11 april 2022 930 woorden, 4 min. gelezen

De radicale verandering in het profiel van de beursbelegger [Studie]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Sinds de coronacrisis hebben de jongeren zich in grote mate tot de aandelenmarkt gewend om hun geld te beleggen. Behalve de crypto-valuta’s, die de ouder belegger grotendeels heeft verlaten, zien we dat er een frisse wind waait door de aandelenmarkt. […]

Sinds de coronacrisis hebben de jongeren zich in grote mate tot de aandelenmarkt gewend om hun geld te beleggen. Behalve de crypto-valuta’s, die de ouder belegger grotendeels heeft verlaten, zien we dat er een frisse wind waait door de aandelenmarkt. De jongere generaties zorgen voor een omwenteling van de beleggingscodes en verscheidene marktstudies hebben deze veranderingen aangetoond.

 

 

 

 


Jongeren en de beurs: enkele cijfer

 • In 2018 vertegenwoordigden de jongeren onder de 30 jaar 4,5% van de beleggers en de 30- tot 40-jarigen 6,2%.
 • In 2020 zullen de jongeren onder de 30 jaar 9,9% vertegenwoordigen en de 30- tot 40-jarigen 10,7%.
 • De gemiddelde leeftijd van de actieve belegger op de Parijse beurs is sinds 2018 met acht jaar gedaald
 • 49% van de 18-29-jarigen investeert buiten de EU (27,6% van de 60-69-jarigen)
 • 22% van de transacties op de Parijse beurs worden via neo-brokers verricht
 • De jongere generatie verricht transacties met een lagere waarde via neo-brokers: 689 euro tegen 2.689 euro bij traditionele banken.
 • 400.000 beleggers gingen in 2020 naar de beurs en 50% was jonger dan 45 jaar (bron: AMF [Franse site])
 • Bij Fortuneo is de gemiddelde leeftijd van nieuwe klanten met 12 jaar gedaald
 • Bij Boursorama werd 40% van de effectenrekeningen geopend door klanten onder de 30 jaar.

Marktonderzoek toont een verjonging van de beursbeleggers

Het lijkt erop dat de beurs zich heeft hersteld dankzij Covid… en dankzij de belangstelling van de jongere generatie. Er zijn inderdaad nieuwe gedragingen ontstaan, aangedreven door een jonge generatie (18-29 jaar) die de codes doorbreekt en nieuwe instrumenten gebruikt om te beleggen. Enkele cijfers uit studies van de FSMA en het AMF geven inzicht in de omvang van dit fenomeen.

Terwijl in 2018 slechts 4,5% van de handelaren jonger dan 30 jaar was, is dat percentage in 2020 meer dan verdubbeld (9,9%). De stijging is van dezelfde orde in het segment van de 30- tot 40-jarigen, dat van 6,2% tot 10,7% is gestegen. Deze verjonging is te zien aan de gemiddelde leeftijd van de beleggers op de Parijse beurs: die is tussen 2018 en 2021 met 8 jaar gedaald!

Deze verjonging leidt ook tot een verandering in andere maatstaven. Wij zien dat kleine transacties aan volume winnen naarmate de jongeren kleinere bedragen beleggen. Dit is vooral te zien op in hun gebruik van neo-brokers, waar de gemiddelde investering 4 keer lager is dan via een klassieke bank (€ 689 vs. € 2689).


Het Covid-effect op de beursbeleggingen

De lockdown tijdens de Covid-periode had een onverwacht effect op de beleggingen op de beurs. Enerzijds heeft de ineenstorting van de markt na Covid sommige amateurs ertoe aangezet de aandelenmarkt te betreden. Anderzijds is de beschikbaarheid van tijd in combinatie met de beschikbaarheid van spaargeld een hefboom geweest voor een nieuwe generatie beursliefhebbers.

In de Verenigde Staten was het een echt verschijnsel. De stimulusvouchers van Joe Biden (tot $1400 per persoon, afhankelijk van het inkomen) werden op verrassende manier aangewend. Nog vóór de verdeling ervan werd in een studie van Mizuho Securities geschat dat 10% van de steun (of ongeveer $ 40 miljard) op de aandelenmarkt kon worden geïnvesteerd. Deutsche Bank waarschuwde dat 25-34-jarigen het meest geneigd zijn om hun “stimuleringscheque” in de aandelenmarkt te investeren, vooral in crypto-valuta’s. Deze voorspelling is bevestigd (zie onze studie over het profiel van cryptobeleggers).

Deze massale komst van nieuwe investeerders heeft de sector weliswaar verjongd, maar heeft ook de praktijken veranderd. Het verschijnsel “meme stocks” is daar zeker een symptoom van.


online survey respondent

De rol van de neo-broker

Neo-brokers zijn toepassingen die de codes van het beleggen op de beurs doorbreken. Enerzijds bieden zij onklopbare tarieven in vergelijking met de traditionele banken. Anderzijds bieden ze een veel betere klantenervaring dan de traditionele banken.

De neo-brokers, die gecentreerd zijn rond een mobiele applicatie, maken prijsbewaking en beleggingen mogelijk en bieden een zeer ruim assortiment aan producten aan. De mobiele applicatie is ontworpen als een leuk hulpmiddel en draagt ongetwijfeld bij tot de demystificatie van het beleggen op de beurs.

Neem contact met ons op voor uw marktonderzoek

De neo-brokers volgen ook een vernieuwende marketingstrategie, in tegenstelling tot de clichés die de traditionele banken uitdragen. Het gebruik van influencers (ook wel “finfluencers” genoemd) is niet zonder ethische problemen. Sommigen nemen niet de nodige voorzorgsmaatregelen bij het promoten van hun sponsors. Een Franse influencer (Nabila Vergara) kreeg een boete van 20.000 euro omdat zij haar volgers niet had meegedeeld dat haar berichten waarin zij bitcoin promoot, gesponsord waren.

De voetballer Andrès Iniesta, die optrad voor het platform Binance (Engelse site), werd zo gepakt door de Spaanse toezichthouder. Sinds 17 februari 2022 moeten in Spanje beroemdheden en bedrijven met minstens 100.000 volgers op een sociaal netwerk zich houden aan strenge regels voor hun reclamecampagnes. Deze campagnes moeten ten minste tien dagen vóór het begin ervan door de regelgevende instanties worden goedgekeurd.


banner bitcoin

Tech-effect

Het laatste effect is dat van de techniek. De belangstelling voor beleggen op de beurs is zeker veranderd sinds de opkomst van de technologiebedrijven. Recordhoogten op de beurs zijn aangedreven door technologiebedrijven waarvoor de jongere generatie een natuurlijke affiniteit heeft.
Deze overheersing van tech is duidelijk te zien in de indexcijfers:

 • 40% van de S&P-index bestaat uit technologieaandelen
 • het gewicht van tech is met 3 vermenigvuldigd in de CAC40 index (bron)

Conclusie

Het profiel van de beursbeleggers is drastisch aan het veranderen. Dit is het resultaat van het samenvallen van verschillende factoren:

 • de opkomst van beursindexen die een nieuw publiek aantrekken
 • gamificatie van beleggingen (via neo-brokers) die een nieuw publiek aantrekt
 • een Covid-effect dat resulteerde in de belegging van een deel van de compensatie-inkomsten

Het ontwrichtende aspect van neo-brokers mag niet over het hoofd worden gezien. Het effect daarvan op de beleggingsinstrumenten zal waarschijnlijk nog lange tijd merkbaar zijn. We mogen ons eraan verwachten dat hun gebruikerservaring zich op middellange termijn zal uitbreiden tot het traditionele bankwezen.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *