31 mei 2017 384 woorden, 2 min. gelezen

Geconnecteerde autoverzekering: de mobiele app van Allianz maakt prospecten tot klant

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Van prospecten klanten maken is een uitdaging voor de meeste bedrijven en de kern van het verkoopproces. En als prospecten zich nu zelf tot klant zouden omvormen? Dat kan een uitdaging lijken, maar het is precies dat wat Allianz probeert […]

Van prospecten klanten maken is een uitdaging voor de meeste bedrijven en de kern van het verkoopproces. En als prospecten zich nu zelf tot klant zouden omvormen? Dat kan een uitdaging lijken, maar het is precies dat wat Allianz probeert te doen met een zeer intelligent marketingdispositief, waarvan het doel is prospecten voor geconnecteerde verzekeringen tot klant te maken. De belofte van dit soort verzekeringen is een reductie bij behoorlijk rijgedrag. Het gaat dus om een tarifering die zich aanpast aan uw rijgedrag en waarmee u tot 30% kan besparen als u een goede chauffeur bent.

 

Een mobiele app geeft u een eerste overzicht van het aanbod

De inschrijving op een dergelijke verzekering vereist wat men een «telematica-eenheid» noemt (een zwarte doos eigenlijk), die in uw wagen wordt geïnstalleerd en snelheid, versnelling en remmen registreert. De installatie (waarvoor je een set moet bestellen) vormt voor veel geïnteresseerde consumenten vermoedelijk een hinderpaal en we kunnen er redelijkerwijze van uitgaan dat het aantal inschrijvingen laag is. Om dat op te lossen heeft Allianz een mobiele applicatie ontwikkeld die geïnteresseerde consumenten met 1 klik kunnen downloaden en dadelijk en anoniem kunnen gebruiken om na te gaan wat ze kunnen besparen.

 

Gedrag visualiseren om goede gewoonten te creëren

De mobiele applicatie geeft gebruikers direct een overzicht van hun voordeel. Bovendien blijkt dit soort mobiele apps zeer verslavend, want behalve de korting op het tarief (de fameuze 30%) krijgt de gebruiker dadelijk feedback over zijn rijgedrag. Het gaat dus om het op ludieke manier zichtbaar maken van iets wat verborgen was (rijd ik goed of niet?) en tegelijk een deugdzame evolutie te creëren (de chauffeur wil zijn score verbeteren) en zo gewoontes te veranderen.
Toyota heeft dat concept al lang begrepen en sensibiliseert de bezitters van een Prius tot verantwoordelijk rijgedrag. Het informatiesysteem van de Prius geeft in real time visuele feedback over het rijgedrag. De bestuurder krijgt om de 5 minuten informatie over het brandstofverbruik en de opgewekte energie.

 

Conclusie

De mobiele app van Allianz is een zeer intelligent marketinginstrument omdat het op twee niveaus waarde genereert voor de gebruiker. Ten eerste kunnen gebruikers hun eigen rijgedrag visualiseren en verbeteren. Daarnaast krijgen gebruikers dadelijk een idee van wat ze kunnen besparen door in te schrijven op dit type van geconnecteerde verzekering.

 Posted in big data, Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *