Is er met ChatGPT en zijn klonen nog toekomst voor contentcreatie en inbound marketing? Hoe ChatGPT verstandig gebruiken? Dat is het uitgangspunt van deze podcast waarvoor ik 3 experts uitnodigde die enkele miljoenen bezoeken hebben op hun respectieve blogs: Yann Gourvennec, Laurent Vermot-Gauchy en Fred Canévet.
ChatGPT en het creëren van inhoud: het allerbelangrijkste om te onthouden
- ChatGPT concurreert met offshore SEO-schrijvers in de niche van artikelen met een lage toegevoegde waarde
- Deskundigen kunnen profiteren van inhoud in lange vorm, met illustraties en video’s, die momenteel buiten het bereik van ChatGPT liggen
- ChatGPT kan u helpen bij het opstellen van een lang artikel
- Om uw inbound marketingstrategie succesvol te maken, kunt u ChatGPT gebruiken om artikelideeën voor te stellen om uw contentkalender te vullen.
Betekent ChatGPT het einde van contentcreatie?
Nee, ChatGPT betekent niet het einde van contentcreatie. ChatGPT heeft alleen de creatie van content met lage toegevoegde waarde vergemakkelijkt. Het zijn de offshore schrijvers, de “digitale slaven” zoals Yann Gourvennec ze noemt, die bedreigd worden. Fred Canévet erkent trouwens ook dat SEO-assistenten zich zorgen moeten maken omdat hun taken dankzij ChatGPT kunnen worden geautomatiseerd.
Als ChatGPT niet het einde van contentcreatie betekent, komt omdat deze tool grenzen heeft.
Wat zijn de grenzen van ChatGPT?
De beperkingen van ChatGPT zijn legio:
- Repetitieve inhoud
- Vergelijkbare uitdrukkingen
- Hallucinaties
- Verouderde of zelfs valse gegevens
Het grootste probleem is echter de originaliteit van de inhoud. Omdat ChatGPT een statistisch model is dat het volgende woord in een zin “voorspelt”, kan het geen nieuwe inhoud creëren. Het zit onherroepelijk vast in het verleden, dat van de trainingsgegevens die het van het hele web heeft verzameld.
Het risico bestaat dus dat er oninteressante content het web binnendringt.
Een kans om te differentiëren
De door mij geïnterviewde experts zijn het er allemaal over eens dat differentiatie een sleutelfactor wordt om de race om het creëren van content te winnen. Aangezien irrelevante inhoud het web waarschijnlijk zal overspoelen, zullen degenen die inhoud met een hoge waarde creëren nog steeds kunnen overleven. Maar ze moeten nog steeds vindbaar zijn in deze oceaan van rommel. Zoals Yann Gourvennec ons eraan herinnert, zal de meerderheid van de wereld genoegen nemen met zwakke, smakeloze inhoud. Je kunt immers niet de hele wereld dwingen intelligent te zijn.
Inhoud met toegevoegde waarde zal slechts een kleine minderheid van de internetgebruikers interesseren. De vraag is dus hoe we met hen een relatie kunnen opbouwen. Kunnen we er nog steeds op vertrouwen dat Google de beste content naar voren haalt? Of laten zoekmachines zich ook misleiden door generatieve AI? Op dit gebied is voorkomen beter dan genezen. Als u uw verkeer niet wilt verliezen, moet u dringend een publiek opbouwen waarmee u rechtstreeks kunt praten.
Differentiatie zal dus ongetwijfeld worden bereikt door de vermenigvuldiging van formats. Laurent Vermot-Gauchy herinnert ons eraan dat alle formats naast elkaar kunnen bestaan, dat het geen concurrenten zijn. De bioscoop verdween niet toen de televisie verscheen, of de radio toen de walkman werd uitgevonden.
3 use cases van ChatGPT voor content creators
Niettemin kan ChatGPT worden gebruikt als werkbasis. Fred Canévet legt in de podcast de 3 use cases uit die hij heeft geïdentificeerd.
Verbeterde lange inhoud
“Expert content” is een artikel van 2000 woorden of meer. SEO-studies (Engels) hebben aangetoond dat er een sterke correlatie bestaat tussen de lengte van een artikel en de positie ervan op de eerste pagina. Voor expert content heeft u weinig kans om op te vallen als uw artikel minder dan 1500 woorden telt.
ChatGPT kan u helpen de basis te leggen voor een lang artikel. U kunt vragen een onderwerp te schetsen, u voorbeelden te geven, video’s voor te stellen om op te nemen. De mens zal verantwoordelijk zijn voor het invullen van deze schets en ze verder aan te vullen en om te vormen tot een artikel van minstens 1500 woorden.
Gewijzigde korte inhoud
In dit scenario wordt ChatGPT gebruikt om korte inhoud (500-700 woorden) over een bepaald onderwerp te genereren. Het artikel wordt vervolgens grondig bewerkt en voor ten minste 40% gewijzigd door een menselijke redacteur.
Ondanks het percentage wijzigingen heeft dit soort inhoud weinig kans om goed te scoren. Het is niet lang genoeg, niet voldoende differentiërend, voegt niet genoeg waarde toe en is meestal gepositioneerd op een zeer concurrerend onderwerp.
Inhoud met weinig zichtbaarheid
“Weinig zichtbare” inhoud komt meestal overeen met “niche” zoekopdrachten waarvoor Google het moeilijk vindt om relevante resultaten te geven. In SEO-termen betekent dit zoekwoorden met een laag volume en weinig concurrentie.
Als u een reeks van dergelijke trefwoorden identificeert, kunt u ChatGPT gebruiken om inhoud te genereren. U hebt dan een goede kans om snel op de eerste pagina van de zoekmachine te komen.
ChatGPT kan u helpen gelijke tred te houden … met uw publicaties
Mijn gasten brengen daarom een boodschap van hoop. ChatGPT is geen wondermiddel en er is nog steeds een plaats voor mensen op het internet. We zijn gerustgesteld. Maar laten we niet voorbijgaan aan het positieve dat ChatGPT ons kan brengen: inspiratie.
Vanuit het oogpunt van inbound marketing is regelmaat het belangrijkste. Als u niet regelmatig inhoud publiceert, zal Google niet uw vriend zijn. Laurent Vermot-Gauchy ziet een kans om samen te werken met ChatGPT. Deze laatste kan inderdaad een bron van inspiratie zijn. Ik heb laten zien hoe u het in combinatie met MidJourney kunt gebruiken om spectaculaire ontwerpen te maken. Maar eenvoudiger nog, ChatGPT kan u helpen om:
- een contentkalender op te stellen;
- het kader van elk artikel te schetsen.
Het idee is zo goed dat ik erover denk het binnenkort te proberen om de semantische cocons te versterken waarop ik vertrouw om mijn inbound marketing te ontwikkelen.
Geplaatst in Innovatie.