16 juli 2018 391 woorden, 2 min. gelezen

Data Innovation Summit 2018: ethiek en datasoevereiniteit

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het is intussen een traditie geworden: elk jaar probeer ik een beetje van mijn tijd te schenken aan een gemeenschap die ik ten zeerste waardeer en waarin ik me goed voel, namelijk die van “Data Science”. In België is een […]

Het is intussen een traditie geworden: elk jaar probeer ik een beetje van mijn tijd te schenken aan een gemeenschap die ik ten zeerste waardeer en waarin ik me goed voel, namelijk die van “Data Science”. In België is een evenement op dit terrein een must: de Data Innovation Summit (Engelse tekst), georganiseerd door Philippe Van Impe. Laat me beginnen met Philippe en het Digityser-team te bedanken voor hun uitzonderlijke werk voor deze gemeenschap. Ik zal me nog lang de eerste bijeenkomst (“Meetup”) herinneren, die ik met zijn hulp organiseerde in Digityser toen deze locatie in 2017 opende (het thema toen was ethiek en kunstmatige intelligentie). Ik was bijzonder vereerd dat ik over deze thema’s mocht spreken voor de deelnemers aan de Data Innovation Summit 2018.

Voor mijn keynote van dit jaar heb ik ervoor gekozen om kort een beeld te schetsen van wat er sinds mijn presentatie in 2017 op ethisch vlak is gebeurd om vervolgens een nieuwe uitdaging aan te gaan waar ik veel waarde aan hecht: datasoevereiniteit.

De jaren 2017 en 2018 waren rijk aan evenementen die te maken hadden met ethiek en kunstmatige intelligentie (dit is normaal aangezien AI bloeit en een hele reeks nieuwe vragen oproept). Het Cambridge Analytica-schandaal was voor velen een “uur van de waarheid” en onthulde hoe nauwgezet we worden gevolgd, getraceerd en voor welke doeleinden onze gegevens worden gebruikt (u kunt hier en hier mijn analyses daarover lezen). Na deze heroverweging ben ik ingegaan op onze volgende uitdaging: datasoevereiniteit. Na het definiëren van dit concept legde ik uit waarom het bezitten van gegevens en niet afhankelijk zijn van bronnen van derden cruciaal is en kan zijn voor het voortbestaan van bedrijven op de lange termijn, vooral in de mediasector. Ze zijn al jaren niet meer gewend om op individuele en gepersonaliseerde wijze met hun klanten te ‘praten’; ze verspreiden al jaren dezelfde boodschap naar iedereen (dit wordt ‘one-to-many’ genoemd). Het meeste van hun verkeer komt tegenwoordig van Facebook en Google, waardoor ze afhankelijk zijn van veranderingen in hun algoritmen. Om die reden is het beter te anticiperen op deze bedreiging, die fataal kan zijn voor de toekomst van het bedrijf (ik heb in de presentatie een aantal verhelderende voorbeelden aangehaald).

U vindt hierboven de presentatie die ik gaf. Ik wens u veel plezier en moedig u aan om uw opmerkingen en gedachten met mij te delen.Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *