11 september 2023 1146 woorden, 5 min. gelezen

Tips voor het voeren van een kwaliteitsgesprek

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In dit artikel krijgt u een aantal standaardzinnen om u te helpen slagen in elke fase van uw kwalitatieve interviews. Leer hoe u het ijs kunt breken door uw gesprekspartner te laten zien hoeveel u hem of haar waardeert, en hoe u effectief op zijn of haar antwoorden kunt reageren om meer diepgaande antwoorden te krijgen. Om uw interview met een goed gevoel af te sluiten, geven we u nog enkele originele methoden om aanvullende informatie te verkrijgen alvorens u vertrekt.

Een kwalitatief onderzoek uitvoeren is geen eenvoudige opdracht. U moet goed voorbereid zijn op het afnemen van het interview, maar u moet ook weten hoe u dat moet doen om er zoveel mogelijk informatie uit te halen. Om u hierbij te helpen, geven we u in dit artikel een aantal tips en zinnen om u te helpen het meeste uit een interview te halen.

Neem contact op met IntoTheMinds voor uw kwaliteitsprojecten

Elk kwalitatief semigestructureerd interview kent verschillende fasen. Naast de fasen die voortvloeien uit de interviewgids zelf, kunnen we 3 fasen onderscheiden:

 1. Het begin van het interview wanneer interviewer en ondervraagde elkaar voor het eerst ontmoeten;
 2. Het eigenlijke interview, waarin de vragen worden gesteld die de kern van het interview vormen;
 3. Het einde van het interview wanneer de interviewer en de ondervraagde uit elkaar gaan.

Kwalitatief onderhoud Fase 1

Fase 1: het kwalitatieve interview starten en het ijs breken

Zoals in elke context waarin twee mensen elkaar voor het eerst ontmoeten, kan het soms moeilijk zijn om de juiste woorden te vinden om ‘het ijs te breken’. Het begin van het interview is essentieel, omdat het deels bepaalt wat er daarna gebeurt. Het is vaak in de eerste paar minuten dat er vertrouwen wordt opgebouwd (of niet) tussen interviewer en ondervraagde. Als gevolg daarvan bepaalt het ook de lengte van het interview en de hoeveelheid informatie die u eruit kunt halen.

Hier volgen enkele strategieën en zinnen om het ijs te breken.

Vóór het interview meer te weten komen over de geïnterviewde

Neem vóór het kwalitatieve interview de tijd om meer te weten te komen over de persoon met wie u gaat communiceren. Zoek uit wat ze gemeen hebben (indien mogelijk) of op zijn minst enkele opvallende punten die als uitgangspunt voor het gesprek kunnen dienen.

 • Ik zag op uw LinkedIn-profiel dat … Het is een toeval, maar ook ik …
 • Ik begrijp dat u [X] kent. Hij/zij is ook een vriend van mij.
 • Mag ik vragen hoe u hem/haar hebt leren kennen?
 • Ik ben zo vrij geweest om voor dit interview de website van uw bedrijf te bezoeken. Ik zag die …. en vond hem erg interessant.

Waardeer de geïnterviewde

Mensen doen niets liever dan gevleid worden. Gebruik deze zwakte in uw voordeel om het kwalitatieve interview zo goed mogelijk te laten beginnen. Deze techniek om de ondervraagde zich beter te laten voelen, werkt bijzonder goed bij B2B-interviews.

 • Ik ben blij dat u hier bent. Bedankt voor het accepteren van de uitnodiging. Ik ben helemaal nieuw in [X], dus aarzel niet om mij gedetailleerde uitleg te geven.
 • Ik ben een complete beginner op dit gebied. Kunt u uitleggen …
 • Ik ben erg blij dat u hier bent. Ik begrijp dat u veel ervaring hebt in [X]. Ik denk dat dit een heel interessant interview gaat worden.

Kwalitatief onderhoud Fase2

Fase 2: hoe haalt u de maximale hoeveelheid informatie uit het kwalitatieve interview?

Follow-up met de ondervraagde

Follow-up technieken vormen DE hoeksteen van elk goed interview. Een maar al te vaak voorkomende fout is om genoegen te nemen met wat de ondervraagde in eerste instantie zei. Het is uw taak om uw ondervraagde aan het praten te krijgen. U moet dus altijd dieper ingaan op wat ze hebben gezegd, totdat er niets meer uit te halen valt.

Hier volgen enkele voorbeelden van boosterzinnen.

 • U zei “….”. Kunt u me meer vertellen?
 • Wat bedoelt u met … ?
 • Ik ben vooral geïnteresseerd in uw uitleg over … Kunt u mij meer vertellen?
 • Ik begrijp uit wat u zojuist hebt gezegd dat …. Is dit correct?
 • Dat is heel interessant. Hoe verklaart u dat… ?
 • Hoe verklaart u volgens u dat … ?
 • Betekent dit dat … ?

Als u het niet begrijpt, stel dan vragen

Een andere fout die vaak gemaakt wordt, is niet te vragen wat de ondervraagde zegt op het moment van het interview. Maar al te vaak doorloopt de interviewer de vragen zonder te proberen te begrijpen wat de ondervraagde zegt. De interviewleidraad is geen lijst met vragen die u doorloopt. Het is een werkbasis voor het leiden van een gesprek dat uiteindelijk aangenaam en verrijkend moet zijn. Als de persoon die u interviewt u iets vertelt wat u niet 100% begrijpt, hebt u de plicht om hem of haar te vragen om te verduidelijken wat hij of zij zegt.

Hier zijn een paar voorbeeldzinnen om u te helpen:

 • Ik verontschuldig me alvast als dit een domme vraag is, maar wat doet …. ?
 • Vergeef me, maar ik weet niet zeker of ik alles begrepen heb. U zei dat …
 • Wat bedoelt u met … ?
 • Kunt u terugkomen op … Ik weet niet zeker of ik het helemaal begrijp.

De waarde van spraak vergroten

In het eerste deel van dit artikel hebben we het gehad over het promoten van de geïnterviewde. Deze techniek werkt ook tijdens het interview. Hier volgen een paar voorbeelden van hoe het moet.

 • Dat vind ik erg interessant. Kunt u dat toelichten?
 • Hoe analyseert u als expert in [vakgebied] …? ?
 • Ik ben geen specialist op dit gebied, maar hoe zou u dat uitleggen … ?
 • Gezien uw expertise, hoe verklaart u dat … ?

Mis de metaforen niet

De metaforen waarmee we onze zinnen bestrooien zijn bijzonder interessant en hebben een diepgaande symboliek. Engelse site).We gebruiken ze niet toevallig. Ze brengen een betekenis over die ons op dat moment soms ontgaat. In een kwalitatief interview bieden ze de interviewer een gemakkelijke gelegenheid om terug te komen en dieper te gaan.

 • U zei [metafoor]. Wat bedoelt u daarmee?
 • Ik zag dat u een metafoor gebruikte: …. Wat betekent het?
 • Is het belangrijk voor [metafoor]?

Let op “lichaamstaal”

Let ten slotte op de “lichaamstaal” van de persoon die u interviewt. Dit is zelfs waarneembaar bij kwalitatieve interviews op afstand, die de norm zijn geworden sinds de Covid-crisis.

Lichaamstaal Betekenis Wat kan ik doen?
De respondent krabt aan zijn kaak of nek Hij/zij verveelt zich Van onderwerp veranderen
Antwoorden worden gegeven met een energieke/speelse intonatie Meer zeggen Herlancering!

 


Kwalitatief onderhoud Fase3

Fase 3: het einde van het interview, een belangrijk en niet te verwaarlozen moment

Het einde van het kwalitatieve interview is een moment dat vaak verwaarloosd wordt, hoewel het veel waarde kan toevoegen. Het aankondigen van het einde van het interview markeert soms een nieuw begin. Stop dus niet met het opnemen van het interview voordat uw geïnterviewde echt vertrokken is. U loopt het risico dat u de laatste informatie mist.

Hier zijn een paar manieren om het einde van het interview aan te kondigen en tegelijkertijd de kans dat het ‘weer begint’ te maximaliseren.

 • Het was echt heel interessant. Ik heb veel geleerd. Ik had nooit gedacht dat …
 • Hartelijk dank voor uw tijd. Ik heb het gevoel dat ik een compleet nieuw onderwerp heb ontdekt. Hoe kan ik er meer over te weten komen?

Vergeet ook niet dat het einde van het interview een goed moment is om de techniek van het “snowball effect” te gebruiken voor uw aanwerving.

 

 Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *