17 februari 2022 834 woorden, 4 min. gelezen

Fairly Made: GreenTech die de impact van de textielindustrie verbetert

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Fairly Made is een bedrijf met als de sociale en milieu-impact van de textielindustrie te verbeteren. Om dat te verwezenlijken, ontwikkelde Green Tech twee oplossingen: Fairly Made Impact: SaaS-platform waarmee modemerken de traceerbaarheid van hun toeleveringsketen kunnen verbeteren Effectmeting: aan […]

Fairly Made is een bedrijf met als de sociale en milieu-impact van de textielindustrie te verbeteren.

Om dat te verwezenlijken, ontwikkelde Green Tech twee oplossingen:

  • Fairly Made Impact: SaaS-platform waarmee modemerken de traceerbaarheid van hun toeleveringsketen kunnen verbeteren
  • Effectmeting: aan de hand van criteria voor sociale, milieu- en duurzaamheidseffecten, en recycleerbaarheid van kleding

Ontdek in deze podcast het ondernemerstraject van Laure Betsch, vanaf haar ontmoeting met Camille Le Gal, mede-oprichtster van Fairly Made, tot toekomstige projecten,

Te onthouden

Tussen grondstof en eindproduct kunnen wel 14 verschillende fabrieken zitten.

Alvorens naar de kern van de zaak te gaan, is het interessant te weten dat de mode momenteel de op één na meest vervuilende industrie is.

Bovendien is de textielindustrie erg ondoorzichtig vanwege het aantal actoren en alle verwerkingsstappen die bij een enkel kledingstuk betrokken zijn.

Bovendien maakt het grote aantal handelaars het voor de merken moeilijk om hogerop in de productieketen te komen.

Inhoud


Marketingidee om te onthouden

Het creëren van traceerbare ketens is een belangrijk marketingidee. Tegenwoordig wordt transparantie een steeds belangrijker onderdeel van het consumentengedrag. Voor Laure en Camille betekende dat zo dicht mogelijk bij de vezel komen. Zo startte Fairly Made in India, ’s werelds grootste producent van biologisch katoen.


icône expérience entrepreneuriale et chiffres-clés

Hoofdstuk 1: Fairly Made in 1 kerncijfer

2 miljoen.

De omzet in 2021.

Om tot zo’n cijfer te komen, legt Laure uit dat het nodig was de merken te overtuigen en opvolging te doen op het gebied van kledingproductie en effectmeting.

Dit werd gemaakt door haar geëngageerde, gepassioneerde en geïnvesteerde team van 18 werknemers, die zij beschouwt als de sleutel tot succes.


genèse de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 2: ontstaan van het bedrijfsidee

Het idee van Fairly Made ontstond in Hong Kong, waar Laure en Camille werkten. In die tijd werkte Laure bij & Other Stories, een merk van de H&M-groep, terwijl Camille bezig was met de opening van een communicatiebureau.

Wijzelf, die in deze enorme bedrijven werkten, hadden geen antwoorden. Wij vonden dat er echt iets ontbrak.

Zoals bij veel start-ups ontstond het idee voor het bedrijf uit een persoonlijke waarneming.


validation de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 3: validatie van het bedrijfsidee

Het idee werd gesteund door een gunstig klimaat: ecologische overgang, eco-verantwoordelijkheid en regelgeving.

De regelgeving volgt Fairly Made waarbij bedrijven met meer dan 5.000 werknemers verplicht zijn zich op de hoogte te stellen van de risico’s en daarop te anticiperen sinds de tragedie van 2013 in Bangladesh. Deze voorschriften zullen belangrijker worden voor de ondernemingen en zullen dus ook gelden voor die met een kleiner personeelsbestand.

Rond 2024 zal kleding voorzien moeten zijn van een milieuclassificatie

Deze verordening zal de komende jaren ongetwijfeld strenger worden, met de invoering van een score die vergelijkbaar is met die welke op levensmiddelen wordt vermeld (nutriscore).


démarrage de la startup

Hoofdstuk 4: start

Nadat ze hun job verlieten, trokken Laure en Camille naar Hongkong, China, India en Europa om de verschillende schakels van de productieketen te begrijpen en de certificeringen uit te zoeken. Daartoe moesten ze niet minder dan 200 fabrieken bezoeken. Het idee was te vertrouwen op de knowhow van de certificeerders, die al op het terrein werkzaam waren en certificaten toekenden.

Zo startte de productie en de vermarkting. Vanaf de fase van de klantenwerving wist Laure dat de merken een MVO-budget hadden.

Fairly Made begon toen te werken aan levenscyclusanalyses, die het mogelijk maken om, na informatie te hebben ingewonnen bij de leveranciers, de milieu-impact te bepalen.

De eerste klant was niemand minder dan…haar grootmoeder! Haar grootmoeder heeft een confectiezaak en kon haar kennis van kledinginkopen aan Laure doorgeven. Fairly Made tekende al snel een contract met Galeries Lafayette.


phase de décollage de l'entreprise

Hoofdstuk 5: lancering

De start vond plaats in 2020, toen het aantal klanten verdubbelde. Covid droeg ertoe bij door de bewustwording te versnellen.


le futur de la startup

Hoofdstuk 6: toekomst

Fairly Made wil groeien en binnen 5 jaar ongeveer 50 werknemers aanwerven. Ook geografische expansie naar de grootste steden in Europa is gepland om daar hun diensten te ontplooien.

Met de toenemende toepassing van MVO-normen ziet de toekomst er voor Fairly Made rooskleurig uit. In de toekomst zal het gebruik van organische materialen, gerecycleerde materialen en milieu-effect-etikettering een vereiste zijn.

Stijgende grondstofprijzen en inflatie zouden ook kunnen helpen om de tweedehandsmarkt te ondersteunen en merken ertoe aan te zetten zich in te zetten voor meer verantwoorde procedés.


Een podcast om u te helpen uw start-up te ontwikkelen

De podcast “Ondernemerschap en Marketing” schetst de verschillende stadia in het leven van een veelbelovende startup. Door de sleutelelementen voor succes in elke fase van de ontwikkeling van een startup te identificeren, helpen wij u oplossingen voor uw bedrijf te vinden.

De podcast is verdeeld in hoofdstukken van 4 tot 6 minuten. Elk hoofdstuk is gewijd aan een bepaald thema of een bepaalde ontwikkelingsfase. U kunt de hele podcast beluisteren of kiezen om slechts een deel ervan te beluisteren door direct de podcast te kiezen die u het meest interesseert. U vindt de videoversie van het interview ook op ons YouTube-kanaal (Frans).

Illustratie beelden: shutterstockPosted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *