3 mei 2023 961 woorden, 4 min. gelezen

Welke factoren beïnvloeden het meest de deelname aan een enquête

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Een enquête houden kan een echte uitdaging zijn. Vaak heeft men te maken met een tekort aan respondenten. Om succesvol te zijn, is het daarom essentieel te begrijpen welke factoren de deelname aan een (online) enquête beïnvloeden. In dit artikel […]

Een enquête houden kan een echte uitdaging zijn. Vaak heeft men te maken met een tekort aan respondenten. Om succesvol te zijn, is het daarom essentieel te begrijpen welke factoren de deelname aan een (online) enquête beïnvloeden. In dit artikel bespreken wij 8 factoren die de deelname beïnvloeden en leggen wij uit welke factoren het grootste effect hebben. Als u de effectiviteit van uw CAWI-enquêtes (Franse site) wilt verbeteren, mag u dit artikel niet missen.

Neem contact op met ons enquêtebureau voor uw projecten


Inhoud


Inleiding

Er zijn tal van redenen waarom iemand deelneemt aan een online enquête. Deze worden al jaren bestudeerd in de marktonderzoeksliteratuur. We kunnen vier soorten factoren onderscheiden:

 • Intrinsieke factoren : dit zijn factoren die specifiek zijn voor de deelnemer, zoals interesse in het onderwerp van de enquête, nieuwsgierigheid, de wil om te helpen
 • Extrinsieke factoren : dit zijn vooral, maar niet alleen, financiële compensaties die worden aangeboden voor deelname aan het onderzoek. Lees dit artikel voor meer informatie over financiële prikkels voor deelnemers aan marktonderzoek.
 • Concept van de vragenlijst : het concept van de vragenlijst is natuurlijk uiterst belangrijk en beïnvloedt de deelname- en uitvalpercentages. We hebben het al vaak gehad over de lengte van de vragenlijst en het vermoeidheidsfenomeen. Maar er zijn ook andere factoren, zoals de verwerking van persoonsgegevens, kennisgevingen die vóór de start van de enquête worden verstuurd, enz.
 • Stemming van de deelnemer : Studies (Engelse site) hebben aangetoond dat de stemming van de deelnemer, bijvoorbeeld met betrekking tot het weer, de mate van deelname aan enquêtes beïnvloedt.

Alle factoren zijn samengevat in onderstaande grafiek. Natuurlijk hebben niet alle factoren hetzelfde effect. Om effectief te zijn in een enquêteproject, is het noodzakelijk om deze factoren te rangschikken. Dit is het onderwerp van de rest van dit artikel.

Factoren online enquête


Deelname aan een online enquête: wat zijn de belangrijkste factoren?

Een studie (Engelse site) gepubliceerd in maart 2023 maakt een vergelijking tussen 8 factoren van deelname aan online enquêtes. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 2 soorten respondenten:

 • professionele respondenten, d.w.z. degenen die zoveel mogelijk enquêtes beantwoorden
 • niet-professionele respondenten

We voelen al aan dat er een verschil in motivatie is tussen de twee. Maar wat precies?

rangschikking van de 8 factoren online enquête

Evaluatie en rangschikking van de 8 factoren die de deelname aan een online enquête beïnvloeden. Links de resultaten voor professionele respondenten; rechts de resultaten voor niet-professionele respondenten. De resultaten in lichtgrijs komen overeen met de absolute evaluaties (op een Likert-schaal). De resultaten in donkergrijs komen overeen met de rangschikking van de belangrijkste factoren volgens de respondenten.

Silber, Stadtmüller en Cernat (2023), de auteurs van deze studie, onderzochten 8 factoren:

 • vergoeding
 • onderwerp
 • lengte/aantal vragen
 • doel
 • wijze van verwerking
 • beveiliging van persoonsgegevens
 • stemming
 • opdrachtgever van het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd in Duitsland en er werden 2 reeksen respondenten (professionele en niet-professionele) geïnterviewd. De respondenten werd gevraagd om:

 • de 3 belangrijkste factoren voor deelname aan een enquête aan te geven
 • het belang van elk van de 8 factoren te beoordelen op een Likert-schaal van 7 punten

Professionele respondenten enquête

Professionele respondenten vooral aangetrokken door vergoeding

Uit de vraag naar de prioriteiten van de motivaties blijkt dat de vergoeding in de enquête de belangrijkste motivatie is voor professionele respondenten. Dit is logisch aangezien dit type respondenten antwoorden vermenigvuldigt om hun inkomsten te maximaliseren.

De financiële stimulans wordt gevolgd door:

 • het onderwerp van de studie op de 2e plaats
 • de lengte van de vragenlijst op de 3e plaats

Niet-professionals enquête

Niet-professionals zijn vooral geïnteresseerd in het doel van de enquête

Voor niet-professionele respondenten is het doel van de enquête het belangrijkst. Met andere woorden, dit type respondent wordt in de eerste plaats gemotiveerd door de doelstelling van de enquête. Dit moet duidelijk worden vermeld wanneer u de uitnodiging verstuurt om uw enquête in te vullen. Herhaal het in de inleiding van de vragenlijst (bekijk hier onze andere tips voor het structureren van uw kwantitatieve vragenlijst).

De factoren die respectievelijk op de 2e en 3e plaats komen zijn:

 • het onderwerp van de enquête
 • de opdrachtgever van de enquête

enquête Gegevensbeveiliging

Gegevensbeveiliging: belangrijk in theorie maar niet in de praktijk

De verrassing van dit onderzoek betreft de beveiliging van persoonsgegevens. Beide soorten respondenten nemen gegevensbeveiliging zeer serieus. De score op de Likert-schaal is zeer hoog, of de respondent nu een professional is (0,76) of niet (0,84).

Dit verandert wanneer de respondenten wordt gevraagd de factoren in volgorde van belangrijkheid te rangschikken. Gegevensbeveiliging komt op de 6e plaats (professionele respondenten) en op de 5e plaats (niet-professionele respondenten).

Vanwaar dit verschil? Heel eenvoudig: in theorie is de beveiliging van persoonsgegevens belangrijk, maar in de praktijk niet. Een conclusie die we al trokken in ons onderzoek naar de effecten van de GDPR.


enquête antwoorden

Methodologische aspecten: pas op voor bevooroordeelde antwoorden

Een belangrijke les uit deze studie is de bias die bestaat ten aanzien van bepaalde participatiefactoren. Ik denk hierbij vooral aan de gegevensbeveiligingsaspecten (zie vorige paragraaf). Dit versterkt mijn overtuiging dat de belangrijkste vragen moeten worden herhaald. Niet alleen op verschillende plaatsen in de vragenlijst, maar ook in verschillende vormen.

De les die uit dit onderzoek kan worden getrokken (buiten de deelnemingsaspecten) is dat u zowel een absolute schaal (Likert) als een rangorde moet gebruiken om 100% zeker te zijn van uw antwoorden. Dit zal de kwaliteit van uw marktonderzoek ten goede komen.


Bronnen

Kämpfer, S., & Mutz, M. (2013). On the sunny side of life: Sunshine effects on life satisfaction. Social Indicators Research, 110, 579-595.

Silber, H., Stadtmüller, S., & Cernat, A. (2023). Comparing participation motives of professional and non-professional respondents. International Journal of Market Research, 14707853231166882.

 

 Posted in Onderzoek.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *