10 november 2014 580 woorden, 3 min. gelezen

Met Gumelo kunt u uw eigen voeding telen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Op  SIAL 2014 ontmoetten we het team van Gumelo, een actieve Portugese start-up in de voedingssector. Wij vonden het gewoonweg geweldig wat zij doen en dachten dat het goed zou zijn om hen ook buiten Portugal bekend te maken.   Champignons kweken op […]

Op  SIAL 2014 ontmoetten we het team van Gumelo, een actieve Portugese start-up in de voedingssector. Wij vonden het gewoonweg geweldig wat zij doen en dachten dat het goed zou zijn om hen ook buiten Portugal bekend te maken.

 

Champignons kweken op uw appartement

Zoals we al in een eerder artikel vermeldden, is het concept van Gumelo eenvoudig: waar u ook woont, u zou zelf uw eigen voeding moeten kunnen maken. Het concept van Gumelo staat voor eenvoud en maakt het voor iedereen mogelijk, zelfs al woont u op een appartement, om champignons te kweken.

De champignonteelt is niet nieuw. U hebt het misschien zelf al geprobeerd, maar het is zeker niet eenvoudig. U hebt ruimte en een kelder nodig, en het minste wat je kan zeggen is dat het niet “sexy” is. U wilt wellicht niet met uw vrienden naar uw kelder gaan om er uw champignoncollectie te bewonderen, niet? Gumelo heeft een oplossing voor al die problemen.

 

Het verhaal van Gumelo

Vanwaar komt de naam “Gumelo”? Het Portugese woord voor “champignon” is “cogumelo” en heeft, net als in het Engels, een verkleinwoord: “Gumelo”.

Het project vindt zijn oorsprong in de stad Almeirim, 100 km ten noorden van Lissabon, in het hoofd van João Cavaleiro, een bioloog van opleiding en geboeid door champignons. João had een wetenschappelijke studie over champignonteelt op basis van koffiedras van onder het stof gehaald. Hij probeerde dat uit met oesterzwammen die hij liet groeien op koffiedrab. Later vervoegde zijn jeugdvriend Tiago Marques (de man die wij op SIAL ontmoetten) het team om zich bezig te houden met het ontwerp. Toch was dit team met een bioloog en een ontwerper – om het met de woorden van Tiago te zeggen – niet de ideale combinatie om een geslaagde onderneming te beginnen. Het ontbrak aan commerciële vaardigheden, en dat was waar Rui Apolinàrio, een andere jeugdvriend, voor zorgde.

 

Hoe werkt Gumelo

Almeirim is bekend voor zijn restaurants. Het team van Gumelo vindt de koffiedrab die ze nodig heeft bij de verschillende etablissementen. Vervolgens wordt er min of meer op artisanale wijze ingezaaid. De koffiedrab en myceliums worden dan hermetisch afgesloten in een zak, die in een doos wordt gestoken. Tiago deed een uitstekende job door een aantrekkelijke verpakking te ontwerpen in gerecycleerd karton en door enkel inkt op basis van water te gebruiken, geheel in lijn met het marketingconcept. Alles wat u nodig heeft, is de doos. U opent ze, steekt met een mes door de zak, verstuift er tweemaal per dag water overheen en spoedig zult u lekkere oesterzwammen kunnen oogsten.

Er bestaat een normale versie voor 15 € en een kleinere versie voor kinderen tegen 10-12 €. Tiago was zo vriendelijk ons een doos te schenken, die we natuurlijk gaan uitproberen.

 

Besluit

Tiago legde ons uit dat hij heel gemotiveerd was om met vrienden “iets te creëren” en zijn eigen onderneming op te starten. Gumelo is een mooi voorbeeld van een ondernemingsavontuur dat vrienden samen brengt en nauwe banden kweekt. Dit team bewijst bovendien dat u geen hoogtechnologisch project nodig heeft om een start-up te beginnen. Het word “start-up” wordt inderdaad al te dikwijls verbonden met een IT-innovatie, maar dat is veel te beperkt. Er zijn bij de klant massa’s problemen en bronnen van ontevredenheid te vinden, die kunnen worden opgelost zonder de exclusieve hulp van technologie. Als u van een onderneming droomt, neem de stap. En als u twijfelt of niet weet hoe te beginnen, spreek er dan over met een van onze begeleidingsspecialisten.Posted in Entrepreneuriat, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *