25 januari 2019 832 woorden, 4 min. gelezen

Homestamp, de mobiele app van Immoweb gebaseerd op de blokketen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In het kader van onze marketing en technologische opvolging hebben we het vandaag over een mobiele applicatie van het bedrijf Immoweb, het toonaangevende platform op de vastgoedmarkt in België. Deze toepassing, genaamd Homestamp, heeft de bijzonderheid van het gebruik van […]

In het kader van onze marketing en technologische opvolging hebben we het vandaag over een mobiele applicatie van het bedrijf Immoweb, het toonaangevende platform op de vastgoedmarkt in België. Deze toepassing, genaamd Homestamp, heeft de bijzonderheid van het gebruik van blokketentechnologie. Het doel (het online valideren van de plaatsbeschrijving, vooral dankzij foto’s en video’s met gecertificeerde tijdstempels) leek ons bijzonder relevant voor anderen die de blokketen gebruiken zonder enige toegevoegde waarde te bieden.
Omdat goede voorbeelden van het gebruik van de blokketen zeldzaam zijn, hadden we een gesprek met Laurent Dupont, die verantwoordelijk is voor innovatie bij Immoweb, om meer te weten te komen over Homestamp.

Het Homestamp-concept en zijn plaats in het ecosysteem van Immoweb/Axel Springer

Immoweb, het toonaangevende vastgoedplatform in België, werd in 2012 overgenomen door de Duitse groep Axel Springer. Zo ontstonden er synergieën tussen de twee entiteiten, waaronder de mobiele toepassing Homestamp.

Homestamp, dat is gebaseerd op blokketentechnologie, is een eerste volledige test voor Axel Springer en Immoweb. Aan de oorsprong van de test ligt de QED.digital-afdeling van Axel Springer, die gespecialiseerd is in blokketentechnologie. Het werd duidelijk dat dit laatste van belang was voor markten waar certificering door een externe instantie (de “notarisatie”) een toegevoegde waarde zou bieden voor de gebruiker. Zo ontstond het idee van Homestamp, gebaseerd op stamping.

Het concept van Homestamp, de toepassing om een plaatsbeschrijving te maken

Homestamp is een mobiele applicatie waarmee u een plaatsbeschrijving kunt maken met multimediabestanden zoals video’s en foto’s. Zo is het mogelijk om de validiteit van een plaatsbeschrijving te certificeren. De use case is des te relevanter omdat 85% van de plaatsbeschrijvingen tussen particulieren in België in onderling overleg worden opgesteld, zonder de hulp van een deskundige, wat vaak tot geschillen leidt. Homestamp maakt het, dankzij het proces, mogelijk om deze plaatsbeschrijving te ‘certificeren’. Het kan echter ook nuttig zijn voor deskundigen van wie de toegevoegde waarde ligt in het advies over de expertise in het eindrapport. Het eerste doel bij een conflict tussen personen die niet van de diensten van een expert hebben gebruik gemaakt, is dus discussies over de geldigheid van multimediabestanden te vermijden.


Homestamp is nu beschikbaar als mobiele applicatie onder IOS en Android. In deze fase van de MVP (Minimum Viable Product), ontwikkeld door Axel Springer en Immoweb, zijn er al 500 downloads gemaakt, waarvan de meeste door gebruikers die nieuwsgierig zijn en willen zien hoe het werkt. De test van dit product wordt alleen uitgevoerd in België, dat algemeen erkend wordt als een goede testmarkt.

Verbetering door feedback van gebruikers

Als onderdeel van de lancering van deze MVP is de doelstelling van Immoweb om de kennis van de behoeften van de klant te vergroten en het product te verbeteren door het samen met de gebruikers te ontwikkelen. Sommige van hen waren al betrokken bij focusgroepen toen het product werd gedefinieerd. In deze fase van de ontwikkeling wordt proactief gezocht naar feedback van gebruikers door een e-mail te sturen naar alle mensen die de applicatie hebben gedownload en hun opt-in hebben gegeven om bij te dragen aan de ontwikkeling van Homestamp. Dit is zeker een uitstekende manier om aan marktonderzoek te doen.

Van het ontstaan van het idee tot de realisatie

De Berlijnse QED-afdeling met een team van blokketendeskundigen lanceerde dit initiatief in maart/april 2018. De beslissing om Homestamp te lanceren was snel genomen.
Een POC (proof of concept) werd intern geproduceerd in april/mei 2018 en werd vervolgens gebruikt om de applicatie te verbeteren door de grenzen ervan te verleggen om belangrijke punten te identificeren die ontwikkeld moesten worden via focusgroepen waarin deelnemers werden uitgenodigd om de applicatie te testen en hun feedback te geven. Er werd ook een beroep gedaan op deskundigen om feedback te geven.
De evolutie van POC naar MVP vond vervolgens begin oktober 2018 plaats door de integratie van verbeteringen uit focusgroepen en expertinterviews.

 

Concurrentie: onderscheidende factoren

In Frankrijk is WeProov op hetzelfde gebied actief. Laurent Dupont is verre van bang voor concurrentie en ziet dit als een bewijs dat er behoefte is op de markt.
Volgens Laurent Dupont is er geen verschil met WeProov. Maar zoals bij elk technologieproject zijn het de uitvoering, de snelheid van levering en de go-to-market die het verschil maken.
En dat is waar Immoweb, zich bewust van de noodzaak van voortdurende innovatie in deze markt, het goed wil doen.
Op aanverwante gebieden zijn er ook andere toepassingen op de markt beschikbaar. Bijvoorbeeld, RXeal.com biedt een huurwaarborg in de blokketen en Rentberry.com biedt een volledige online service rond verhuur.

De volgende stappen

De volgende stap is om Homestamp te koppelen aan Immoweb.Docs, een soort beveiligde kluis voor alles wat met verhuur te maken heeft.
De Homestamp-toepassing zelf zal verder evolueren. In 2019 zal de gebruiker de mogelijkheid hebben om aanvullende informatie in tekstvorm toe te voegen om de plaatsbeschrijvingen te vervolledigen. Suggesties zoals het maken van foto’s van gas-, elektriciteits- en OCR-meters met een koppeling naar een nieuwe leverancier moeten ook worden gegeven om mogelijke geschillen te voorkomen.Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *