5 november 2009 447 woorden, 2 min. gelezen

Single-product marketingstrategie: enkele voorbeelden in Parijs

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In een vorig artikel spraken wij over een winkel in Parijs waar slechts één soort product wordt verkocht: de éclair. L’Atelier de l’Eclair heeft topkwaliteit bereikt en zijn reputatie wordt bevestigd door de goede online reviews van consumenten die zijn […]

In een vorig artikel spraken wij over een winkel in Parijs waar slechts één soort product wordt verkocht: de éclair. L’Atelier de l’Eclair heeft topkwaliteit bereikt en zijn reputatie wordt bevestigd door de goede online reviews van consumenten die zijn bezweken voor de zoete verleiding van dit typisch Frans gebak.

We ontdekten onlangs andere gelijkaardige winkels in Parijs…

“Comme à Lisbonne”

Zelfs na zoveel marketingonderzoek in Parijs is het nog altijd mogelijk om iets te missen. Dat is het geval met “Comme à Lisbonne”, een winkeltje dat in 2011 opende en slechts één product verkoopt: de pasteis.

Voor wie het niet kent, pasteis  is een bekend Portugees gebak dat  een zaak in Lissabon beroemd maakte (de legende wil dat er meer dan 10.000 pasteis per dag werden verkocht).

Net zoals bij de echte winkel, waren wij onder de indruk toen zich een lange rij wachtenden vormde om te kunnen proeven van deze lekkernij van room en kaneel.

Popelini

Ook Popelini is een single-productwinkel, gelanceerd door Lauren Koumetz (een student van Michalak naar het schijnt). Het merk verkoopt alleen slagroomsoesjes, maar met een brede waaier van smaken (een beetje zoals l’Atelier de l’Eclair) en heeft al twee vestigingen in Parijs: een in de Marais (nogal logisch…waar anders dan in de Marais zou zo’n concept kunnen aanslaan) en een andere in de rue des Martyrs 44.

Lomography

Lomography is een merk waarvan de winkel in de Rue Saint-Crois de la Bretonnerie (in de Marais) klanten aantrekt die liefhebber zijn van analoge fotografie. U vindt er dus enkel die heerlijke retrotoestellen, heruitgegeven polaroid en pop voor liefhebbers van vintage foto’s of aspirant-kunstenaars op zoek naar een middel van expressie en experiment. Aarzel niet om er en kijkje te nemen … bovendien is het personeel er supervriendelijk (leve de kwaliteitsvolle klantenservice!)

Onze mening over de single-product marketingstrategie  

We vinden dat het een zeer moeilijke en riskante strategie is. U kunt ze niet overal toepassen. Er is het grote probleem van de “scaling” (scalability in het Engels) die concepten met deze strategie beperken tot grote steden zoals New York, Tokyo, Parijs, Londen … En als het gaat over culinaire producten zoals hierboven, is er een bijkomende vraag: die van de eetcultuur van het land. U moet er dan voor zorgen dat het product waarop u uw concept (en uw differentiëring) baseert, internationaal bekend is.

Een dergelijke strategie laat geen uitschuiver inzake kwaliteit toe. Als uw product niet perfect is en substantieel beter dan alles wat op de markt verschijnt, zal u snel mislukken. Het is essentieel om telkens weer de klant tevreden te stellen, die bereid is om de reis naar uw winkel te maken enkel maar om uw product te kopen.Posted in Marketing, Stratégie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *