17 november 2010 301 woorden, 2 min. gelezen

Effectuation en causaliteit

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Ik heb in deze blog al meerdere malen de termen “causaliteit” en “effectuation” vermeld. Deze processen worden almaar belangrijker in het zoeken naar de wijze waarop bedrijven in het algemeen en KMO’s in het bijzonder functioneren. Om het onderliggende idee […]

Ik heb in deze blog al meerdere malen de termen “causaliteit” en “effectuation” vermeld. Deze processen worden almaar belangrijker in het zoeken naar de wijze waarop bedrijven in het algemeen en KMO’s in het bijzonder functioneren.

Om het onderliggende idee samen te vatten kan men zeggen dat het causaliteitsproces de definitie van een te bereiken doel inhoudt en dat de middelen om dat doel te bereiken vervolgens worden gedefinieerd en samengebracht. Daarbij wordt wel rekening gehouden met de beschikbare middelen en de mogelijkheden die deze middelen bieden.

De opleiding aan de Business School richt zich meestal op de causaliteit, zonder aandacht te besteden aan de haalbaarheid van het project. Een analyse van het bedrijfsmodel van U-Haul bijvoorbeeld zou leiden tot de conclusie van een MBA-student dat er miljarden dollars moeten worden opgehaald om het bedrijf op te zetten. Toch is het gestart met $ 500 dollar zonder een duidelijk idee van wat het zou kunnen worden.

Ik heb onlangs de kracht van het proces geïllustreerd met een originele business case, namelijk die van Waka. De ondernemer/zaakvoerder vroeg zich af hoe hij kon innoveren met de kennis die hij had en de producten waarmee hij gewend was te werken. Er werd een prachtig product gevormd dat waarschijnlijk een veel grotere investering zou hebben gevergd als een groot bedrijf dit doel voor ogen had gehad.

Effectuation en causaliteit blijven echter minder bekende termen en mijn doel is om ze te demystificeren. Filipe Da Costa (die ik hier wil bedanken) van de Universiteit van Aken, stond mij toe een document te reproduceren dat hij had voorbereid voor een werksessie aan de Universiteit van Luik. Dit document, dat hieronder wordt weergegeven, vat de verschillen tussen de twee processen goed samen

View more presentations from pnschwab.

20100922 vec elat presentation da costa effectuation causation from pnschwab
Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *