17 april 2023 1104 woorden, 5 min. gelezen

ChatGPT en Midjourney ontwerpen Louis Vuitton-handtassen van de toekomst

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Louis Vuitton werkt regelmatig samen met hedendaagse kunstenaars en biedt collecties in beperkte oplage aan. Ik heb op deze blog al geschreven over de samenwerking met Jef Koons en de spectaculaire etalages die bij die gelegenheid zijn gemaakt. Meer recent […]

Louis Vuitton werkt regelmatig samen met hedendaagse kunstenaars en biedt collecties in beperkte oplage aan. Ik heb op deze blog al geschreven over de samenwerking met Jef Koons en de spectaculaire etalages die bij die gelegenheid zijn gemaakt. Meer recent resulteerde de samenwerking met Yayoi Kusama in spectaculaire installaties in Parijs. De street marketingactie was waarschijnlijk een van de beste die ik de afgelopen 20 jaar heb gezien. Maar wat zijn de volgende mogelijke samenwerkingen van Louis Vuitton en hoe zullen de toekomstige producten van het merk eruit zien? Om daarachter te komen, heb ik generatieve AI gebruikt.

Vertel me in uw commentaar welke tas u het mooist vindt!


Hoe ChatGPT en MidJourney gebruiken om de producten van de toekomst uit te vinden?

Om de toekomstige Louis Vuitton-handtassen uit te vinden, heb ik twee instrumenten gecombineerd:

  • ChatGPT om hedendaagse kunstenaars te selecteren en de resulterende Louis Vuitton-tas te beschrijven
  • MidJourney om deze tas vorm te geven

Voor de beste resultaten is het noodzakelijk om gefaseerd te werk te gaan.

Stap 1: zoek kunstenaars voor een samenwerking met Louis Vuitton

Met ChatGPT, in de gratis versie uitgerust met GPT3.5, kunt u hedendaagse artiesten voorstellen die met Louis Vuitton zouden kunnen samenwerken. De lijst die hij me voorstelde was heel relevant:

  • Yayoi Kusama
  • Banksy
  • Olafur Eliasson
  • Kara Walker
  • Ai Weiwei
  • Takashi Murakami
  • Anis Kapoor
  • Rachel Whiteread

Yayoi Kusama werkt al samen met Louis Vuitton en deze samenwerking vindt momenteel plaats in Parijs. Dit kon ChatGPT niet weten omdat haar trainingsgegevens eindigen in november 2021.

Stap 2: beschrijf de stijl van elke kunstenaar

Vervolgens heb ik hem gevraagd de stijl van elke kunstenaar te beschrijven. Dit helpt om bepaalde onderscheidende elementen vast te stellen die vervolgens kunnen worden gebruikt in de beschrijving van de tas.

Stap 3: beschrijf de tas

Om het werk op ChatGPT af te ronden, vroeg ik om de tas te beschrijven die het resultaat was van de denkbeeldige samenwerking met de kunstenaar in kwestie.

Stap 4: ontwerp de tas met MidJourney

De laatste stap was het tot leven brengen van de tas met MidJourney v5. Voordat v5 beschikbaar was, had ik al geprobeerd een product te maken met v4. De v5 geeft een bijna fotografische kwaliteit die naar mijn mening veel overtuigender is. U kunt dat hieronder zelf beoordelen.

MidJourney stelt telkens 4 beelden voor. In de onderstaande paragrafen heb ik alleen de meest overtuigende bewaard, d.w.z. degene die het meest realistisch was en de minste gebreken vertoonde. Vaak waren ongerijmde elementen zichtbaar, hetzij op het voorwerp zelf, hetzij op het Louis Vuitton-monogram.


Louis Vuitton en Banksy

U moet toegeven, het zou wat zijn… een samenwerking tussen Louis Vuitton en Banksy. Toen ik mijn Vuitton-handtassenproject met Midjourney begon, was de eerste samenwerking die in me opkwam die met Banksy. Het zou een echte geniale marketingactie zijn, maar het is onwaarschijnlijk dat dit ooit zal gebeuren.

Zo zou het onmogelijke eruit kunnen zien:

Banksy Louis Vuitton


Louis Vuitton en Olafur Eliasson

Olafur Eliasson is een IJslands-Deense kunstenaar. Zijn werk verkent de effecten van licht en het gebruik van technologie.

ChatGPT gaf me de volgende beschrijving van een tas ontworpen door Olafur Eliasson voor Louis Vuitton:

Een Louis Vuitton tas ontworpen in samenwerking met Olafur Eliasson kan innovatieve materialen en technologieën bevatten, zoals lichtgevoelige stof of reflecterende oppervlakken. De tas kan ook elementen bevatten die geïnspireerd zijn op de installaties van Eliasson, zoals iriserende kleuren of geometrische vormen.

Hier is het resultaat. Ik weet niet hoe het in het echt zou zijn, maar u moet toegeven dat het er prachtig uitziet.

olafur eliasson x Louis Vuitton


Louis Vuitton en Takashi Murakami

De Japanse kunstenaar Takashi Murakami wordt vooral geïnspireerd door cartoons en traditionele cultuur. Zij is vooral beroemd om haar bloemsculpturen.

De beschrijving van de tas die Takashi Murakami maakte in samenwerking met Louis Vuitton luidde als volgt:

Een Louis Vuitton tas ontworpen in samenwerking met Takashi Murakami zou zijn kenmerkende stijl kunnen bevatten, met felle kleuren en grillige personages. De tas zou ook speelse elementen kunnen bevatten, zoals cartooneske dierenvormen of bloemmotieven geïnspireerd op Murakami’s beroemde bloemensculpturen.

Ik denk dat het resultaat spectaculair is en goed past bij de vrolijke stijl van Takashi Murakami. Ik zie dit type tas al in een zeer beperkte oplage geproduceerd worden en een instant verzamelobject worden.

takashi murakami x Louis Vuitton


Louis Vuitton en Kara Walker

De Amerikaanse kunstenares Kara Walker werkt met silhouetten en speelt met contrasten.  De door ChatGPT voorgestelde beschrijving was de volgende:

Een Louis Vuitton-tas ontworpen in samenwerking met Kara Walker zou haar kenmerkende cut-out stijl kunnen bevatten, misschien met een lasergesneden patroon dat de complexe en gelaagde aard van haar werk oproept. De tas kan ook symbolische motieven en boodschappen bevatten die thema’s als identiteit en macht verkennen.

Ik vind het lichtspel bijzonder interessant, vooral de manier waarop de Louis Vuitton-monogrammen zichtbaar zijn.

Kara Walker Louis Vuitton


Louis Vuitton en Ai Weiwei

Wie kent de kunstenaar Ai Weiwei niet? Deze Chinese activist is een van de lievelingen van de hedendaagse kunst. De voorgestelde beschrijving van zijn creatie voor Louis Vuitton luidde als volgt:

Een Louis Vuitton tas ontworpen in samenwerking met Ai Weiwei zou zijn politieke en sociale thema’s kunnen verwerken, misschien met tekst of afbeeldingen die de aandacht vestigen op mensenrechtenkwesties. De tas zou ook onconventionele materialen of vormen kunnen bevatten, zoals gerecyclede materialen of abstracte vormen geïnspireerd op Weiwei’s sculpturen.

 

Weiwei Louis Vuitton


Louis Vuitton en Anish Kapoor

Anish Kapoor staat bekend om zijn monumentale sculpturen, rondom en van metaal.
Dit is de beschrijving die werd voorgesteld voor een tas gemaakt voor Louis Vuitton:

Een Louis Vuitton-tas ontworpen in samenwerking met Anish Kapoor zou zijn minimalistische esthetiek kunnen integreren, met gedurfde sculpturale vormen en onverwachte materialen zoals spiegelende oppervlakken of stoffen met textuur. De tas zou ook thema’s als reflectie en perceptie kunnen verkennen, zoals verborgen vakjes of subtiele optische illusies.

De rondheid van de vormen komt goed overeen met het werk van Anish Kapoor, evenals de behandeling van de oppervlakken.

Anish Kapoor Louis Vuitton


Louis Vuitton en Rachel Whiteread

In de kunst van Rachel Whiteread staat het begrip vol en leeg centraal. Deze dualiteit is zeer aanwezig in haar sculpturen. Dit concept is terug te vinden in de beschrijving die ChatGPT geeft van een tas die deze kunstenares voor Louis Vuitton heeft gemaakt:

Een tas van Louis Vuitton ontworpen in samenwerking met Rachel Whiteread zou het idee van negatieve ruimte kunnen verkennen, misschien met uitsparingen of perforaties die een onverwacht patroon of textuur creëren. De tas zou ook de belangstelling van Whiteread voor alledaagse voorwerpen kunnen gebruiken, waarbij onverwachte materialen zoals gips of beton worden aangewend om een unieke textuur te creëren.

En dit is het resultaat, dat waarschijnlijk nooit het daglicht zal zien.

rachel whiteread Louis VuittonPosted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *