9 januari 2023 1501 woorden, 7 min. gelezen

B2B2C: de 5 belangrijkste voordelen en 5 concrete voorbeelden

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In een B2B2C-benadering van zakendoen gaat het erom bedrijven en consumenten bij elkaar te brengen. B2B- en B2C-spelers worden samengebracht om marketingactiviteiten met meerdere voordelen te ontwikkelen. Merken gebruiken deze methode om waarde te creëren, de merkbekendheid te vergroten of […]

In een B2B2C-benadering van zakendoen gaat het erom bedrijven en consumenten bij elkaar te brengen. B2B- en B2C-spelers worden samengebracht om marketingactiviteiten met meerdere voordelen te ontwikkelen. Merken gebruiken deze methode om waarde te creëren, de merkbekendheid te vergroten of schaalvoordelen te behalen. Om die reden kozen heel wat bedrijven al voor B2B2C om een groter publiek te bereiken en de winst te vergroten. In dit artikel leggen we uit hoe deze marketingstrategie werkt, om vervolgens de voordelen ervan toe te lichten en 5 voorbeelden te geven van bedrijven die dit model toepassen, met onder meer Google, Facebook en Amazon.

Neem contact met ons op voor uw B2C-onderzoek


Inhoud


Wat is B2B2C?

B2B2C, of business-to-business-to-consumer, stelt een merk in staat een tussenpersoon te worden tussen bedrijf en consument. Op die manier voorziet het merk hen van producten/diensten en genereert het inkomsten van de stakeholders van zijn digitale B2B2C-platform. Uiteindelijk verwijst dit type aanpak naar een sterke samenwerking tussen belanghebbenden om waarde te co-creëren (Mingione, M. & Leoni, L., 2019, Engelse site). Het werkt op verschillende assen:

 • onderlinge afhankelijkheid
 • directe aanpak
 • vertrouwen tussen partners
 • strategische afstemming
 • het modulaire karakter van operationele marketing
 • het delen van kennis.

définition B2B2C

Veel bedrijven gebruiken dit type platform. Deze platforms maken het namelijk mogelijk om als B2B of B2C te blijven opereren en tegelijkertijd een B2B2C-aanpak te hanteren. Dit vergemakkelijken van het contact tussen consumenten en bedrijven gebeurt op verschillende manieren:

 • Marketing van een B2B/B2C aanbod: e-commerce platforms zoals Amazon of Shopify zijn goede voorbeelden. Hier kunnen bedrijven hun eigen online winkels opzetten en hun producten rechtstreeks aan de consument verkopen.
 • B2B2C-platformspecifieke tools: in de meeste gevallen versnellen deze diensten het contact met de marketingdoelgroep. CRM, marketingautomatisering en betalingsverwerkingssystemen zijn voorbeelden hiervan.
 • Betere feedback: Bedrijven kunnen gemakkelijker feedback van klanten verzamelen en het is een geweldige kans om online hun eigen marktonderzoek uit te voeren. Op hun beurt worden klanten gemakkelijker geïnformeerd over de details van de aanbiedingen van de bedrijven waarin zij geïnteresseerd zijn.

5 grote voordelen van B2B2C

Hieronder bespreken wij de belangrijkste voordelen van B2B2C-benaderingen. Er zijn er 5, en ze laten onder andere toe om:

 • uw financiën op orde brengen
 • een betere klantervaring bieden
 • de merkbekendheid vergroten
 • de diversificatie van een bedrijf vergemakkelijken
 • een aantrekkelijker waardevoorstel te bieden

Profiteer van onze marketingexpertise om uw naamsbekendheid te analyseren


De financiën van een onderneming saneren

Kleine bedrijven hebben veel te winnen bij B2B2C! Zij kunnen verkopen via een marktplaats. Zo besparen ze de stap om een digitaal verkooppunt te creëren. Zo helpen B2B2C-strategieën de financiën van een bedrijf. Dit gebeurt op verschillende manieren:

 • Hogere inkomsten: het bredere klantenbestand dat B2B2C-platforms bieden is de oorzaak
 • Meer inkomstenstromen: merken vermenigvuldigen hun verkoopkanalen en kunnen een voorheen onbereikbaar marketingdoel bereiken
 • Hogere winstgevendheid: dit wordt mogelijk gemaakt door de eerder bereikte schaalvoordelen. Ook de lage kosten voor marketing en bedrijfsontwikkeling zijn belangrijke rentabiliteitsfactoren.

De klantervaring verbeteren via B2B2C

Geconfronteerd met het concurrentieveld dat doorgaans bestaat tussen soortgelijke aanbiedingen, komen B2B2C-markten de eindklant ten goede. De kosten zijn namelijk lager dan bij traditionele e-commerce bedrijven. Ook merken we een verbetering van de klantervaring, die ook tot uiting komt in:

 • de aanwezigheid van een één loket
 • de naadloze integratie van nieuwe functies van het B2B2C-platform
 • personaliseren van de klantenservice.
 • focussen op webdesign om beter tegemoet te komen aan de behoeften van de gebruiker (Cai, L. et al, 2018, Engelse site)

Lagere kosten betekenen een lagere eindprijs voor de consument!De merkbekendheid vergroten

Neem het geval van B2B2C-marktplaatsen. Zij verzamelen een groot aantal klanten en bieden talrijke commerciële mogelijkheden voor merken die zich online willen vestigen. Uiteindelijk kunnen B2B- en B2C-bedrijven er dus van profiteren om te rekenen op een sterkere naamsbekendheid dan voorheen. Een B2B2C-strategie betekent dus dat u profiteert van belangrijke concurrentievoordelen, waaronder:

 • blootstelling aan potentiële nieuwe markten: een breder publiek en nieuwe samenwerkingen met andere merken die op deze platforms aanwezig zijn
 • online mond-tot-mondreclame: de positieve effecten ervan worden zelfs versterkt door gerichte reclame wanneer deze multichannel en intelligent uitgedacht is.

Diversificatiestrategieën vergemakkelijken

Ook profiteert de diversificatie van de activiteiten van een merk van de stimulans die B2B2C-processen bieden. Dit is wanneer de bottom line jaar na jaar verbetert, dankzij hogere inkomsten en systematische schaalvoordelen (Gou, L. et al, 2018, Engelse site). Met andere woorden, deze marketingaanpak heeft meerdere touwtjes in handen om meer consumenten te bereiken:

 • Diversificatie en toenemende ontwikkeling van het klantenbestand
 • Uitbreiding naar nieuwe gebieden van online activiteit
 • Deelname aan digitale marketinginitiatieven (opnieuw verbetering van de naamsbekendheid in het proces)

Neem contact met ons op om uw optimale marketingstrategie te bepalen


B2B2C verrijkt het waardevoorstel

Het ultieme voordeel van B2B2C is ten slotte dat het waardevoorstel van een merk kan verbeteren. Dankzij deze marketingaanpak beschikken bedrijven over een breder scala aan producten/diensten die beter zijn afgestemd op hun publiek. Deze differentiatiefactor heeft nog meer impact wanneer hij de volgende elementen omvat

 • Een naadloze en geïntegreerde klantervaring
 • Toegevoegde waarde door aanvullende producten/diensten
 • Sterke en frequente relaties met klanten om de relatiemarketing van een merk te verbeteren

5 concrete voorbeelden van B2B2C-strategieën

Laten we dit artikel afsluiten met 5 voorbeelden van grote bedrijven met succesvolle B2B2C-strategieën. Dit zijn de specifieke benaderingen van Facebook, Amazon, Airbnb, Google en Slack.


Cielo en Facebook

In 2012 had de samenwerking tussen Cielo en Facebook tot doel het sociale netwerk te verbinden met betaalterminals. Het Braziliaanse bedrijf is de tussenpersoon in deze B2B2C-benadering. Het doel is duidelijk: promoties aanbieden aan klanten die hun aankopen bij deelnemende detailhandelaren vernieuwen. Met een interessant waardevoorstel voor bedrijven en consumenten is de bekendheid van het merk gegroeid. Het beveiligde betalingskanaal van Cielo is dan ook een goed voorbeeld van een B2B2C-strategie.

B2B2C Facebook


De B2B2C-strategie van de Amazon Marketplace

Een ander voorbeeld om te volgen in B2B2C is Amazon. Wij zijn hier geïnteresseerd in de Marketplace. Het treedt op als tussenpersoon tussen koper en verkoper. Dit type platform voldoet dus aan de eisen van deze marketingaanpak. Inderdaad, Amazon genereert inkomsten uit de verkoop van producten en verkopersvergoedingen. Vandaag de dag is deze marktplaats de populairste (Engelse site) B2B2C-winkelbestemming op internet (Engelse site).


Airbnb en zijn globale B2B2C-succes

De klantervaring een ongeëvenaarde succesfactor voor de B2B2C-benadering van Airbnb. Het platform is soepel en toegankelijk voor iedereen en kent wereldwijd succes op het gebied van digitale gastvrijheid. Het Amerikaanse bedrijf verbindt nu particulieren en bedrijven via huurwoningen. Het huidige succes van het bedrijf is te danken aan het grote aantal reizigers en het grote aantal accommodaties dat op het platform beschikbaar is. Onlangs heeft Airbnb zijn aanbod zelfs uitgebreid door unieke accommodaties te selecteren. Uiteindelijk heeft de efficiënte klantenservice geleid tot een groot vertrouwen van zowel consumenten als eigenaren.

B2B2C Airbnb

Kortom, Airbnb dankt zijn succes aan zijn inspanningen om een betere klantervaring te bieden: betrouwbaarder en altijd gemakkelijker voor alle partijen. (bron: Shutterstock)


Google Ads

Deze eigen tool van Google biedt advertentieruimte te koop aan op de Google-zoekmachine en andere websites. Bedrijven maken dus gebruik van dit platform om hun marketingdoelstellingen beter te bereiken en zo hun typische doelgroep gemakkelijker te bereiken. Bovendien is Google Ads een benchmark omdat het tracking tools biedt om de effectiviteit van iemands campagnes te meten. Daarnaast creëert de levering van gepersonaliseerde advertenties aan gebruikers van zoekmachines een unieke reclame-ervaring.

B2B2C Google

Google Ads helpt merken om beter met hun typische klanten te communiceren en de klantervaring te personaliseren. Dit is een unieke B2B2C-benadering (bron: Pexels)


Slack

Laten we tot slot eens kijken naar de collaboratieve berichtendiensten die Slack aanbiedt. Zowel voor bedrijven als particulieren verschilt haar B2B2C-strategie op verschillende manieren van haar tegenhangers:

 • Dit kan op vele manieren worden gebruikt: het is mogelijk om in te loggen op het platform en te communiceren met collega’s of klanten. Individuen kunnen communiceren met hun persoonlijke contacten.
 • Organisatie van conversaties: de verscheidenheid aan messagingmogelijkheden in combinatie met tools voor het organiseren van gesprekken, maken van Slack de rechterhand van verbonden en goed georganiseerde bedrijven.
 • Slim ontwerp: het ontwerp is gebruiksvriendelijk en de klantenservice solide. Dit alles bevordert de positieve mond-tot-mondreclame die we zien in brand advocacy
B2B2C Slack

De B2B2C-benadering van Slack combineert bruikbaarheid en betrouwbaarheid om een professioneel en particulier publiek te bereiken. (bron: Pexels)

 Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *