3 juni 2019 900 woorden, 4 min. gelezen

Analyseer de ondergrondse economie voor uw exportmarktonderzoek

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Aansluitend op ons recente artikel over de evolutie van kredietkaarten in Europa hebben we opnieuw gebruik gemaakt van Tableau Software (Engelse site) om gegevens te onderzoeken, dit keer met betrekking tot een heel ander onderwerp, namelijk de ondergrondse economie. De […]

Aansluitend op ons recente artikel over de evolutie van kredietkaarten in Europa hebben we opnieuw gebruik gemaakt van Tableau Software (Engelse site) om gegevens te onderzoeken, dit keer met betrekking tot een heel ander onderwerp, namelijk de ondergrondse economie. De ondergrondse economie is dat deel van de economie dat achter gesloten deuren opereert. Vanuit fiscaal oogpunt kan de ondergrondse economie worden gedefinieerd als alle activiteiten die aan de belastingheffing ontsnappen. Het heeft met andere woorden betrekking op alle activiteiten waarvoor belasting zou moeten worden betaald, maar waar dat niet gebeurt. Het niveau van de ondergrondse economie kan een belangrijk element zijn bij de beoordeling van de export. De studie van een buitenlandse markt (vooral buiten de Europese Unie en zeker in een ver land) moet daarom met dit soort indicatoren rekening houden. U krijgt dadelijk informatie over de moeilijkheid om uw aanbod in het nieuwe land op de markt te krijgen.

Voor deze oefening hebben we de op deze blog (Engelse site) voorgestelde kwantiele weergave opnieuw gebruikt in de hoop dat ze meer interessante resultaten zal opleveren dan de vorige keer. En gelukkig voor ons bleek de kwantiele analyse deze keer zeer nuttig.

Oorsprong van de gegevens

We haalden gegevens uit verschillende bronnen om een zo compleet mogelijke dataset te creëren, die een lange periode en een groot geografisch gebied bestrijkt.
We zochten eerst naar gegevens over de ondergrondse economie in Europese landen. Het werk van Tudose en Clipa (2016) (Engelse site) was een uitstekende bron van gestructureerde gegevens.
Daarna zochten we op een meer globaal niveau naar gegevens. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beschikte over de meest volledige gegevens (Engels bestand).

Te onthouden voor uw marktonderzoek

Als u op zoek bent naar gegevens voor uw marktonderzoek, vergeet dan niet om verschillende informatiebronnen te gebruiken om de dataset op te bouwen die u nodig heeft. Het is niet waarschijnlijk dat u alle gegevens zult vinden die u nodig heeft (zelfs niet op het internet). Dus u zult waarschijnlijk zelf de dataset moeten creëren. Let daarbij op de homogeniteit van de gegevens en zorg ervoor dat de gegevens die u verzamelt van dezelfde aard zijn. Als u kijkt naar ons vorige voorbeeld over statistieken met betrekking tot het bezit van kredietkaarten, merkt u dat de statistieken betrekking hebben op Europese burgers van 15 jaar of ouder. Als u het geografische toepassingsgebied wilt uitbreiden en verder wilt gaan dan de Europese grenzen, moet u er dus voor zorgen dat de gegevens die u verzamelt ook betrekking hebben op burgers ouder dan 15 jaar. Dit lijkt misschien evident, maar het is zinvol om nu en dan de basisprincipes te herhalen.

Visualisatie van de gegevens

De visualisatie van de gegevens was veelbetekenend. We maakten gebruik van een kleurgradiënt om het percentage van de ondergrondse economie voor elk land weer te geven en we hebben de gegevens uitgesplitst per jaar (1991-2015). Het
enige echt interessante deel (op technisch vlak) was de realisatie van de kwantiele visualisatie (zie deze tutorial [Engelse site] voor meer informatie).

Interpretatie van de gegevens

Ook de interpretatie van de gegevens is vrij eenvoudig. Het interessante deel van de data-analyse ontstaat uit de vergelijking tussen procentuele visualisatie en kwantiele visualisatie.

De situatie van de ondergrondse economie in 1991

 

In 1991 geven de twee soorten visualisaties ongeveer dezelfde informatie. De minst deugdzame landen zijn op beide kaarten duidelijk zichtbaar. Dit zijn de landen van Centraal-Afrika, Zuid-Amerika en de Sovjet-Unie. Zij zijn duidelijk de slechte studenten van de klas als het over ondergrondse economie gaat.

De situatie van de ondergrondse economie in 2008

 

De situatie van de ondergrondse economie in 2015

 

Na 2008 lijkt het echter anders te gaan. Bovenstaande beelden tonen de situatie in 2008 en 2015. Als u naar de percentages kijkt, kunt u concluderen dat de wereld er deugdelijker op is geworden (alles is “veel minder rood”). Dit is in feite te wijten aan een paar landen zoals Zimbabwe en Georgië, die een hoog percentage parallelle economieën hebben en ervoor zorgen dat alle andere landen er gunstiger uitzien in vergelijking met andere landen. De situatie is veel gemakkelijker te begrijpen als u kijkt naar de kwantielweergave (hier gaat het om een kwartiel) in de bovenste helft van de afbeeldingen. U merkt dat er in feite niets echt verandert. De minst deugdzame landen blijven in de loop der jaren dezelfde.

Tips voor uw marktonderzoek (in België, Frankrijk of elders)

De eerste tip voor uw marktonderzoek is natuurlijk om informatie te vergelijken en zo een goed beeld te krijgen van de situatie op een markt. Want dat is waar marktonderzoek om draait: het gebruik van verschillende technieken en methoden om de waarheid van een markt te “benaderen”. Het gebruik van gegevens voor statistische doeleinden en kruisverwijzingen met gegevensbronnen is een stap in die richting. De tweede tip is: als u eenmaal de gegevens hebt gevonden en de dataset hebt opgebouwd, neem dan geen genoegen met de meest voor de hand liggende verklaringen. Daag de resultaten die u krijgt uit door verschillende soorten analyses te gebruiken (in ons voorbeeld, per percentage en per kwartiel). Zijn de resultaten logisch? Focus op het land waarin u het meest geïnteresseerd bent voor uw marktonderzoek en vergelijk uw visualisaties en de daaruit voortvloeiende interpretaties met de ruwe gegevens. Als u hulp nodig heeft bij de studie van uw gegevens, twijfel dan niet om ons een bericht te sturen. Wij helpen u graag verder.

 

Foto credits: met dank aan Shutterstock



Posted in Onderzoek, Recherche.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *