10 mei 2023 1364 woorden, 6 min. gelezen

4 ffactoren om de deelname aan een enquête te verhogen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Hoe verhoogt u de deelname aan uw enquête? Mensen vinden die deelnemen aan een enquête kan een echte uitdaging zijn. Er zijn 4 soorten factoren waarom iemand besluit om al dan niet deel te nemen aan een enquête. Als u […]

Hoe verhoogt u de deelname aan uw enquête? Mensen vinden die deelnemen aan een enquête kan een echte uitdaging zijn. Er zijn 4 soorten factoren waarom iemand besluit om al dan niet deel te nemen aan een enquête. Als u het responspercentage van uw enquêtes wilt verhogen, houd dan rekening met deze factoren en volg onze praktische tips. Lees ook ons artikel over de verschillen tussen professionele en niet-professionele respondenten.

Neem contact op met IntoTheMinds voor uw projecten

De beste tips om de deelname aan uw enquête te verhogen

  • Financiële compensatie aanbieden
  • Vermeld duidelijk het onderwerp van de studie
  • Leg uit hoe de antwoorden zullen worden gevaloriseerd
  • Ontwerp een visueel aantrekkelijke vragenlijst
  • Ontwerp een vragenlijst die op mobiele telefoons kan worden afgenomen
  • Houd uw vragenlijst kort en bondig: 9 minuten of maximaal 25 vragen

Inhoud

  1. Intrinsieke redenen
  2. Extrinsieke redenen
  3. Ontwerp van de enquête
  4. Emotionele toestand van de respondent

participantes en una encuesta Razones


Intrinsieke redenen

Intrinsieke redenen zijn redenen die betrekking hebben op de persoon zelf. Dit zijn redenen die u niet kunt beïnvloeden. Hier volgen 5 redenen om te overwegen.

Interesse in het onderwerp

Interesse in het onderwerp van de enquête is een bepalende factor voor de deelname van respondenten. Dat geldt vooral voor niet-professionele respondenten. Als u een gemakssteekproef gebruikt, zullen de antwoorden op uw enquête bijzonder gevoelig zijn voor dit type respons.

Omdat het onderwerp een belangrijke factor is, is een van de meest voor de hand liggende praktische tips dat u het doel van uw enquête uitlegt.

Plezier bij het beantwoorden van een enquête

Het klinkt misschien grappig, maar sommige mensen vinden het echt leuk om enquêtes in te vullen. Het genot is veelvuldig en vloeit voort uit andere aspecten (zie onderstaande paragrafen).

Nieuwsgierigheid

In een onderzoek uit 1995 (Duits) toonden Porst en von Briel aan dat 15% van de Duitse niet-professionele respondenten interesse en nieuwsgierigheid aangaf als belangrijkste motivatie om deel te nemen.

Een eigen mening uiten

Evangelista et al. (1999) (Engels) toonden aan dat 17% van de Australische bedrijfsrespondenten gemotiveerd was door het vooruitzicht bij te dragen aan verandering. Mijn collega’s van IntoTheMinds hebben onlangs voor een overheidsorganisatie een onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van energieprijzen. De feedback van de respondenten was precies dat: ze wilden betrokken worden zodat hun situatie werd gehoord.

Altruïsme

Deze factor wordt vaak onderschat, maar bestaat wel degelijk. Sommige respondenten willen echt anderen helpen en dat vormt de belangrijkste reden voor hun deelname. Dit is vaak het geval wanneer studenten hun enquêtes op sociale netwerken plaatsen.


Extrinsieke redenen

Extrinsieke redenen voor deelname aan een enquête zijn redenen die de deelnemer van buitenaf worden opgelegd. Hier zijn 3 factoren om te overwegen.

Compensatie

In een meta-analyse van de wetenschappelijke literatuur over online enquêtes toonde Göritz (2006) aan dat financiële prikkels mensen motiveren om een online enquête te starten en in te vullen.

Messer en Dillman (2011) (Engels) toonden in een experimentele studie aan dat de respons steeg van 25,7% naar 46,3% bij een compensatie van $ 5.

De financiële prikkel is dus een krachtige hefboom om de deelname aan uw enquête te verhogen. Dit is wat wij doen in ons panel.

Erkenning

Erkenning van anderen kan een van de drijfveren zijn voor deelname aan een enquête (Dillman, 2011) (Engels). Als u deelneemt aan een enquête, vooral als deze afkomstig is van iemand die u direct of indirect kent, is erkenning niet te versmaden. Wij merkten dit vaak wanneer we een verzoek tot deelname sturen naar iemand die we kennen. Dit geldt vooral voor B2B-enquêtes waar de steekproefomvang doorgaans kleiner is en uitnodigingen kunnen worden gestuurd naar respondenten met wie u een relatie hebt.

Verplichting

Krosnick (1999) (Engels) suggereerde dat sommige mensen een sociale verantwoordelijkheid voelen om deel te nemen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een enquête door iemand wordt doorgegeven. Denk bijvoorbeeld aan een tevredenheidsenquête die door een afdelingshoofd naar zijn of haar personeel wordt gestuurd, of een enquête van een student die aan familieleden wordt doorgegeven. Deze sociale druk, persoonlijk of professioneel, is een krachtige hefboom voor deelname.

 


Ontwerp van de enquête

Het ontwerp van de enquête zelf is essentieel om een hoge participatiegraad te garanderen. Hier zijn 7 factoren waarmee u rekening moet houden.

Wijze van enquête

De wijze van administratie van de enquête verwijst naar de manier waarop de enquête wordt beheerd: per smartphone, op een desktopcomputer, persoonlijk. De manier waarop een enquête wordt afgenomen heeft zoveel invloed op de participatiegraad dat wij van onze klanten eisen dat zij enquêtes maken die “mobielvriendelijk” zijn. De reden hiervoor is dat veel mensen gebruik maken van hun vrije tijd om de enquête in te vullen: in het openbaar vervoer, tussen vergaderingen door, …

Pre-notificaties (herinneringen)

Het effect van herinneringen op de deelname aan een enquête is niet echt een verrassing. Als u geen herinneringen stuurt, neemt de kans toe dat respondenten vergeten deel te nemen. Dit werd duidelijk aangetoond in een meta-analyse (d.w.z. een studie van studies) door Daikeler et al (Engels). Uit de resultaten van 97 studies bleek dat de kans op deelname toeneemt wanneer één of meer herinneringen worden verstuurd.

Timing

Tijdsaspecten zijn belangrijk bij elke enquête. Enquêtes zijn daar bijzonder gevoelig voor, en u kunt het succes van uw project uitsluitend laten afhangen van de tijd van het jaar waarin u het uitvoert. Wij stellen sterke seizoensgebonden effecten vast die de deelname beïnvloeden:

  • tijdens de zomervakantie (juli/augustus)
  • aan het eind van het jaar

Kleinere effecten worden waargenomen tijdens de schoolvakanties, maar vormen geen echt operationeel gevaar.

Uitnodigingsbericht

Wees voorzichtig met uw uitnodigingsbericht omdat dit het eerste contact is tussen de respondent en de enquête. Het is belangrijk dat mensen de enquête willen invullen. Als uw bericht slecht geschreven is, zal de participatiegraad van uw enquête dalen.

Leg duidelijk de context uit, waarom u de enquête houdt, hoe de antwoorden zullen worden gevaloriseerd en wat er eventueel mee te verdienen valt (zie paragraaf “compensatie” hierboven).

Ontwerp

Ook het ontwerp van uw enquête is belangrijk. U moet uw enquête aantrekkelijk maken zodat mensen willen deelnemen. Helaas zien we nog te veel enquêtes in Google die lijken op eindeloze Word-bestanden.

Vergeet niet dat u zelfs in Google Form uw enquêtes kunt verfraaien met afbeeldingen.

Hier zijn enkele regels om in gedachten te houden:

  • Verdeel de vragen over meerdere pagina’s zodat de taak (het beantwoorden van de enquête) niet overweldigend lijkt.
  • De verschillende secties duidelijk aangeven met een groter lettertype.
  • Maak gerust gebruik van illustraties om de verschillende onderdelen van uw vragenlijst duidelijk aan te geven.

Lengte van de vragenlijst

Wij kunnen dit niet genoeg benadrukken: hoe korter uw vragenlijst, hoe hoger de participatiegraad. Helaas wordt dit vaak vergeten. Wij zijn altijd verbaasd als klanten ons vragen om vragenlijsten van 30 minuten af te nemen (echt waar!).

Onze regel is eenvoudig: 9 minuten of maximaal 25 vragen. Als u dat overschrijdt, zal het aantal afgebroken vragen aanzienlijk toenemen. Wij raden u ook af te korte enquêtes te maken. Met een te korte enquête (bv. 5 vragen) kunt u geen duidelijk onderscheid maken met ‘speeders’, dat zijn mensen die antwoorden zonder na te denken en van wie de responstijd minder dan 1/3 van de mediaan bedraagt.

Privacyregels

In het tijdperk van de GDPR is privacy belangrijk. Daarom moeten deelnemers worden gerustgesteld. In een online context toonden Keusch et al. (2019) (Engels) aan dat toestemming voor passieve mobiele gegevensverzameling afhangt van de zorg van respondenten over privacy en veiligheid. Een andere studie, gepubliceerd in 2023 (Engels), kwalificeerde deze resultaten echter en toonde aan dat respondenten zich in de praktijk weinig zorgen maken over privacyaspecten van gegevens.


Emotionele toestand van de deelnemer

Dit is iets wat u niet kunt controleren. Toch blijkt uit onderzoek dat de emotionele toestand invloed heeft op de mate van deelname aan een enquête.

Voor de enquête

Stoop (2012) (Engels) suggereerde dat respondenten voor een enquête gemakkelijker worden gevonden als ze in een goede stemming zijn.

Tijdens de enquête

Onderzoekers hebben vastgesteld dat het weer ten tijde van het interview van invloed was op de enquêteresultaten (Kämpfer en Mutz, 2013; Schwarz en Clore, 1983, Engels).



Posted in Recherche.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *