18 december 2015 543 woorden, 3 min. gelezen

Een intelligente, innovatieve en verrassende vitrine

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Consumenten hebben in de winkels dringend nood aan nieuwigheden, aan innovaties die boven de grijze massa uitsteken. Verkopers hebben de laatste jaren veel geïnnoveerd in het digitale aspect met één duidelijk doel voor ogen: meer verkopen. Maar ze vergaten een […]

Consumenten hebben in de winkels dringend nood aan nieuwigheden, aan innovaties die boven de grijze massa uitsteken. Verkopers hebben de laatste jaren veel geïnnoveerd in het digitale aspect met één duidelijk doel voor ogen: meer verkopen. Maar ze vergaten een essentieel onderdeel van de klantentevredenheid: de betovering. Waar is de magie van de winkels die u als kind bezocht? Die is helaas verdwenen, tot grote wanhoop van de klant die het niet echt speciaal meer vindt om naar een winkel te gaan, behalve om er zijn geld uit te geven en zich over te geven aan het consumentisme dat onze maatschappij vernielt en ons als slaven van het kapitalisme maakt.

Kleinhandel betovert de klant niet meer

De betovering is vervangen door commerciële strategieën die er alleen maar op gericht zijn om meer te verkopen, om ons nog “trouwer” (zeg maar afhankelijk) te maken en meer winst te maken. Het is niet zeker of de consument deze vervreemdingsstrategie nog tientallen jaren zal slikken. Daarvoor moet de Aarde het leven mogelijk blijven maken, en ook dat is niet meer vanzelfsprekend.

Na deze uitweiding, waarvoor ik me verontschuldig, is het tijd om met het thema van het artikel te beginnen: een winkel in Parijs, een coup-de-cœur in de hedendaagse marketingwoestenij die we alleen maar kunnen betreuren. Er is opnieuw betovering nodig en dat is precies hetgene wat we ontdekten in een winkeltje in Parijs in de vorm van een interactieve vitrine. De vitrine werd gecreëerd met behulp van 3D-druk van Le Fabshop (meer informatie over Le Fabshop vindt u hier, evenals een een interview met zijn oprichter die zo vriendelijk was op onze vragen te antwoorden).

Jamini en zijn hightech vitrine …gemaakt van gerecycleerd karton

Bij Jamini (naam van de winkel) werden kartonnen dozen van handelaars uit de buurt gerecycleerd om een lichtjes kinderlijke, maar wel authentieke kerstsfeer te creëren. Enkele laserinsnijdingen en microcontrollers later verschijnt komt het decor tot beweging tot grote vreugde van de voorbijgangers die met een handbeweging de acteur worden van dit kleine bouwkundige wonder. Lichtjes gaan branden, een windmolen gaat draaien en de kerstman verschijnt plots op de Parijse daken.

Deze charmante vitrine herinnert u misschien aan de kerstvitrines van grote warenhuizen als Harrods, Le Printemps of  Galeries Lafayette. Met de grote middelen slagen ook zij erin om betovering te creëren. Maar is het in een wereld waar indigestie dreigt en die wordt overheerst door obesitas en door ziektes veroorzaakt door het afval dat we zelf produceren, niet beter om voor eenvoud te kiezen?

Het hele project werd ontworpen en uitgevoerd door Le Fabshop met financiële ondersteuning van SEMAEST en de Chambre des Métiers et de l’Artisanat van Paris. De vitrine maakt deel uit van de wedstrijd « Vitrines Innovantes 2015 » (bekijk ook concours Paris Design dat we hier enkele jaren geleden volgden, en vooral Silvera, de betreurde winkel van Stella Cadente, boulevard Beaumarchais en fabuleux pressing H2O).

Spijtig dat we niet ’s avonds konden terugkeren naar de winkel; het effect moet nog magischer geweest zijn. U hebt tot 10 januari 2016 de tijd om deze vitrine te bewonderen, evenals de 9 andere die deel uitmaken van het programma ‘vitrines innovantes 2015’ (bekijk hieronder de videopresentatie).Posted in Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *