21 februari 2020 466 woorden, 2 min. gelezen Laatste update : 15 maart 2022

[Podcast] Deze 10-jarige ontrafelt de obstakels voor vrouwelijk ondernemerschap

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In deze nieuwe aflevering van “De businesswereld met Pierre-Raffaele” ontrafelt Florence Blaimont, hoofd van de WoWo Community, de 5 obstakels voor vrouwelijk ondernemerschap. Pierre-Raffaele is er verbaasd over dat vrouwen in bedrijven minder vertegenwoordigd zijn dan mannen, vooral bij ondernemers. […]

In deze nieuwe aflevering van “De businesswereld met Pierre-Raffaele” ontrafelt Florence Blaimont, hoofd van de WoWo Community, de 5 obstakels voor vrouwelijk ondernemerschap.
Pierre-Raffaele is er verbaasd over dat vrouwen in bedrijven minder vertegenwoordigd zijn dan mannen, vooral bij ondernemers. Hoe kunnen we verklaren dat vrouwen minder ondernemen? Volgens Florence Blaimont is dat te wijten aan 5 obstakels die een rem zijn voor het vrouwelijk ondernemerschap.

Obstakel nr. 1: privé- en beroepsleven verzoenen

Vrouwen zijn bang dat wanneer ze tijd en energie gaan investeren in hun eigen projecten ze hun familie in de steek laten of geen goede moeder of echtgenote meer zijn. Maar er bestaan mannelijke ondernemers, dus is het zeker mogelijk. Er zijn vrouwelijke ondernemers die kinderen hebben en die belangrijke posities innemen in grote bedrijven. Voor Florence Blaimont is het combineren van ondernemerschap en privéleven heel goed mogelijk. Het vereist “alleen maar” wat discipline op het vlak van tijdmanagement.

Obstakel nr. 2: angst om niet genoeg te verdienen

Vrouwen zijn erg bang dat ze de “eindjes niet aan elkaar kunnen knopen”. Zoals Florence Blaimont ons in een podcast vertelde, ervaart zij dat één op de drie vrouwelijke ondernemers zichzelf niet terugbetaalt. Voor vrouwen wordt ondernemerschap een soort onbetaalde of laagbetaalde “hobby”, gevoed door een negatief beeld van vrouwen die geld verdienen.

Pierre-Raffaele et Florence Blaimont

Pierre-Raffaele en Florence Blaimont tijdens de opnames van aflevering 6.

Obstakel 3: gebrek aan vertrouwen

Zelfvertrouwen is een van de pijlers in ondernemerschap. Volgens Florence Blaimont lijden vrouwen meer dan mannen onder een gebrek aan vertrouwen. Daardoor denken ze dat ze het niet zullen maken. Een gevolg van dit gebrek aan vertrouwen is dat vrouwelijke ondernemers minder gebruik maken van bankleningen dan mannelijke ondernemers. Is ook dit een symptoom van weinig zelfvertrouwen? Het feit dat een product of dienst al op de markt bestaat, betekent niet noodzakelijkerwijs dat de markt verzadigd is. Differentiatie (bekijk ook deze andere video van Pierre-Raffaele [Frans]) is een marketingstrategie die loont op de markt.

Obstakel nr. 4: gebrek aan opleiding

Hier gaat het over een  aanvullende opleiding na de klassieke studies. Als er kinderen komen, gaat het werkende leven van de vrouwen meestal in pauze. Zij hebben daardoor het gevoel niet meer up-to-date te zijn, vooral wat digitale technologie betreft.

Obstakel 5: het gevoel niet voldoende omringd te zijn

Vrouwelijke ondernemers voelen zich eenzaam, missen ondersteuning en doorgaans ook een netwerk. Het uitbouwen van een netwerk gebeurt vaak buiten de werkuren. Netwerken vereist dus een voorafgaandelijke organisatie (babysitter) en vereist dat men zich omringd voelt.

 

Le monde du business avec Pierre-Raffaele”, een educatieve serie over ondernemerschap en marketing.

Iedere week krijgt Pierre-Raffaele in zijn studio een ondernemer of prominente marketingpersoonlijkheid op bezoek. Samen praten ze over een onderwerp dat verband houdt met ondernemerschap: marketing, innovatie, SEO.
Als dit concept u aanspreekt, kunt u zich inschrijven op het YouTube-kanaal.


Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *