opdrachten dat we verplicht zijn er sommige te weigeren. Consumentengedrag was nooit tevoren zo moeilijk te analyseren en de Big Data geven niet de eenvoudige antwoorden die ervan verwacht werden.
Bedrijven lijken ontgoocheld in de resultaten van de Big Data; meestal komt dat door de inclusie in modellen met foute variabelen (of gewoon door de belangrijkste variabelen te vergeten). De kwalitatieve marketing gaat zich profileren als een onmisbare schakel om die variabelen te ontdekken en de relevantie van de voorspellingsmodellen te verbeteren.

Met deze positieve noot wenst ons team van IntoTheMinds u een mooi eindejaar en een uitstekend 2016, en hopen we u vlug opnieuw te zien op onze blog voor boeiende thema’s.

Image: shutterstockPosted in Diverse, Entrepreneuriat, Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *