Ik moet zeggen dat ik zelden een winkel heb gezien die zover ging in het gebruik van marketing om impulsaankopen te stimuleren. ’O Mundo Fantastico Da Sardinha Portuguesa’ (Engelse tekst) is een winkel op het Rossio-plein in Lissabon, gespecialiseerd in de verkoop van sardines in blik. U leest het goed: ingeblikte sardines. De zaak is een uitstekend voorbeeld van een winkel met slechts één product. De blikjes zijn gekleurd, vermelden een jaartal met enkele feiten over dat jaar en de verschillende kleuren verwijzen naar de verschillende decennia.
O Mundo Fantastico Da Sardinha Portuguesa maakt gebruik van verschillende marketingtrucs die impulsief koopgedrag stimuleren (ik heb inderdaad veel karakter moeten tonen om eraan te weerstaan). Een van die trucs is het ‘verzameleffect’, dat we al eerder analyseerden in een artikel over de visuele verbetering van producten. Het is een verbazingwekkende truc die zelden in de detailhandel wordt gebruikt, maar zeer krachtig is als u relatief of volledig gelijkaardige producten verkoopt die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren of in kleine vormvariaties. Lees zeker bovenstaand artikel als u hierover meer wilt weten. O Mundo Fantastico Da Sardinha Portuguesa slaagt er dus in om wat de marketeers een ongedifferentieerd product (sardines) noemen in iets bijzonders om te zetten. Is dat de kracht van marketing? Het is natuurlijk een beetje kunstmatig, maar toch werkt dit goed en wel om 3 redenen, waar we hieronder dieper op ingaan.
Succesfactor nr. 1: locatie, locatie, locatie, locatie
De eerste belangrijke succesfactor voor deze winkel is (zoals altijd in de detailhandel) de locatie ervan. Het Rossio-plein is een erg toeristisch gebied in Lissabon en de winkel ligt aan de beste kant van het plein, namelijk die met het hoogste voetgangersverkeer (houd er rekening mee dat er, ongeacht het verzorgingsgebied, microvariaties bestaan. Daarom besteden we bijzondere aandacht aan het nauwkeurig in kaart brengen van de doorstroming bij het uitvoeren van een marktonderzoek in de retailsector).
Succesfactor nr. 2: een gedifferentieerde klantervaring
De tweede belangrijke succesfactor is de differentiatie van de winkel zelf. Ze biedt een leuke (weliswaar beetje ‘fake’) klantenervaring met medewerkers in uniform en typische circusachtige attracties. De winkel vertelt een verhaal dat in uw geheugen gegrift blijft (ook al is het verhaal niet gerelateerd aan het product zelf).
Succesfactor nr. 3: het verzameleffect
De derde belangrijke succesfactor (misschien wel de meest subtiele en minst opvallende factor voor niet-specialisten) is wat we het ‘verzameleffect’ hebben genoemd (we hadden het al over dit effect in dit artikel). Het gaat erom producten zodanig te presenteren dat ze een visuele eenheid vormen. Zo begrijpt de consument snel hoe het productassortiment is opgebouwd, wordt de cognitieve inspanning van de consument verminderd en zijn of haar keuze vergemakkelijkt. In O Mundo Fantastico Da Sardinha Portuguesa zijn de sardineblikjes ingedeeld volgens jaartal en kleur (elk decennium heeft een specifieke kleur). Zo is de inrichting van de winkel en het productassortiment gemakkelijke te overzien en begrijpen de klanten snel dat een blikje sardines een perfect geschenk kan zijn voor iemand die geboren is in het jaar dat op het blikje vermeld staat (en bovendien kan je iets grappigs vertellen over de winkel zelf wanneer je het geschenk geeft).
Conclusie: geniale marketing
Maar laat je niet voor de gek houden. De sardines in de blikjes zijn allemaal hetzelfde. De datum die op de bovenkant van het deksel staat is slechts een marketingtruc en zegt niets over het product zelf (het gaat niet om sardines van een bepaald jaar). En toch is dit concept wat deze winkel zo succesvol maakt.
Het recept voor succes is dit: neem een gemeenschappelijk product, vertel een leuk en uniek verhaal, creëer een onvergetelijke klantenervaring en organiseer uw winkel rondom het product. Dat is geniale marketing.
Geplaatst in Marketing.