21 november 2022 1107 woorden, 5 min. gelezen

Wat is cybersquatting en hoe kunt u zich ertegen beschermen?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Cybersquatting is een wijdverbreide praktijk op internet. Het doel is gebruik te maken van de bekendheid van een merk of persoon om gebruikers naar de eigen pagina te lokken. Het is een proces gebaseerd op tikfouten in de URL’s van […]

Cybersquatting is een wijdverbreide praktijk op internet. Het doel is gebruik te maken van de bekendheid van een merk of persoon om gebruikers naar de eigen pagina te lokken. Het is een proces gebaseerd op tikfouten in de URL’s van de sites van de beoogde domeinen. Er bestaan verschillende soorten cybersquatting, allemaal met verschillende doelstellingen en met verschillende mate van juridische gevolgen. Onder de bedrijven waarop deze praktijk is gericht, bevinden zich namen als Microsoft, eBay en zelfs Donald Trump.


 

Neem contact met ons op voor uw inbound marketingstrategie

 


Inhoud


Hoofdstuk 1

Definitie van cybersquatting

Cybersquatting is het illegaal gebruik maken van domeinnamen die lijken op handelsmerken. Elke persoon, natuurlijk of legaal, kan een slachtoffer zijn:

  • Handelsmerken voor commerciële doeleinden
  • Verenigingen
  • Namen van bekende mensen zijn het doel van cyberaanvallen

Deze praktijk is verwerpelijk omdat het een merk ondermijnt met het oog op winst en online zichtbaarheid. Cybersquatting omvat verschillende concepten, die op zeer uiteenlopende gebieden kunnen worden gebruikt. De naam “cybersquatting” komt van het Engelse woord “squat”. Op ICT-gebied (Engelse site) verwijst de term enkel naar het kraken van domeinnamen die niet door hun oorspronkelijke eigenaars zijn geregistreerd.

Neem contact met ons op om de bekendheid van uw structuur te onderzoeken


Hoofdstuk 2

3 verschillende soorten cybersquatting

Zoals eerder vermeld, is dit proces de som van vele praktijken die erop gericht zijn verkeer van een domein te halen. Hier zijn de 3 meest voorkomende vormen van squatten online.


Typosquatting

Een van de meest voorkomende vormen van cybersquatting is typosquatting. Hier koopt de cybersquatter opzettelijk bekende domeinnamen met een verkeerde spelling. Het idee is om een valse website te bouwen die bezoekers bezoeken wanneer zij een tikfout maken. Hoe langer een domeinnaam is, hoe meer mogelijke schrijfwijzen er zijn. Dus is een korte naam een goede praktijk om het risico van cybersquatting te verminderen.

Veel bedrijven hebben het probleem aangepakt en de rechten op de betwiste domeinen overgenomen. Ze laten ze doorverwijzen naar hun hoofdsite, waardoor ze gekwalificeerd natuurlijk verkeer krijgen. De meest voorkomende toepassing van typosquatting is het weergeven van reclamelinks met hetzelfde thema als het beoogde merk.

 


Domain grabbing

Dit is een van de meest typische vormen van cyberdiefstal. Het bestaat uit het registreren van een domein met als doel het terug te verkopen aan de rechtmatige eigenaar. Naast de eenvoudige domeinnaam is er ook de kwestie van de TLD’s (topleveldomeinen). De TLD voor de site intotheminds.com is bijvoorbeeld .com.

Als een cybersquatter uw domeinnaam registreert voordat u hem kunt verlengen, is rechtstreekse onderhandeling noodzakelijk. Het is daarom raadzaam om een deel van uw budget te besteden aan de preventieve aankoop van vergelijkbare domeinnamen.


Gripe sites

Gripe-sites doen hun intrede in het debat over de vrijheid van meningsuiting. Ze bestaan namelijk om allerlei zaken te bekritiseren:

  • Sommige publieke figuren: zakenmensen, politici, topsporters, enz.
  • Structuren: bedrijven, organisaties, politieke partijen, enz.

De Amerikaanse dominee Jerry Falwell betaalde in 2005 de prijs: het was de zaak Lamparello versus Falwell (Engelse site). Inderdaad, de website fallwell.com gebruikte zijn verkeerd gespelde naam om homofobe beschuldigingen te weerleggen. Na een klacht van Jerry Falwell tegen Christopher Lamparello heeft de rechtbank de cybersquatter in het gelijk gesteld. De reden hiervoor was dat de verkeerd gespelde site geen commerciële elementen had en dus geen inbreuk maakte op een merk.

 


Hoofdstuk 3

3 manieren om cybersquatting te bestrijden

De mogelijkheden voor squatters zijn enorm. Daarom is het noodzakelijk om stroomopwaarts en stroomafwaarts in te grijpen om controle te houden over het eigen merkimago.


Wees voorzichtiger met domeinnamen die op de uwe lijken

Als algemene regel moet u eerst nagaan of de domeinnaam naar een website leidt. Als de domeinnaam te “koop” staat, of “in aanbouw” dan is het zeker een cybersquatter. Dit geldt ook voor pagina’s die voornamelijk bestaan uit advertenties voor producten/diensten die verband houden met uw merk.


Rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar van het probleemdomein

Neem contact op met de houder van de domeinnaam voordat u conclusies trekt. Ga na of er een logische verklaring is voor het gebruik van de domeinnaam, of dat de houder bereid is de naam aan u te verkopen. Soms is het doel van de domeinnaamhouder niet cybersquatting. Voordat u naar de rechter stapt, moet u daarom overwegen rechtstreeks met de eigenaar van het domein te praten.

cybersquatting contact

En cas de cybersquat, n’hésitez pas à contacter la personne responsable de ce désagrément.


Registreer het merk om het risico van cybersquatting te voorkomen

Registreer zo snel mogelijk het bedrijfsmerk. Alleen de eigenaars van het merk zijn beschermd. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat u wettelijke bescherming krijgt. Er bestaan nu diensten voor merkbescherming die de administratieve formaliteiten afhandelen:

  • Novagraaf
  • Boip
  • CSC

Hoofdstuk 4

2 bekende voorbeelden van cybersquatting

Laten we dit artikel afsluiten met twee bekende zaken die het gezicht van cybersquatting hebben bepaald. De voorbeelden van Microsoft en Donald Trump laten een verrassende realiteit zien. De grootste bedrijven en persoonlijkheden ter wereld zijn inderdaad niet immuun voor cybersquatting-campagnes.


Microsoft en een jonge student

Mike Rowe creëerde in 2003 MikeRoweSoft.com om zijn webdesign diensten op de markt te brengen. Hij deed dat vanwege de fonetische woordspeling die klonk als “Microsoft”, maar omdat het domein fonetisch verward kon worden met Microsoft.com, eiste het grote bedrijf dat hij de domeinnaam zou overdragen. Na een groot publiek protest tegen het bedrijf werd een minnelijke schikking getroffen.

cybersquatting Microsoft

Microsoft, géant américain de l’informatique, a lui-même subi les effets du cybersquatting.

De zaak haalde van de ene dag op de andere het internationale nieuws. De site van Rowe kreeg 250.000 hits in 12 uur en werd zo overstelpt met verkeer dat hij moest worden overgebracht naar een nieuwe dienstverlener, die de site gratis wilde hosten. De zaak werd in der minne geregeld. De Canadese student ontving onder meer een Xbox-console, Microsoft de prijs van rust en controle.


Zelfs Donald Trump ontsnapt niet aan cybersquatting

Een rechter oordeelde dat een man uit Brooklyn domeinnamen had geregistreerd die leken op die van Donald Trump. Het geëiste bedrag was $32.000 aan schadevergoeding, terwijl Donald Trump $ 400.000 vroeg. J. Taikwok Yung, die zichzelf omschrijft als een “domainer”, creëerde vier websites om de voormalige president te parodiëren. Dit is een typisch geval van tribe site.

cybersquatting Donald Trump

Entreprises, hommes politiques, hommes d’affaires : tous peuvent être victimes du cybersquatting. (source : Shutterstock)

De Wet op de consumentenbescherming tegen cybersquatting definieert dit fenomeen als “de registratie van bekende handelsmerken als domeinnamen door niet-merkhouders die vervolgens proberen de domeinen door te verkopen aan de merkhouders”.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *