25 januari 2021 1200 woorden, 5 min. gelezen

SEO : 50.000 pagina’s geanalyseerd en 2m gemakkelijk toegankelijke zoekopdrachten

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
SEO -studie. We hebben in 16 landen een studie uitgevoerd naar 50.000 webpagina’s aan de hand van185 trefwoorden die verband houden met data science. De ruwe gegevens kwamen van Ahrefs. We maakten gebruik van Anatella om de gegevens voor te […]

SEO -studie. We hebben in 16 landen een studie uitgevoerd naar 50.000 webpagina’s aan de hand van185 trefwoorden die verband houden met data science.

De ruwe gegevens kwamen van Ahrefs. We maakten gebruik van Anatella om de gegevens voor te bereiden en schoon te maken, en vervolgens van Tableau om ze te visualiseren.

Het belangrijkste resultaat van deze studie is dat er buiten de Engelstalige landen onbenutte mogelijkheden bestaan om op de 1e pagina van Google terecht te komen aan de hand van Engelse trefwoorden.

Dit is wat we hebben geleerd.

Kwantitatieve resultaten van onze studie

  • De Verenigde Staten zijn niet het meest concurrerende land op het gebied van SEO. Canada is het land waar het gemiddeld het moeilijkst is om een plaats te krijgen op de eerste pagina van Google-resultaten wat betreft “data science”.
  • De gemiddelde kosten per klik (CPC) bedragen $ 9,21.
  • De domein rating (DR) om op de eerste pagina te verschijnen, varieert slechts 5% tussen Engelstalige (80,9) en niet-Engelstalige landen (76,3).
  • Na een maandelijks volume van 10000 bezoeken, bedraagt de Ahrefs-moeilijkheidsgraad om in Engelstalige landen op de 1e pagina van Google te komen 34.
  • In niet-Engelstalige landen kunnen volumes tot 34.000 bezoekers per maand worden verkregen met moeilijkheidscoëfficiënt 2.
  • Met een domain rating < 50 zijn er 5 keer meer trefwoorden in de top 3 van SERP (Search Engine Results Pages) in niet-Engelssprekende landen dan in Engelssprekende landen.
  • Op de 1e pagina van Google is slechts 16% van de trefwoorden toegankelijk voor sites in Engelstalige landen met een domain rating (DR) < 70.  In niet-Engelstalige landen is dat het dubbele (31,4%).
  • Voor de 1e pagina van de resultaten in Engelstalige landen neemt de gemiddelde moeilijkheidsgraad toe met het volume van de zoekopdracht. In niet-Engelstalige landen blijft de moeilijkheidsgraad constant (Ahrefs-moeilijkheidsgraad 29-31), ongeacht de omvang van de zoekopdracht.

Er is slechts een verschil van 5% tussen de gemiddelde domain rating van Engelstalige en niet-Engelstalige landen

Als we de cijfers in hun geheel bekijken, zien we dat de gemiddelde domain rating in Engelstalige en niet-Engelstalige landen relatief dicht bij elkaar ligt. In Engelstalige landen is het gemiddelde DR 81,4; in andere landen is dat 76,6.

Absoluut te onthouden: hecht niet te veel belang aan dergelijke globale statistieken. De gemiddelde domain rating is een interessante indicator, maar zoals we in de rest van dit artikel zullen zien, is het pas via onderzoek van de gegevens dat we de buitengewone mogelijkheden zullen ontdekken.


Canada is het meest concurrerende land voor trefwoorden rond data science

Grote verrassing bij het berekenen van de gemiddelde domain rating (DR) van de pagina’s tussen de 1ste en 10de positie van de SERP. Niet de Verenigde Staten zijn het meest concurrerende land, maar Canada. De Verenigde Staten pas op de 6e plaats en dus onderaan de lijst van Engelstalige landen. Met andere woorden, voor alle trefwoorden met betrekking tot het thema “data science” is het in de Verenigde Staten gemakkelijker om op de 1e pagina van Google te komen dan in enig ander Engelstalig land. De gemiddelde DR voor Canadese pagina’s bedraagt 82.

Absoluut te onthouden: niet-Engelstalige landen zijn minder concurrerend dan Engelstalige landen voor dezelfde trefwoorden. Iedereen vergeet dat sommige termen, hoewel in het Engels, ook het onderwerp zijn van massale zoekopdrachten in niet-Engelstalige landen.


In Engelstalige landen neemt de moeilijkheid om op de eerste pagina te verschijnen toe met het volume van de zoekopdracht. Dat is niet zo in andere landen

Logischerwijs neemt de moeilijkheid om op de 1e pagina van Google te verschijnen toe met het volume van de zoekopdrachten in Engelstalige landen. Dit is echter niet het geval in niet-Engelstalige landen.
Zoals u kunt zien op onderstaande grafiek, toont onze studie aan dat de moeilijkheidsgraad constant blijft, ongeacht het zoekvolume.

Absoluut te onthouden: identificeer Engelse zoekopdrachten met hoge volumes in niet-Engelssprekende landen. Deze zoekopdrachten zijn gemiddeld niet moeilijker te “behalen” dan zoekopdrachten die minder verkeer genereren.


Trefwoorden met een waarde >$ 10 zijn 67% moeilijker in Engelstalige landen

Voor geanalyseerde trefwoorden die door Google een waarde van meer dan $ 10 krijgen toegewezen, toont onze studie aan dat de gemiddelde moeilijkheidsgraad zoals berekend door Ahrefs 67% hoger ligt in Engelstalige landen in vergelijking met niet-Engelstalige landen.  De gemiddelde moeilijkheidsgraad van trefwoorden boven $ 10 is 50,05 in Engelstalige landen en 31,2 in niet-Engelstalige landen.
In Ierland is het trefwoord “Cloud computing” $ 85 waard (kosten per klik!) en de moeilijkheidsgraad om op de voorpagina van de SERP (Search Engins Results Pages) te staan wordt op 87 geëvalueerd. De gemiddelde domain rating van sites op de eerste pagina bedraagt 91!
De situatie in niet-Engelssprekende landen geeft daarentegen een veel groter contrast. Behalve het feit dat geen van de onderzochte trefwoorden daar een waarde van meer dan $ 35 per klik vertegenwoordigt, merken we dat sommige zeer dure trefwoorden eigenlijk zeer toegankelijk zijn. In Duitsland, bijvoorbeeld, is de term “private cloud” $ 19 per klik waard, genereert ze een verkeer van 16.000 per maand en toch is de moeilijkheid om in de top 10 van de zoekresultaten te staan slechts 5.


Absoluut te onthouden: door gebruik te maken van onze dashboards kunnen we gemakkelijk landen identificeren waar trefwoorden met een hoge toegevoegde waarde nog gemakkelijk toegankelijk zijn.


3,84 miljoen maandelijkse zoekopdrachten toegankelijk met een moeilijkheidsscore < 10 !

Dit is de andere grote revelatie van deze studie: er is een cumulatief volume van 3,854 miljoen maandelijkse toegankelijke zoekopdrachten voor een Ahrefs-moeilijkheidsscore van < 10! En 100% van dit verkeer verloopt over niet-Engelse pagina’s. Beter nog, u kunt 2 miljoen maandelijkse zoekopdrachten met een score >5 halen en 36% van dit potentieel is in Duitsland.

De afbeeldingen hierboven zijn misschien niet de makkelijkste om te lezen, maar ze zijn essentieel om te begrijpen hoe u uw SEO kunt verbeteren en het verkeer naar uw website kunt verhogen.
Op de grafiek heb ik elk trefwoord weergegeven volgens het maandelijkse verkeer en de moeilijkheidsgraad van het trefwoord. Ik heb de Engelstalige landen aan de linkerkant gegroepeerd, en de andere aan de rechterkant. U ziet dat zodra het volume hoger is dan 10000/maand, er aan de linkerkant geen punten meer zijn. Met andere woorden, in Engelstalige landen neemt de moeilijkheidsgraad van het trefwoord evenredig toe zodra het volume meer dan 10.000 per maand bedraagt. In niet-Engelstalige landen is dit niet het geval. Er zijn zoekopdrachten die belangrijk verkeer genereren en die moeilijk toegankelijk blijven.

Alles wordt duidelijk met bovenstaande grafiek waarin ik alleen rekening heb gehouden met > 10000 zoekopdrachten/maand. U ziet dat er aan de rechterkant veel meer mogelijkheden zijn om een goede rangschikking te krijgen bij hoge aantallen zoekopdrachten.
In Engelstalige landen zijn er slechts 18 trefwoorden die meer dan 1000 bezoeken/maand genereren en waarvoor het mogelijk is om in de top 3 te staan met een domain rating < 5. In niet-Engelstalige landen zijn er 86 trefwoorden.

Wat moeten we onthouden over deze grafieken? Dat er veel onbenutte mogelijkheden zijn om verkeer te genereren in niet-Engelssprekende landen via Engelse trefwoorden. Wat zou dat gedacht hebben?


Methode

Om deze studie uit te voeren moesten we een verklarende woordenlijst van Big Data-terminologie opstellen op basis van dit artikel van KDNuggets (Engelse site). Deze woordenlijst werd vervolgens aangevuld met termen die op andere online referentiepagina’s te vinden zijn. Te algemene termen die resultaten hadden kunnen opleveren zonder verband te houden met data science, hebben we verwijderd.

De zo verkregen lijst van trefwoorden werd ingevoerd in Ahrefs. De geëxporteerde bestanden werden verwerkt met Anatella (zie de volgorde van de gegevensvoorbereiding hieronder) en de gegevens werden gevisualiseerd in Tableau.Posted in Data en IT.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *