19 juni 2017 678 woorden, 3 min. gelezen

Gerichte reclame: Facebook vertelt u niet alles!

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Als we het hebben over Big Data  zien we dat de thema’s transparantie, vertrouwelijkheid van gegevens (privacy) en ethiek steeds belangrijker worden. Zoals we meer dan een jaar geleden al voorspelden, zou ethiek wel eens de volgende revolutie in Big […]

Als we het hebben over Big Data  zien we dat de thema’s transparantie, vertrouwelijkheid van gegevens (privacy) en ethiek steeds belangrijker worden. Zoals we meer dan een jaar geleden al voorspelden, zou ethiek wel eens de volgende revolutie in Big Data kunnen zijn. Een bijna gedwongen beweging na de schandalen die het hele jaar door in de kranten verschijnen. In de 21e eeuw moet deze ethische kwestie worden aangepakt, anders komt er misschien geen 22e eeuw.

Onderwijs over “Big Data” is essentieel

Onderwijs over de rol van gegevens in het dagelijks leven is essentieel. Te veel bedrijven gaan te laks om met de vertrouwelijkheid van gegevens in de overtuiging dat hun gebruiksvoorwaarden, opgesteld door advocaten die proberen een maximale ondoorzichtigheid te handhaven, hen zal beschermen. De meeste gebruikers lezen de gebruiksvoorwaarden sowieso niet, menen deze bedrijven, en daarom denken deze laatsten zich te kunnen ontdoen van de morele plicht om hun gebruikers te respecteren. Als deze bedrijven zich echt zouden bekommeren om de tevredenheid van hun gebruikers, zouden dergelijke praktijken niet bestaan. De kleine lijntjes zouden groot worden, cryptische verklaringen zouden worden omgezet in gemakkelijk te begrijpen teksten en ludieke video’s.

Maar van dit alles is op dit moment geen sprake. Cowboygedrag is nog steeds legio en zal blijven bestaan zolang de wetgever niet een grote slag toebrengt (gelukkig voor gebruikers zal de nieuwe verordening voor de bescherming van persoonsgegevens (AVG of GDPR in het Engels) binnenkort van toepassing zijn, waardoor rebelse bedrijven zich zullen moeten aanpassen. Een goed voorbeeld is Twitter, waar recente wijzigingen in de gebruiksvoorwaarden de goede richting uitgaan: een beter begrip van hoe persoonsgegevens worden gebruikt om diensten en tegeldemaking- en controlemechanismen te personaliseren. Maar dat is nog niet genoeg.

Gerichte reclame op Facebook

De koning van datamining en tegeldemaking is zeker facebook. Dit is het meest succesvolle voorbeeld van massale dataverzameling, -analyse en -tegeldemaking. Geen enkel ander bedrijf ter wereld heeft zoveel persoonlijke en vaak intieme gegevens over zoveel mensen (bijna 2 miljard) verzameld. Deze gegevens worden gebruikt om gerichte reclame te genereren. De meeste gebruikers weten niet waar de advertenties op Facebook vandaan komen (en het werk van de algoritmen in het algemeen) en het sociale netwerk doet geen moeite om het hen uit te leggen.

Toelichting bij targeting op Facebook

Alle Facebook-gebruikers kunnen informatie krijgen over hun advertenties, hoe ze zijn “gekozen”. Klik gewoon op het uitklapmenu (rechts van elke advertentie) en er verschijnt uitleg. Helaas is deze te beknopt om echt informatief te zijn en de andere kant van het verhaal te onthullen.

Twee zeer verschillende profielen: twee zeer vergelijkbare informaties over gerichte reclame

We voerden een experiment uit op drie verschillende computers, elk gekoppeld aan een ander Facebook-profiel, dat speciaal voor de gelegenheid was aangemaakt. Alle drie de profielen werden geassocieerd met exact dezelfde vriendenlijst. Een profiel (het controleprofiel) interageerde met niemand (het likete, becommentarieerde of deelde niets). De andere (het “luxe” profiel) likete pagina’s in verband met luxevakanties. Het laatste profiel (het “low-end” profiel) richtte zich op Facebook-pagina’s die gekoppeld zijn aan voordeliger reizen).

Naast zeer verschillende advertenties en aanbevolen inhoud dankzij Facebook’s algoritme, merkten we dat de informatie die aan de gebruiker werd gegeven over de oorsprong van de gerichte reclame niet veel verschilde. In principe krijgt u alleen maar basisinformatie over leeftijd en geografische segmentatie. Dit is natuurlijk niet genoeg om te begrijpen welke variabelen daadwerkelijk door de adverteerder werden gebruikt om u te benaderen, noch om te begrijpen in hoeverre Facebook echt van u op de hoogte is.

Conclusie: is Facebook transparant over gerichte reclame of niet?

De informatie die Facebook verstrekt over zijn reclamepraktijken is veel te beknopt, onnauwkeurig en stelt gebruikers niet in staat om te begrijpen hoe hun persoonlijke gegevens worden verzameld en tegelde gemaakt.

Dit is echt jammer omdat Facebook, door zijn wereldwijde bereik, echt de middelen heeft om de hele planeet te onderwijzen over Big Data en om de loop van de geschiedenis positief te veranderen. Het zal daarom nog steeds nodig zijn om te wachten tot de praktijken van bedrijven meer respect krijgen voor de privacy en rechten van gebruikers.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *