2 juli 2014 427 woorden, 2 min. gelezen

Klanttevredenheid: BMW maakt het mogelijk om uw bestelling op te volgen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Enkele dagen geleden hadden we het over een digitale innovatie in de flagship store van BMW in Brussel. BMW inspireerde ons nogmaals met een technologische innovatie voor klanten die een nieuwe wagen bestelden. De bestelling van een wagen kan een geweldig positieve […]

Enkele dagen geleden hadden we het over een digitale innovatie in de flagship store van BMW in Brussel. BMW inspireerde ons nogmaals met een technologische innovatie voor klanten die een nieuwe wagen bestelden.

De bestelling van een wagen kan een geweldig positieve ervaring zijn omdat uw droom op het moment van de bestelling werkelijkheid wordt; met de leveringstermijn om kunnen gaan, kan echter een veel meer frustrerende klantervaring zijn, vooral met Duitse wagens waarvan de leveringstermijn soms erg lang is. Als u van “buiten Europa” bent, is die frustratie nog groter, omdat uw nieuwe wagen de oceaan moet oversteken en ontelbare weken op een boot zal doorbrengen. BMW vond een oplossing om u gelukkig, of alleszins toch geduldiger te maken.

 

Volg het hele leveringsproces online

De meeste wagens worden in 24 uur gefabriceerd (behalve luxewagens waar soms weken voor nodig zijn). Het bestellings- en leveringsproces blijft echter een zwarte doos (“black box” in het Engels) voor de meeste klanten, en daarom besliste BMW dat te wijzigen.

BMW stelt haar klanten voor om de verschillende stappen van het bestelproces in real time mee te volgen, vanaf het moment van de bestelling over het transport tot aan de levering.

Een kennis in de Verenigde Staten die onlangs een BMW 435i bestelde was zo vriendelijk me printscreens van zijn bestelling te bezorgen.

 

De verschillende stappen van de bestelling op één pagina

Nieuwe eigenaars van een BMW krijgen een unieke code waarmee ze online kunnen gaan en hun bestelling kunnen volgen. U hoeft dus niet meer de verkoper lastig te vallen om hem te vragen waar uw wagen is en wanneer ze eindelijk zal worden geleverd. Door het proces transparant te maken, geeft BMW de klant meer controle. Het is een erg slim initiatief dat nog veel verder kan gaan via aanvullende digitale applicaties.

 

Een real time kijk op de boot

Toekomstige eigenaars zullen bijvoorbeeld de boot kunnen volgen die hun wagen vervoert (de identificatie van het schip waarop uw volgende speeltje wordt vervoerd, is inderdaad opgenomen in de interface van BMW) dankzij real time applicaties, zoals marinetraffic.com. U kunt zelfs websites vinden waarop u tegen een aanvaardbaar bedrag de boot kunt zien via webcams. Ongelooflijk toch?

 

Tips voor uw marketingstrategie

Fedex en UPS waren de eerste, jaren geleden al, om het real time volgen van pakketten mogelijk te maken. De technologie wordt nu gebruikt bij grotere producten (wagens) om de waarneming van de klant te verbeteren, zijn stress tegen te gaan en de klantervaring en –tevredenheid te verbeteren. Leve de vooruitgang…Posted in Innovatie, Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *