21 november 2018 571 woorden, 3 min. gelezen

BNR Smart Radio: hoe AI een nichepubliek bereikt

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Op IBC 2018 (het ideale startpunt voor marktonderzoek in de omroepsector) ontdekte ik een zeer interessante innovatie die tijdens een van de conferenties werd voorgesteld door BNR Nieuwsradio. BNR Nieuwsradio is het enige commerciële radiostation in Nederland en maakt deel […]

Op IBC 2018 (het ideale startpunt voor marktonderzoek in de omroepsector) ontdekte ik een zeer interessante innovatie die tijdens een van de conferenties werd voorgesteld door BNR Nieuwsradio. BNR Nieuwsradio is het enige commerciële radiostation in Nederland en maakt deel uit van de FD Mediagroep. Hetgeen Joeri Nortier namens BNR op IBC presenteerde is een geweldige innovatie op het gebied van mobiele toepassingen en kunstmatige intelligentie en vormt daarom het onderwerp van ons artikel vandaag.

BNR Smart Radio in het algemeen

Het principe van de BNR Smart Radio-applicatie is de gebruiker een persoonlijke ervaring te bieden. De technologieën rond ‘speech-to-text” (omzetting van het audiospoor in tekst) en NLP-algoritmes (Natural Language Processing) worden gebruikt om een radioprogramma op te splitsen naar onderwerp en te categoriseren volgens de behandelde onderwerpen. Zodra de gebruiker de thema’s heeft gekozen die hem of haar interesseren (een vorm van expliciete feedback), verzamelt het systeem de programmasegmenten en voegt ze samen tot een playlist.

Joeri Nortier, Digital Product Manager bij FD Mediagroep, gaf voorbeelden van interessante onderwerpen die nu kunnen worden aangeboden aan nichepubliek.

Het technische proces achter de BNR Smart Radio-applicatie

Gebruik van expliciete feedbackmechanismen voor personalisatie

Expliciete feedbackmechanismen worden op verschillende manieren gebruikt om personalisatie mogelijk te maken. Eerst wordt de gebruiker uitgenodigd om zijn favoriete onderwerpen uit een lijst te kiezen (opgegeven interesses, zie screenshot hieronder). De ontwerper van de applicatie-ontwerper heeft ook op het niveau van de afspeellijst een oordeelkundig feedbackmechanisme toegevoegd, zodat de gebruiker zijn tevredenheid kan evalueren over hoe de audiosegmenten met elkaar verbonden zijn.

Het selectiescherm van de opgegeven interesses in de BNR Smart Radio-applicatie

De beta-versie startte in oktober

De beta-versie van de BNR Smart Radio-applicatie werd in oktober 2018 gelanceerd op Android. Er zijn momenteel 400 gebruikers en met de lancering van de iOS-versie tegen het einde van het jaar hoopt Joeri Nortier het aantal beta-testers te verdrievoudigen.
Joeri legde tijdens de workshop over kunstmatige intelligentie in het hoofdkwartier van de EBU in Genève uit dat gebruikers van de beta-versie enthousiast hun problemen meldden en dat de kwaliteit van de automatische podcast-segmentatie een van de punten voor verbetering is.

Waarom de BNR Smart Radio-applicatie opmerkelijk is

Met de BNR Smart Radio-applicatie kunt u de gebruikerservaring “re-lineariseren”. Het werkt eenvoudig, biedt een toegevoegde waarde voor de gebruiker en is op zich al opmerkelijk. Maar er is nog meer. Wat mij opviel was de analyse van de use case achter de technologische innovatie. Al te veel nieuwe producten of diensten die ik tegenkom richten zich alleen op de technische aspecten en vergeten het ‘zakelijke’ aspect. Hier is alles overduidelijk. De levensduur van audio-inhoud is zeer kort en zonder de juiste metadata is het onmogelijk om een specifiek onderwerp te vinden tussen alles wat geproduceerd wordt. Dit beperkt natuurlijk de kans voor gebruikers met speciale eisen om inhoud te vinden die bij hen past, en het beperkt ook de mogelijkheid om dit nichepubliek tevreden te stellen. De economische logica bij traditionele media is eenvoudig: het is economisch niet haalbaar om specifieke inhoud te produceren voor een te beperkt publiek. De enige mogelijkheid is om via een zekere mate van automatisering zeer gespecialiseerde afspeellijsten aan te bieden aan een publiek dat soms niet meer dan een paar honderd personen bereikt, en dat is precies wat de BNR Smart Radio-applicatie biedt.

Hier wordt dus technologie gebruikt om de waarde van reeds geproduceerde inhoud te verhogen en nieuwe nichepublieken te bereiken.

Afbeelding: shutterstock



Posted in big data.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *