9 oktober 2017 394 woorden, 2 min. gelezen

Een voorbeeld van nudging toegepast op de verkeersveiligheid in Ísafjörður, IJsland

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Na het lezen van Dan Ariely’s boek kreeg ik interesse in de studie van nudging, een sub-discipline van gedragseconomie (“behavorial economics” in het Engels), uitgevonden door George Lowenstein. Hier een voorbeeld van wat ik eerder al schreef over dit onderwerp. […]

Na het lezen van Dan Ariely’s boek kreeg ik interesse in de studie van nudging, een sub-discipline van gedragseconomie (“behavorial economics” in het Engels), uitgevonden door George Lowenstein. Hier een voorbeeld van wat ik eerder al schreef over dit onderwerp. Het artikel van vandaag gaat over een nudgingtechniek die wordt gebruikt in een klein stadje in het noordwesten van IJsland: Ísafjörður.

Om « nudging » te definiëren met mijn eigen woorden zou ik zeggen dat het om een bepaald ontwerp gaat dat de handelingen van een persoon stuurt zonder dat die persoon het zelf beseft. De bedoeling is natuurlijk om acties te bevorderen die de samenleving ten goede komen en zo bij te dragen aan het algemeen belang. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de vlieg die in de urinoirs van de luchthaven van Amsterdam is gedrukt, die mannen er instinctief toe aanzet om ernaar te kijken en zo beter hun « stroom » te richten (als u weet wat ik bedoel). Daardoor zijn er minder vlekken en daalden de schoonmaakkosten aanzienlijk.

Sinds mijn bezoeken aan IJsland ben ik erg verbonden gebleven met dit land en blijf ik het lokale nieuws (in het Engels) volgen. Zo ontdekte ik een paar weken geleden op de website van een plaatselijke krant een artikel over Ísafjörður, een dorp waar een driedimensionale oversteekplaats voor voetgangers werd getest om de snelheid van auto’s te verminderen en zo voetgangers te beschermen. Veel tijdschriften en kranten hebben sindsdien deze informatie overgenomen.

Deze driedimensionale oversteekplaatsen zijn eigenlijk een nudging-strategie, omdat ze een instinctieve bestuurdersreactie veroorzaken die positief is voor voetgangers. Het deed me meteen denken aan een ander beroemd voorbeeld van nudging dat gebruikt werd om de snelheid van chauffeurs op Lake Shore Drive (Engels) in Chicago te verminderen. Er werden steeds dichterbij liggende lijnen geschilderd in een bocht die de indruk van snelheid gaven, waardoor de chauffeurs instinctief ertoe werden aangezet hun voet van het gaspedaal te halen.

Tijdens mijn zoektocht naar gelijkaardige voorbeelden, ontdekte ik nog twee andere interessante voorbeelden met de driedimensionale truc:

  • een experiment in Philadelphia waar driedimensionale snelheidsbrekers werden geschilderd (zie hier (Engels))
  • een systeem dat zeer vergelijkbaar is met dat in IJsland, maar dat in India getest wordt onder impuls van twee uiterst creatieve vrouwen (lees hier (Engels) en bekijk de video hieronder)

Illustratie: schermafbeelding (copyright Gusti productions)



Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *