2 november 2018 1072 woorden, 5 min. gelezen

Praktische gids voor een bezoek aan SIAL Parijs: 12 tips om te volgen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
SIAL is het grootste voedingssalon ter wereld. Om de twee jaar brengt het meer dan 7.000 exposanten uit meer dan 100 landen samen in Parijs. Het is een ideale plek om de trends op de voedingsmarkt te ontdekken. Het salon […]

SIAL is het grootste voedingssalon ter wereld. Om de twee jaar brengt het meer dan 7.000 exposanten uit meer dan 100 landen samen in Parijs. Het is een ideale plek om de trends op de voedingsmarkt te ontdekken. Het salon vindt plaats in het Parc des expositions, ten noorden van Parijs en in de directe omgeving van de luchthaven Roissy Charles de Gaule. Om het meeste uit uw bezoek aan een beurs als deze te halen, is een zorgvuldige voorbereiding nodig. Volg ons advies (we gaan al 10 jaar lang regelmatig naar SIAL) om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.

1.      Raadpleeg de lijst van exposanten

Het laatste wat u wilt, is willekeurig door de gangpaden te zigzaggen. Dit is de beste strategie om niets concreets uit uw bezoek te halen en tijd te verspillen. Er zijn zoveel dingen te zien dat uw zintuigen snel overweldigd worden en uw hersenen verzadigd raken. Na een uur of twee loopt u als een zombie door de steegjes van het salon, zonder bestemming en zonder enig doel in gedachten, behalve om te willen gaan zitten.

Gebruik de website van SIAL om nieuwe producten en exposanten die u interesseren te identificeren en een lijst te maken van wie u wenst te bezoeken.

2.      Neem niet te laat contact op met exposanten

Exposanten komen over het algemeen 2-3 dagen voor de start van de tentoonstelling in Parijs aan en bereiden deze weken of zelfs maanden van tevoren voor. Als u minder dan een week voor aanvang van de tentoonstelling om een afspraak vraagt, bent u in het beste geval verzekerd van een negatief antwoord en in het slechtste geval helemaal geen antwoord. Aarzel niet om 1 maand op voorhand contact op te nemen met de exposanten om u voor te stellen en een eerste contact op te nemen. Het is altijd beter om verwachten te worden dan onaangekondigd te komen opdagen.

3.      Maak niet meer dan 6 afspraken per dag

Onze ervaring is dat het moeilijk is om meer dan 6 afspraken per dag te hebben, zeker als ze zich in verschillende zalen bevinden (zie ook punt 4). Het is soms moeilijk om zich in een zaal te verplaatsen (vooral in zaal 5). U zult zeker verdwalen, uw aandacht zal worden getrokken door andere producten, u zult ongepland halt houden bij andere stands. Om al deze redenen kan het plannen van meer dan 6 afspraken per dag u in moeilijke situaties brengen (vooral als u niet op het laatste moment wilt vertrekken; zie punt 5 over dit onderwerp).

4.      Groepeer uw afspraken per zaal

Er zijn 8 tentoonstellingszalen op SIAL en wat u zeker moet vermijden, is van de ene naar de andere te moeten lopen voor uw afspraken. Het kan tot 20-30 minuten duren om een afgelegen hal te bereiken. Zorg er dus voor om uw afspraken te groeperen of uw afspraken per zaal te organiseren.

5.      Verlaat het salon niet op het laatste moment

De meeste bezoekers keren terug naar Parijs na hun bezoek aan SIAL en de meeste van hen nemen de trein. Het aantal treinen en plaatsen is beperkt. Als u een trein wilt nemen zonder te hoeven vechten op het perron, verlaat u het salon best tussen 17 uur en 17.30 uur. Meestal kunt u de eerste trein die langskomt nemen (maar het is niet realistisch om een zitplaats te vinden; u moet waarschijnlijk gedurende de hele reis dicht opeen blijven staan).

6.      Vertrek niet na 8.30 tot 9.00 uur

Als uw hotel in Parijs is, neemt u het voor 8:30 uur best een trein naar SIAL. Anders moet u niet verwachten aan te komen voor de opening van het salon om 9:30 uur. Als u Parijs na 8.30 uur verlaat, kunt u er zeker van zijn dat u op het perron moet wachten met honderden of zelfs duizenden andere bezoekers die net als u hopen op de volgende overvolle trein te kunnen stappen.
Het is beter om rond 8 uur ’s ochtends te vertrekken en de opening van het salon af te wachten n een café in de buurt van het SIAL expositiecentrum. Maak van de gelegenheid gebruik om er te ontbijten met een koffietje als voorbereiding op de dag.

Uit de RER ca. 30 vóór dat de deuren openen

7.      Kleed u comfortabel

Kleed u niet op uw best. Als u met het openbaar vervoer reist, zal uw nieuwste Hugo Boss-kostuum het niet overleven. Het is ook zeer waarschijnlijk dat u overdag vele kilometers zult lopen. Trek dus sneakers aan en kleed u ‘in lagen’ zodat u gemakkelijk een laag kunt verwijderen als het te warm wordt. Door het vele volk en de verlichting van de stands stijgt de temperatuur overdag doorgaans.

Mijn statistieken van de eerste dag : 20000 stappen en 13,5 km

8.      Gebruik niet de doorgangen tussen de zalen om u te verplaatsen

Alle zalen zijn met elkaar verbonden via gangen of tunnels. In theorie zou u via hal 2 van hal 1 naar hal 3 kunnen gaan. U kunt er echter zeker van zijn dat u zult verdwalen. Als u van de ene hal naar de andere moet gaan, is ons gouden advies om eerst de hal waarin u zich bevindt te verlaten en de buitengang te gebruiken om uw bestemming te bereiken.

9.      Boek een rondleiding

SIAL biedt thematische rondleidingen aan. Ze zijn zeker niet gratis, maar zijn een goede investering (€ 35) om snel een overzicht te krijgen van een sector of een thema.

10.  Koop niet de officiële SIAL-gids

De officiële SIAL-catalogus is verschrikkelijk duur (€ 50) en nutteloos. Ze bevat enkel een lijst van alle exposanten met hun contactgegevens. De SIAL-toepassing is veel beter en gratis.

11.  Koop geen maaltijdpakket

Bij het bestellen van uw pass heeft u de mogelijkheid een maaltijdpakket te kopen voor € 55 (prijs 2018). Niet doen. Door links en rechts wat te scharrelen en te proeven, hebt u meestal geen honger meer tijdens de lunch. Bovendien verliest u met het eten van een maaltijd minstens 30 minuten.

12.  Vertrouw niet op wifi of 4G

Gratis wifi werkt niet op SIAL. Ook de 4G-toegang is zeer wisselvallig gezien het aantal mensen dat is aangesloten. U zult gewoonweg niet in staat zijn om zelfs maar een telefoontje te plegen. Zorg er dus voor dat u alles bij de hand heeft wat u nodig heeft (bijvoorbeeld in gedrukte vorm).Posted in Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *