31 juli 2014 695 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 8 november 2023

Interview: de moeilijkheden van een nieuwe ondernemer in de horecasector

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Steve Gravy heeft Ethnik opgestart, een kwaliteitsvol fastfoodrestaurant in de Europese wijk in Brussel. Met IntoTheMinds  hebben wij hem begeleid bij zijn project. Vandaag hebben we het met hem over de sterke momenten van zijn project en over de lessen en […]

Steve Gravy heeft Ethnik opgestart, een kwaliteitsvol fastfoodrestaurant in de Europese wijk in Brussel. Met IntoTheMinds  hebben wij hem begeleid bij zijn project. Vandaag hebben we het met hem over de sterke momenten van zijn project en over de lessen en de voldoening die hij eruit haalt.  Een goede les voor elke ondernemer, in het bijzonder voor projectleiders die hun eigen horecaconcept willen starten.

IntoTheMinds: wat waren uw drie hoofdmotieven om ondernemer te worden?

Steve Gravy: Vooreerst moet u weten dan ik zoon van zelfstandige ouders ben. Mijn ouders hebben gedurende 30 jaar samen gewerkt in een boekenwinkel. Ik zat dus volledig in de ondernemingswereld sinds mijn kindertijd.

Ten tweede zou ik zeggen de vrijheid zijn eigen baas te zijn en enkel rekenschap aan zichzelf te moeten afleggen.

Het kan voor sommigen misschien een bijkomende druk zijn door het acute risico op mislukking in het huidige onveilige socio-economische klimaat, maar de wil om mijn eigen project te ontwikkelen was sterker.

ITM: Beschrijf in enkele woorden de drie grootste moeilijkheden bij het opstarten van uw onderneming.

 SG: De drie grootste moeilijkheden waren in deze volgorde: de financiering, de financiering en de financiering.

Serieus, het werd al op deze website gezegd, maar als nieuwkomer zonder verleidelijk palmares of zonder garantiemiddelen, is het onmogelijk om een banklening te krijgen, zelfs met een businessplan in gewapend beton, herlezen en gecorrigeerd door experts (begeleider van een lokaal economisch loket, marketing- en marktonderzoeksconsultant, expert-boekhouder, …), niets hielp.

Itm: Wie hielp u tijdens het opstartproces?

 SG: Mijn begeleider van het lokaal economisch loket in Saint-Gilles was een grote hulp in het begin van het project, maar het werd al vlug duidelijk dat er een echt marktonderzoek gedaan moest worden.

Ik heb dan een mini-opleiding van Pierre-Nicolas Schwab gevolgd aan de ABE, die instrumenten aanreikte om het marktonderzoek uit te voeren. Zijn heldere toelichting heeft me overtuigd en wilde graag meer erover weten. Ik heb enkele dagen na de opleiding contact met hem opgenomen en we hebben een open gesprek gehad over wat ik precies wilde en wat hij voor mij kon doen. Er kwam een begeleiding gespreid over 5 maanden die van het hoogste belang waren voor de verdere ontwikkeling van mijn project. Het projectconcept zelf moest meermaals bijgewerkt worden.

Met de pre-activiteitsubsidie van het Brussel Hoofdstedelijk Gewest kon de helft van de studie betaald worden, wat een enorme steun was.

Itm: Behalve de opstart, uit welke drie dingen haalt u het meest voldoening?

 SF: Ondanks het vele werk dat het statuut van zelfstandige met zich meebrengt, is de persoonlijke ontplooiing immens. Ook belangrijk is het contact met klanten. Wat ook voldoening geeft is wanneer een klant die we kennen terugkomt met een andere persoon aan wie hij het concept van onze zaak uitlegt.

Itm: Hoe ziet u uw persoonlijke toekomst en die van uw onderneming?

Op korte termijn is het eerst noodzakelijk om onze onderneming stabiel te maken. Na twee maanden hebben we nog niet de rendabiliteitsdrempel gehaald. Ons hoofddoel is dus nieuwe gerechten aan te bieden om potentiële klanten aan te trekken en klanten die ons al kennen terug te laten komen. Op lange termijn is het duidelijk dat als de eerste zaak aanslaat, het concept te kopiëren/plakken en een keten te maken. Wij concentreren ons nu op het eerste jaar en zullen dan zien wat er moet gebeuren.

Itm: Wat zijn uw drie tips voor iemand die graag in uw sector iets wil opstarten?

 SG: De eerste tip is algemeen: wat ook de sector is waarin men opstart, volharding is belangrijk. Het is normaal dat er momenten van twijfel zijn als er dingen zijn die niet lopen zoals verwacht en het is gemakkelijk om op die momenten op te geven, maar men moet volharden en nodige energie vinden om de moeilijkheden het hoofd te bieden.

Wat betreft de horecasector: het is zo dat de sector in het blikveld van banken ligt, want het aantal faillissementen is hoog. Ik dring dus aan op twee essentiële punten:

  1. Een goede locatie van de zaak is essentieel
  2. Het is nodig om zich te onderscheiden van de concurrentie door een eigen concept, een beeld, een identiteit of zelfs de aard van de producten.



Posted in Ondernemen.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *