31 maart 2020 1297 woorden, 6 min. gelezen

[Podcast] Fotonower maakt van beeldherkenning gebruik in de industriële sector

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In onze podcast van vandaag krijgt Pierre-Nicolas Schwab het bezoek van Victor Reutenauer, medeoprichter van Fotonower. Na een doctoraat in toegepaste wiskunde op de indexering van databases startte hij een ondernemerscarrière met de ambitie concrete toepassingen te vinden voor beeldherkenning, […]

In onze podcast van vandaag krijgt Pierre-Nicolas Schwab het bezoek van Victor Reutenauer, medeoprichter van Fotonower. Na een doctoraat in toegepaste wiskunde op de indexering van databases startte hij een ondernemerscarrière met de ambitie concrete toepassingen te vinden voor beeldherkenning, een onderdeel van de kunstmatige intelligentie. De eerste afzetmarkten vond het bedrijf in de automobielindustrie (automatisering van schade-afhandeling) en afvalverwerkingsindustrie (geautomatiseerde sortering). Zijn ondernemerscarrière illustreert perfect de flexibiliteit die nodig is in de opstartperiode om de juiste opportuniteiten te vinden. Het laat eveneens toe te weten op welke manier feedback van klanten kan worden gebruikt om het product te verbeteren en de kansen op succes te vergroten.

Samenvatting

Een marketingidee om te onthouden

De zwakke signalen die u van uw toekomstige klanten krijgt, vormen de basis om uw producten te verbeteren. Besteed zeker aandacht aan gebrek aan respons, onvolledige reacties, late reacties.


icône expérience entrepreneuriale et chiffres-clés

Hoofdstuk 1: uw ondernemerservaring in 3 punten

3 kerncijfers

Er werd de voorbije 5 jaar €1m geïnvesteerd in R&D. Er werden contracten afgesloten met 10 key accounts. In de automobielsector werden 1 miljoen schadedossiers verwerkt.

3 tips voor toekomstige starters

Tip 1: wees volhardend en hou vast aan uw ideeën en wensen
Tip 2: bouw aan sterke competenties
Tip 3: omring u met een team dat uw vaardigheden aanvult

3 essentiële vaardigheden om een bedrijf op te starten

Marketing, projectmanagement en techniek. Volgens Victor Reutenauer is de aanwezigheid van een technisch baanbrekend aspect belangrijk voor het succes van de startup.


genèse de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 2: het ontstaan van het ondernemersidee

Zoals zo vaak het geval in het ondernemerschap, was het begin eerder opportunistisch met een deelname aan een project als CTO, vervolgens door het starten van een eigen bedrijf. Deze weg getuigt ook – nog maar eens – van het belang van causaliteit en effectuation. De ondernemer beschikt over specifieke vaardigheden (technische vaardigheden op het vlak van databases) die, in combinatie met een ondernemerswens, leiden tot de oprichting van een onderneming.

Om het vak van Fotonower volledig te begrijpen, kunt u de 2 onderstaande video’s bekijken. In de eerste krijgt u een beeld van de toepassingen in de automobielsector, in de tweede van de toepassingen in de afvalsortering.


validation de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 3: validatie van het bedrijfsconcept

De validatie van het idee gebeurde op het terrein, in contact met de klanten. Er werd dus geen formeel marktonderzoek uitgevoerd. De voorkeur ging uit naar een doorlopende marktstudie, waarbij de feedback van prospects en klanten op elk moment werd geïntegreerd om zo goed als mogelijk aan hun behoeften te voldoen.

De feedback van prospects is het moeilijkst te integreren, omdat het dikwijls gaat om zwakke signalen, gebrek aan respons, onvolledige reacties, late reacties. Dit beschouw ik als het moeilijkste om te integreren, maar ook als iets wat uiteindelijk de meeste waarde oplevert: slecht nieuws.

In de podcast krijgen we een echte reflectie, opgebouwd, over de rol van de prospect, over de noodzaak om aan zijn behoeften te voldoen door de ontwikkeling aan te passen. Dit komt eveneens voort uit de causaliteit en effectuation en bevestigt de noodzaak voor de ondernemer om flexibel te blijven. Ook opvallend is de luciditeit van Victor Reutenauer betreffende “slecht nieuws”. Slecht nieuws is uiteindelijk slechts een expressie met toegevoegde waarde die de ondernemer moet kunnen begrijpen. Het vermogen om zichzelf in twijfel te trekken bij slecht nieuws is een factor die positief kan bijdragen aan het succes.

Als uw ondernemersproject een startup omvat, moet u lef tonen, een doorlopend marktonderzoek uitvoeren en aanpassingen doen.


démarrage de la startup

Hoofdstuk 4: het begin

Veldwerk, persoonlijke contacten en het begin van de uitvoering van het idee vormen de 3 elementen die de start van het bedrijf mogelijk maakten. Een netwerk is essentieel voor de startup en kan volgens Victor Reutenauer in enkele maanden worden uitgebouwd, vooral door gebruik te maken van professionele sociale netwerken.

Bij signalen die op een positieve marktreactie duidden, ging het in de eerste plaats om concurrenten die geld ophaalden op de automobielmarkt (automatisering van schadegevallen). Op het gebied van afvalsortering maakten bezoeken aan prospects duidelijk dat er relatief snel een technische oplossing kon worden gevonden.

Deze getuigenis herinnert ons eraan dat u niet noodzakelijk als eerste op een markt hoeft te komen om uw plaats te vinden. Bij innovatie gaat het vaak om het verbeteren van producten of diensten, het combineren van bestaande oplossingen om er op die manier meer waarde uit te halen. Wat we moeten onthouden, is dat innoveren niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als uitvinden (zie ook deze video).

Ondanks alle moeilijkheden koos ik ervoor verder te gaan met het ondernemerschap, met alle risico’s van dien.

Tips voor het uitbouwen van uw netwerk van prospects

Als u van nul begint met het opbouwen van een netwerk, wees dan slim (vooral in crisistijden). Zoek een eenvoudige manier om uw prospects te valoriseren en relevante te communiceren.

  • Start een podcast met de middelen waarover u beschikt: voor enkele tientallen euro’s kunt u een aflevering maken op basis van onze tips
  • Plaats de podcast op een bekend platform, zoals Libsyn of Soundcloud
  • Stuur een e-mail (of neem contact op via Linkedin) naar 50 van de belangrijkste mensen in uw sector en naar 50 klanten die u graag zou hebben
  • Hergebruik de podcast in een blogartikel dat u promoot op sociale netwerken (het artikel dat u nu leest, is daar een goed voorbeeld van).
  • Bouw met een eigen show een publiek op door belangrijke mensen uit uw sector uit te nodigen
  • Deel via e-mail exclusieve fragmenten en bonussen om anderen aan te moedigen om zich bij uw mailinglijst aan te sluiten (houd wel rekening met de AVG)
  • Vraag uw gasten om namen van uit te nodigen personen voor te stellen en krijg dan een aanbeveling.
  • Wees volhardend: u mag geen enkele aflevering missen om geen toeschouwers te verliezen

phase de décollage de l'entreprise

Hoofdstuk 5: de lancering

Het recept van Fotonower om een versnelling hoger te schakelen is het inhuren van bekwame mensen. In elk stadium van de ontwikkeling is het beheer van de menselijke aspecten cruciaal. Het vinden van de juiste mensen blijft echter een grote uitdaging, vooral in de IT, waar er een grote vraag is naar talent. Ook dit talent behouden, zodra het opgeleid is, is van cruciaal belang:

Menselijke aspecten zijn altijd cruciaal […] Het is iets wat we proberen te doen met gezond verstand en in alle bescheidenheid. Ik denk dat het in al deze benaderingen een sleutelwoord is en we proberen iedereen de kans te geven om zich te ontplooien en zijn of haar vaardigheden te ontwikkelen.

Deze getuigenis is een bevestiging van heel wat gesprekken die ik (vóór de coronacrisis) had met startup-ondernemers. Ontplooiing en ontwikkeling van vaardigheden zijn belangrijke aspecten om kandidaten voor IT-functies te vinden … en te behouden.

Wat u zelf kunt doen, moet u delegeren, wat u kan, moet u zelf doen.


le futur de la startup

Hoofdstuk 6: de toekomst

Uiteraard staat uitbreiding op internationaal vlak op de agenda. Key-accountklanten moeten het “bruggenhoofd” zijn om nieuwe landen te ontsluiten. Marketing en business development zijn de kerncompetenties om deze groei te bereiken. Aarzel niet om uzelf bekend te maken bij Victor Reutenauer als u zichzelf in een van deze functies herkent. 🙂

Over 2 jaar hoopt Fotonower in 10 Europese landen aanwezig te zijn en het streeft naar een omzet van € 50m binnen 5 jaar.

Een podcast om u te helpen bij de ontwikkeling van uw startup

In 2020 wijzigen we het formaat van onze podcasts. Het doel is u te helpen bij de ontwikkeling van uw startup door u relevante informatie te geven over specifieke onderwerpen.

Onze podcasts zijn nu ingedeeld in hoofdstukken van ca. 3 minuten. Elk hoofdstuk behandelt een specifiek thema of een specifieke ontwikkelingsfase. U kunt er dus voor kiezen de hele podcast beluisteren of alleen een deel ervan dat u interesseert.

 

Afbeeldingen: ShutterstockPosted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *