30 maart 2019 371 woorden, 2 min. gelezen

Ryanair: loont provocatie?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het is al een tijdje geleden (3 jaar om precies te zijn) dat ik nog met Ryanair heb gevlogen. Niet dadelijk onder de indruk van de klantervaring die wordt aangeboden, probeer ik deze maatschappij zoveel mogelijk te vermijden. Afgelopen weekend […]

Het is al een tijdje geleden (3 jaar om precies te zijn) dat ik nog met Ryanair heb gevlogen. Niet dadelijk onder de indruk van de klantervaring die wordt aangeboden, probeer ik deze maatschappij zoveel mogelijk te vermijden. Afgelopen weekend was ze echter de enige die de stad aandoet waar ik heen moest.
Vertrek op tijd; aankomst op tijd; het contract zat vol met ongemakken die we kennen en waar ik niet meer op terugkom. Maar daar gaat dit artikel niet over. Ik zou het  graag hebben over een a priori anekdotisch detail. Toen ik op de luchthaven van Charleroi aankwam (die op bescheiden wijze werd omgedoopt tot Brussel-Zuid, alsof we Beauvais ‘Paris Nord’ zouden gaan noemen) werd mijn aandacht getrokken door een vliegtuig dat er geparkeerd stond. Hieronder ziet u het…

Ziet u niet waarom ik u deze foto toon? Kijk wat dichter… u zult verrast zijn.

Ik begrijp dat Michael O’Leary te allen prijze van zich wil laten horen… maar moet de concurrentie daarom echt zo gedenigreerd worden?

Mijn mening

Van zich laten horen is een belangrijk doel voor elk bedrijf. En de heer  O’Leary heeft voor de weg van de controverse gekozen om zijn doel te bereiken.

Wat mij echter stoort bij deze strategie is de mate waarin zij verzuimt rekening te houden met de klantbeleving. Welk belang en welke toegevoegde waarde hebben de controversiële handelingen van de heer O’Leary voor zijn klanten? Sommige klanten zijn misschien spotters die het grappig vinden om zwaarlijvige mensen te laten betalen, maar de meeste zijn gevoelige mensen. Hoe kunnen de latente gemeenheid en provocerende campagnes van Ryanair een concurrentievoordeel opleveren die klanten zouden doen terugkomen? (Meer over de marketingstrategie van Ryanair leest u in dit artikel).

Los van mijn gebrek aan affiniteit met het Ierse bedrijf zie ik niet in wat deze strategie op de lange termijn kan opleveren. Ryanair zal winstgevend blijven zolang het betaalbare tickets aanbiedt. Maar als de maatschappij op Europees niveau concurrentie krijgt van een challenger die goedkopere of gelijkwaardige prijzen hanteert, durf ik erop te wedden dat ze de prijs zal betalen voor haar rampzalige imago. Uiteindelijk zijn de concurrenten van Ryanair, net als Google, slechts ‘one click away’ en de overstapkosten bedragen niets.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *