Laatste aanpassing: maart 2020.
In een eerder artikel hadden we het over de grootste verschillen tussen groepsgesprekken (focusgroepen) en persoonlijke interviews. Vandaag vervolledigen we dat artikel door beide methodes te vergelijken en de respectieve voor- en nadelen te bekijken en de respectieve voor- en nadelen ervan na te gaan. Vergeet niet onze online gids voor marktonderzoek te bekijken voor meer informatie over dit onderwerp. Neem zeker contact op met ons voor eventuele vragen.
Samenvatting
- Voordelen van groepsgesprekken
- Voordelen van een kwalitatief interview
- Nadelen van groepsdiscussies
- Nadelen van persoonlijke interviews
- Focusgroepen en interviews: vergelijkende table
- Welke keuze?
Voordelen van groepsgesprekken
Groepsgesprekken zijn vooral geschikt als u uw analyse wilt voorleggen aan het oordeel van verschillende gebruikersprofielen. Dat veronderstelt dus dat u elders een enquête heeft uitgevoerd en de eerste resultaten beschikbaar zijn.
Groepsgesprekken zijn het beste middel om personen onder elkaar te laten interageren en zo verschillende meningen te krijgen. Die dynamiek kan niet in een persoonlijk interview verkregen worden. Bovendien kunnen groepsdiscussies goedkoper zijn op voorwaarde dat de analytische verwerking gemakkelijk blijft en de focusgroepen alleen dienen om elders verkregen resultaten te bevestigen/ontkrachten.
U moet wel weten dat de meeste marktonderzoeksinstellingen groepsgesprekken voorstellen als basismethodologie omdat ze het duurste gedeelte eruit hebben gehaald (transcripties en codering).
[call-to-action-read id=”35753″]
Voordelen van kwalitatief onderhoud
In een interview kan u veel dieper gaan, omdat de gesprekspartner veel meer spreektijd heeft. Daardoor krijgt u veel diepere en vernieuwende inzichten, wat nuttig kan zijn voor een latere kwantitatieve fase.
Last but not least is de interviewer over het algemeen minder belangrijk in het interview, omdat hij een structuur kan volgen die op voorhand in de gesprekshandleiding is vastgelegd. Als de rol van de moderator (in de ene of andere zin) in groepsgesprekken is gekend, heeft dat een niet onaanzienlijke impact.
Nadelen van groepsdiscussies
Terwijl groepsgesprekken met consumenten eenvoudig te organiseren zijn, is dat veel moeilijker in een B2B-context. Hebt u al eens geprobeerd om 8 tot 10 beroepsmensen met een overvolle agenda 2 tot 3 uur samen te brengen in een lokaal zonder vensters?
Wat ook de omstandigheden zijn, de rol van de moderator is een sleutelfactor in het slagen van een focusgroep en daardoor dus ook een belangrijk nadeel. Het risico om te mislukken is aanzienlijk hoger dan bij het volgen van een goed voorbereide gesprekshandleiding.w2
Nadelen van persoonlijke interviews
De logistiek aspecten bij interviews zijn belangrijk, vooral als u zich moet verplaatsen om de geïnterviewde persoon te ontmoeten. Bovendien vereist de analyse van alle gesprekken specifieke vaardigheden (en software), wat dus duur is in aankoop.
[call-to-action-read id=”35777″]
Om alles te weten over de analyse van kwalitatieve interviews (en de moeilijkheden ervan) raden we aan onderstaande video te bekijken. Daarin krijg je 3 gouden regels om een interview tot een goed einde te brengen.
Focusgroepen en interviews: vergelijkende tabel
Voordelen | Nadelen | |
Focusgroep |
|
|
Persoonlijk interview |
|
|
Welke keuze?
Het lijkt misschien moeilijk om een keuze te maken tussen individuele interviews en focusgroepen. Kwalitatieve interviews zijn vooral geschikt als u specifieke ervaringen en meningen wilt verzamelen die u samen met uw gesprekspartner verder kunt uitdiepen. Dit formaat maakt het voor respondenten mogelijk zich vrij voelen en u te vertrouwen zonder dat hun antwoorden worden beoordeeld (gevoel van vertrouwen en verbondenheid met de interviewer) en vermijdt vooroordelen.
Focusgroepen zijn vooral interessant om een idee bij verschillende experts, consumenten of prospects uit te testen in een brainstormsessie. Het is vooral interessant om mensen met aanvullende ervaringen uit te nodigen om cruciale punten op te sporen waaraan u in de toekomst moet werken.
Geplaatst in Marketing.