28 augustus 2023 1119 woorden, 5 min. gelezen

Boulebar: café-restaurant en kampioen in klantervaring

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Boulebar is een café-restaurant waar u ook petanque kunt spelen. De uitzonderlijke klantervaring trekt massa's mensen aan. Boulebar heeft 9 vestigingen in Zweden en Denemarken en genereert een omzet van € 13,5 miljoen met 160 werknemers. Een model voor klantervaring dat we in dit artikel in detail gaan analyseren.

In een tijd waarin de fysieke handel het zwaar te verduren krijgt, is differentiatie essentieel om klanten aan te blijven trekken. Dit heeft Boulebar, een bar-restaurant in Kopenhagen, goed begrepen. Op deze unieke plek kunt u eten en drinken, maar ook indoor petanque spelen op een van de 16 banen, die verspreid liggen over 2 verdiepingen. Een groot succes, want de zaak zat vol toen ik er was. Deze 100% fysieke locatie bewijst ook dat het nog altijd mogelijk is succesvol te zijn zonder digitaal te gaan, gewoon door te focussen op een unieke klantervaring

Neem contact op met IntoTheMinds voor uw marketingproject

De klantervaring van Boulebar in het kort

  • Nabijheid van petanquebanen en tafels: u kunt gemakkelijk van uw maaltijd overschakelen op uw spelletje petanque.
  • Binnen: alle petanquelessen vinden binnen plaats, wat natuurlijk belangrijk is in een land als Denemarken waar het vaak regent.
  • Boulebar recreëert een zomerse buitenervaring, maar dan binnen (groene planten, felle kleuren).
  • De andere klanten hebben uitzicht op de banen en worden toeschouwers: ideaal om in de stemming te komen om te spelen.
  • Gezelligheid is de kern van de klantervaring: het draait allemaal om plezier hebben en de tijd niet aan u voorbij laten gaan. Het petanque spelen verstevigt de banden tussen de groep en biedt excuses om voor, tijdens en na het spel wat te drinken.
  • De kwaliteit van de producten die worden geserveerd is een conditio sine qua non voor elke horecagelegenheid.

Boulebar: een Zweeds-Deens succesverhaal

Boulebar is een bar-restaurantconcept dat in Zweden is ontstaan. Er zijn nu 9 Boulebar restaurants in Stockholm, Göteborg, Örebro, Malmö en Kopenhagen. De groep heeft een omzet van € 13,5 miljoen en 160 mensen in dienst.

Het concept is eenvoudig maar innovatief. Het is een stedelijke ruimte gewijd aan indoor petanque.

Boulebar Copenhagen klantervaring

De petanquebanen liggen verspreid over de 2 verdiepingen van Boulebar in Kopenhagen.

Wat betreft de klantervaring in Boulebar: ik bezocht Boulebar in Kopenhagen en stond versteld van het concept en het succes ervan. Halverwege de middag, op een zonnige zaterdag, zat Boulebar afgeladen vol met vrienden die zich binnen vermaakten en er duidelijk vooral waren om te eten en te drinken.  De slogan van Boulebar vat het allemaal samen: “Eten, drinken & petanque”. Het is dus in de eerste plaats een plek om te eten, voordat het een plek voor ‘sporters’ wordt. Vergist u zich niet. Zelfs als het Deense nationale petanque-team (ja, dat bestaat🙂 ) komt er om te trainen. Op gevaar af om degenen die Boulebar kennen te choqueren, durft ik te zeggen dat het petanque eerder bijkomstig is.  Meer daarover in het volgende gedeelte over de klantervaring.

Boulebar Copenhagen klantervaring


Analyse van de klantervaring in Boulebar

Boulebar in Kopenhagen heeft 2 verdiepingen: een begane grond en een kelder. De petanquebanen liggen verspreid over beide verdiepingen. De speeloppervlakken vormen het hart van de klantervaring: waar u speelt, kunt u toeschouwers ontvangen. Een mezzanine biedt uitzicht op de spelers in de kelder. Voor de goede orde: de oppervlakken verschillen per baan: zand op de begane grond, kleine kiezels in de kelder. Petanque-experts zullen dit waarderen.


Petanque in Boulebar is het equivalent van pinda’s in een traditionele bar. Het zorgt ervoor dat u wilt blijven en meer wilt eten.


Petanque is dus een spektakel waar ook mensen die niet spelen van kunnen genieten. De tafels van het restaurant en de bar staan naast de speelvelden. Net als in Zuid-Frankrijk kunnen uw heldendaden becommentarieerd worden door het publiek. Ik denk dat dit om 2 redenen heel slim is:

  • het zal er zeker voor zorgen dat niet-spelers het willen proberen
  • het geeft degenen die niet spelen iets om over te praten, waardoor ze langer blijven en dus meer uitgeven.

Petanque in Boulebar is het equivalent van pinda’s in een traditionele bar. Het zorgt ervoor dat u wilt blijven en meer wilt consumeren.

Boulebar Copenhagen Conclusie

Er staan tafels naast de petanquebanen, zodat de klant ook toeschouwer wordt.

Wat ook het verschil maakt wat betreft de klantervaring is de aandacht voor detail die u het idee geeft dat u in Zuid-Frankrijk bent. Vergeet echter niet dat we in Kopenhagen zijn, en dat er betere bestemmingen bestaan als het op zonneschijn aankomt. Er zijn veel planten, geel om u aan de zon te herinneren, en een decoratie die doet denken aan de ‘guinguette’-spirit die zo typisch is voor Frankrijk.

Boulebar Copenhagen Conclusie

Vindt u ook niet dat er een beetje ‘guinguette’-spirit in deze ruimte hangt?

De beeldspraak grenst soms aan karikatuur, zoals in deze geschilderde fresco’s die naar de jaren 1950 ruiken. De Fransman draagt altijd een baret😉.

Boulebar Copenhagen Conclusie

Zoals bij elke analyse van de klantervaring, moet er ook rekening worden gehouden met het emotionele aspect. Er is hier duidelijk iets dat verder gaat dan een zuiver transactionele marketinganalyse. U koopt geen drankje of maaltijd bij Boulebar. U koopt een uitstap naar Zuid-Frankrijk, een verandering van omgeving, en ik denk dat dat de aantrekkingskracht is. Er is een beetje de ontspannen houding van het zuiden die zo goed contrasteert met de starheid van het noorden. Een beetje nonchalance ook, waardoor de Denen ongetwijfeld de indruk krijgen dat ze het naar hun zin hebben. Kijk eens naar deze petanqueliefhebbers voor een dag, die doen alsof! De pastis staat aan de rand van het veld, zoals iedereen die nog nooit in Marseille is geweest zich kan voorstellen. Boulebar is een soort projectie van het zuiden van Frankrijk. Wie er nog nooit is geweest, kan het zich voorstellen. Degenen die er wel eens geweest zijn, kunnen het zich herinneren.

Boulebar Copenhagen Conclusie

Pastis is de perfecte begeleiding bij een spelletje petanque in Boulebar.


Conclusie

Tot slot wil ik een stapje terug doen en kijken naar de kracht van de marketingstrategie van Boulebar. Met 9 vestigingen, 160 werknemers en meer dan € 13 miljoen omzet is het duidelijk dat Boulebar een succes is. De mensenmassa’s die ik daar tijdens een gewoon weekend zag, zijn daar het bewijs van.

Naast het concept zelf, vind ik dat Boulebar als inspiratie kan dienen voor ondernemers die willen uitbreiden in de restaurantsector. Ondanks de huidige problemen (inflatie, verlies van koopkracht) zijn consumenten meer dan ooit op zoek naar ervaringen. Maar de meeste bars en restaurants bieden die niet. Sommigen strooien een paar ervaringselementen in hun concept zonder er echt in te geloven, terwijl anderen ontspanning en entertainment tot prioriteit maken en het eten en drinken vergeten.

Het juiste evenwicht vinden is een echte uitdaging. Hier ligt de differentiatie en toegevoegde waarde die klanten verwachten. De extra activiteit moet ervoor zorgen dat ze willen blijven en meer willen consumeren. Als u op zoek bent naar ideeën, aarzel dan niet om contact op te nemen met IntoTheMinds. Wij hebben vast en zeker een oplossing voor u.

Boulebar Copenhagen Conclusie

 Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *