Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu in !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Muziek streamen: belangrijkste bron van inkomsten voor de muziekindustrie

Verdien tot 50€ door deel te nemen aan een van onze betaalde marktonderzoeken.

Schrijf u nu in !

Met de achteruitgang van de fysieke media blijkt uit het SNEP-rapport (Franseweb site, Syndicat National de l’Edition Phonographique) dat alleen de verkoop van vinylplaten in Frankrijk stijgt dankzij consumenten die op zoek gaan naar vintage en authenticiteit. Almaar meer muziekliefhebbers maken gebruik van digitale platforms om hun favoriete artiesten en muziek te beluisteren en tegelijkertijd nieuwe muzikale creaties te ontdekken.

Samenvatting

  1. Wat is streamen van muziek? 
  2. Van de Verenigde Staten naar Europa
  3. Welke ontwikkelingen onderging deze sector?

Wat is “streamen van muziek”?

Het streamen van muziek is een manier om muziek en/of muziekvideo’s via het internet, dus direct, te verspreiden. Deze term omvat zowel de gratis en betaalde platforms die hun gebruikers muziek aanbieden als de digitale radiozenders. Het gaat niet om downloaden, waardoor het mogelijk is om nummers offline en uitgesteld af te spelen.

Videostreaming zoals aangeboden op het gratis YouTube-platform is een integraal onderdeel van muziekstreaming, waarvan de inkomsten voornamelijk uit reclame komen. Of ze nu gratis of betalend zijn, zoals Spotify, Deezer of Soundcloud, deze platforms worden steeds meer gebruikt.

Het gewicht van muziekstreaming tussen de Verenigde Staten en Europa

Het rapport van de RIAA (Engelstalige website, Recording Industry Association of America) toont aan dat de inkomsten uit downloads sinds 2015 zijn gehalveerd, terwijl de inkomsten uit muziekstreaming in 4 jaar zijn gestegen van 2,3 miljard dollar naar 7,4 miljard dollar (2015-2018). Het streamen van muziek vertegenwoordigt momenteel 75% van de omzet van de muziekindustrie in de VS.

De Franse muziekindustrie volgt dezelfde trend, weliswaar in mindere mate. Muziekstreaming neemt ongeveer 46% van de inkomsten van de Franse muziekindustrie voor zijn rekening. Volgens de SNEP komt 35% van de omzet nog altijd uit de verkoop van fysieke muziekmedia. Ter vergelijking: de omzet uit de verkoop van fysieke muziekdragers in de Verenigde Staten bedraagt slechts 12%.

Chiffres des ventes musicales en France et aux Etats-Unis

Deze resultaten weerspiegelen nauwkeurig de vrij lage penetratiegraad van muziekstreaming in Frankrijk. Terwijl de penetratiegraad van audiostreaming in Zweden kan oplopen tot 40%, zo blijkt uit gegevens die Statista in maart 2019 publiceerde, blijft Frankrijk net boven de grens van 15%, terwijl de hoogste penetratiegraad in de VS met meer dan 55% nog steeds het hoogst is.

Toekomstige ontwikkelingen

In 2018 lanceerde gigant Google met YouTube Music een platform dat we als een directe concurrent van Spotify mogen beschouwen. Het is gebaseerd op dezelfde methode met aanbevelingen als de meest populaire platforms voor audiostreaming.

Toekomstige ontwikkelingen zijn nauw verbonden met technologische innovaties. Hoe nauwkeuriger de algoritmes worden in het analyseren van gebruikersprofielen, hoe betrouwbaarder de muzikale suggesties zullen zijn voor de muzikale voorkeuren van die laatsten.

Statista (Engelstalige website) voorspelt tegen 2023 een stijging van 4% van de jaarlijkse globale omzet uit muziekstreaming. Deze voorspelling omvat een stijging van meer dan 3% voor de Amerikaanse markt en meer dan 5% in Europa. Ook de wereldwijde penetratiegraad zal naar verwachting stijgen van 14,7% in 2019 tot 16,1% in 2023, volgens de prognoses van Statista. De penetratiegraad zal tegen 2023naar verwachting stijgen tot bijna 60% in de Verenigde Staten en van 17% tot 22% in Europa.

Afbeelding: Shutterstock

Tags: ,

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *