20 december 2019 678 woorden, 3 min. gelezen

Dataportaal INPI: gratis gegevens voor uw marktonderzoek

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Waar kan u terecht voor gegevens voor uw marktonderzoek? Dit is een weerkerende vraag en we moeten toegegeven dat er voor het concurrentieonderzoek niet veel gratis gegevens beschikbaar waren in Frankrijk. De lancering van het dataportaal van INPI (Franse site) […]

Waar kan u terecht voor gegevens voor uw marktonderzoek? Dit is een weerkerende vraag en we moeten toegegeven dat er voor het concurrentieonderzoek niet veel gratis gegevens beschikbaar waren in Frankrijk. De lancering van het dataportaal van INPI (Franse site) brengt daar verandering in. Een groot deel van de gegevens over Franse bedrijven werd op grote schaal op de markt gebracht via sites die gegevens van INPI doorverkochten. De meest bekende site, Societe.com, bijvoorbeeld, beschikt over een licentie die in 1999 voor 4m Franse frank werd verworven en die het recht geeft om bedrijfsgegevens verder te distribueren (en dus te gelde te maken).

In de meeste landen zijn de bedrijfsgegevens vrij beschikbaar

In de meeste Europese landen zijn bedrijfsgegevens gratis en vrij toegankelijk. Of het nu gaat om het register van het Companies House (Verenigd Koninkrijk), de Kruispuntbank van ondernemingen (België) of de Registro imprese (Italië), de bedrijfsgegevens zijn in de meeste gevallen voor iedereen vrij beschikbaar. De Franse situatie was een uitzondering die dankzij het INPI-dataportaal wordt geregulariseerd.

De situatie in Frankrijk, die vrij uniek is in de Europese Unie, verandert dankzij het op 18 december 2019 gelanceerde INPI-dataportaal. Dit portaal biedt gratis toegang tot een grote verscheidenheid aan juridische documenten die voorheen betalend waren. Voortaan heeft u dus, zonder naar uw portemonnee hoeven te gaan, toegang tot balansen en winst- en verliesrekeningen, notulen van algemene vergaderingen, overschrijvingsdocumenten, … Van de meest onbeduidende tot de allerbelangrijkste, op het INPI-dataportaal vindt u alle documenten die u nodig heeft voor uw concurrentieonderzoek in Frankrijk.

portail data de l'INPI homepage

De startpagina van het INPI-dataportaal

Het INPI-dataportaal: 6 miljoen bedrijven

Bijna 6 miljoen Franse bedrijven (4,8 miljoen rechtspersonen en meer dan een miljoen individuele bedrijven) zijn opgenomen op het INPI-portaal. Dat is minder dan de 9 miljoen bedrijven op sommige commerciële sites, maar het is een goed begin. Het Institut national de la propriété industrielle (INPI, Nationaal Instituut voor Industrieel Eigendom) is sinds 1951 verantwoordelijk voor de archivering van het Registre national du commerce et des sociétés (RNCS, Nationaal Register van Koophandel en Bedrijven). Vóór 2017 werden de gegevens verkocht, maar vanaf 2017 verstrekte het INPI gratis licenties aan de marktdeelnemers die de gegevens opnieuw moesten verwerken en er waarde aan moesten onttrekken. Ook de belangstelling van starters en particuliere ondernemers voor deze gegevens neemt toe, want er werden vandaag de dag niet minder dan 1400 vergunningen toegekend, tegenover 12 in 2017. “Data is the new oil” en het lijkt erop dat bedrijfsgegevens een zeer veelbelovend domein zijn.

Niet alles is beschikbaar op het INPI-dataportaal

Koester echter geen valse hoop. Omdat de hoeveelheid beschikbare gegevens niet overeenkomt met alle bestaande bedrijven (9 miljoen tegenover 6 miljoen op het INPI-dataportaal) is het mogelijk dat de bedrijfsgegevens niet volledig zijn. We hebben een aantal tests gedaan (die we gefilmd hebben en die u in de video hieronder kunt zien) en we hebben een aantal verschillen gevonden.

Voorbeeld 1: ontbrekende balansen

In ons eerste verwerkte voorbeeld (onderneming Smartadserver) vinden we 10 balansen beschikbaar op betalende sites (zie onderstaande screenshot) terwijl het INPI slechts toegang geeft tot 3 balansen en 16 andere documenten.

capture écran bilans smartadserver

Screenshot van een data-marketingsite voor Franse bedrijven. Van het bedrijf dat we als voorbeeld namen, waren 10 balansen beschikbaar.

Voorbeeld 2: geliquideerd bedrijf en slechts één document aanwezig

In een ander voorbeeld dat we in de video behandelen, wordt een geliquideerd bedrijf niet als zodanig vermeld. Bovendien kan slechts één document (dat twee keer op het INPI-portaal aanwezig is) worden gedownload, hoewel het bedrijf in kwestie bijna 70 jaar actief is geweest.

Als u het INPI-portaal gebruikt voor uw concurrentieonderzoek, kunnen we u alleen maar aanraden om dat met de grootst mogelijke voorzichtigheid te doen. Het zou natuurlijk niet slim zijn om deze kans niet te baat te nemen en na te gaan of de documenten vrij beschikbaar zijn. Maar laat dit u er niet van weerhouden om te controleren of alle documenten aanwezig zijn, en vooral of alle bedrijven die in uw concurrentieonderzoek zijn opgenomen, worden vermeld. Om deze verificatie uit te voeren adviseren wij u om een andere gratis tool te gebruiken, namelijk ODIL. Deze tool werd door INSEE ingevoerd en we hebben er al eerder een volledig artikel aan gewijd.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *