16 december 2019 454 woorden, 2 min. gelezen Laatste update : 27 oktober 2023

[Podcast] hoe vrouwelijk ondernemerschap ondersteunen met Florence Blaimont

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Vrouwen vertegenwoordigen slechts 1/3 van de ondernemers in België. Volgens de Brusselse barometer van het vrouwelijk ondernemerschap (editie 2017) verdienen zij 28% minder dan hun mannelijke collega’s en in 2018 overwoog bijna 40% hun activiteiten stop te zetten. Hoe kunnen […]

Vrouwen vertegenwoordigen slechts 1/3 van de ondernemers in België. Volgens de Brusselse barometer van het vrouwelijk ondernemerschap (editie 2017) verdienen zij 28% minder dan hun mannelijke collega’s en in 2018 overwoog bijna 40% hun activiteiten stop te zetten. Hoe kunnen we deze cijfers verklaren in een tijd waarin de oprichting van bedrijven meer dan ooit een stuwende kracht is voor onze economie, waarin overheden startups in de watten leggen? Hoe kunnen we het ondernemerschap van vrouwen bevorderen en er een drijvende kracht van maken voor onze samenlevingen?

In deze podcast ontvangen we een vrouw die er sterk in gelooft en die andere vrouwen helpt met het opstarten van een eigen bedrijf. Florence Blaimont staat aan het hoofd van WoWoCommunity (Franse site) een gemeenschap van vrouwen die een eigen bedrijf beginnen of willen starten. In deze podcast hebben we het met haar over 5 obstakels voor vrouwelijk ondernemerschap, maar ook over mogelijke oplossingen:

 • Obstakel 1: combinatie van privéleven en beroep
 • Obstakel 2: angst om niet genoeg te verdienen
 • Obstakel 3: gebrek aan zelfvertrouwen
 • Obstakel 4: gebrek aan opleiding
 • Obstakel 5: gevoel van niet voldoende omringd te zijn

 

florence blaimont

Florence Blaimont licht ons het belang van de gemeenschap en van wederzijdse hulp bij de realisatie van het businessprojecten toe; ze heeft het ook over het ontstaan van WoWoCommunity en haar ambities voor de komende jaren. Een niet te missen podcast met een zeer dynamische en volhardende vrouw.


Florence Blaimont is onze gast in onze podcast over vrouwelijk ondernemerschap

Feiten en statistieken over vrouwelijk ondernemerschap

 • In Frankrijk is 14% van de vrouwen ondernemer tegenover 22% van de mannen (bron: Veuve Cliquot barometer).
 • In het Verenigd Koninkrijk is 19% van de vrouwen ondernemer, tegenover 36% van de mannen (bron: Veuve Clicquot barometer).
 • Het plezier uw eigen baas te zijn is de belangrijkste motivatie van Franse vrouwelijke ondernemers (bron: Veuve Clicquot barometer).
 • 40% van de Belgische vrouwelijke ondernemers overwoog in 2018 om hun activiteit te beëindigen.
 • 1/3 van de zelfstandigen in België zijn vrouwen.
 • Zelfstandige vrouwen verdienen 28% minder dan mannen (bron: Brussel 2017, barometer van het vrouwelijk ondernemerschap).
 • In België wil 85% van de vrouwen een bedrijf starten.

Meer informatie op het gebied van vrouwelijk ondernemerschap

Hieronder vindt u twee zeer interessante studies over vrouwelijk ondernemerschap. Een daarvan werd besteld door het champagnemerk Veuve Clicquot en presenteert resultaten op wereldwijde schaal. De andere werd in 2015 uitgevoerd door Hub.Brussels en geeft resultaten op lokaal niveau (Brussel) weer, die ook meer granulair zijn.

Wereldwijd onderzoek naar het ondernemerschap van vrouwen (slide-weergave in het Frans)

veuve_clicquot_-_international_women_entrepreneurship_barometer_-_wordlwide_2019_3

Lokaal onderzoek naar het ondernemerschap van vrouwen in Brussel (slide-weergave in het Frans)

Impulse FR€Entrepreneuriat-2015

 

 

 Illustratie foto: shutterstockPosted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *