27 april 2022 633 woorden, 3 min. gelezen

Un regard pour toi: een unieke kledingwinkel voor personen met een visuele handicap

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Waarom zouden mensen met een visuele handicap niet op hun uiterlijk mogen letten? In een wereld die vol zit met sociale netwerken en alleen op het uiterlijk oordeelt, hebben personen met verminderd of geen gezichtsvermogen een nog grotere handicap. Met […]

Waarom zouden mensen met een visuele handicap niet op hun uiterlijk mogen letten? In een wereld die vol zit met sociale netwerken en alleen op het uiterlijk oordeelt, hebben personen met verminderd of geen gezichtsvermogen een nog grotere handicap. Met die gedachte in het achterhoofd werd in 2014 de vereniging “Un regard pour toi” opgericht. In het kielzog daarvan werd in juni 2019 in Parijs een gelijknamige kledingwinkel voor personen met een visuele handicap geopend. De vereniging luistert naar de wensen van haar leden en is tegelijk een smeltkroes van innovatie: geborduurde etiketten in braille, NFC-chips en spraaksynthese… er is geen gebrek aan projecten.

Wij bezochten deze unieke winkel in de wijk Montparnasse in Parijs. Dit artikel is meteen ook een bescheiden eerbetoon aan de inspanningen van de 160 vrijwilligers van de vereniging om oplossingen te vinden voor mensen met een visuele handicap.

Kleding tegen lage prijzen dankzij de gulheid van de donateurs

In de 80 m² grote winkel worden ongeveer 1200 artikelen aangeboden. Het hele spectrum van kleding wordt gedekt dankzij donaties, waardoor het mogelijk is de kleding tegen zeer aantrekkelijke prijzen aan te bieden.

Bijna 10% van de artikelen komt uit een partnerschap met Galeries Lafayette. De contacten zijn begonnen in 2018 en voltooid in 2020. Galeries Lafayette biedt een aantal onverkochte artikelen aan, die dan bij voorrang worden aangeboden aan de 300 leden van de vereniging. Deze nieuwe kleren worden verkocht tegen een hogere prijs dan de rest van de artikelen (van 2 tot 10 euro).

Un regard sur toi


Een winkel aangepast voor slechtzienden

De winkel, die werd gecreëerd door Hayette Louail, die zelf een visuele handicap heeft, kon niet anders dan een inrichting te voorzien die is aangepast aan mensen met een visuele handicap. Een grote rode loper zorgt voor een visuele hint voor klanten die niet blind zijn. Stokken kunnen bij de ingang achtergelaten worden. Alle hindernissen zijn van het winkeltraject verwijderd. De rekken staan links en de paskamers, die groter zijn dan normaal, rechts.

un regard sur toi

De grote rode loper dient als visuele hint voor visueel gehandicapten.


Innovaties om de kledingkeuze te vergemakkelijken

Wat ons tijdens ons bezoek aan de winkel het meest verbaasde, was het innovatievermogen van de vereniging. Er worden ingenieuze oplossingen gevonden voor alledaagse kledingproblemen. En dat zijn er heel wat: hoe herken ik een kledingstuk in een kleerkast? Wat is de kleur van het kledingstuk dat ik ga dragen? Al deze vragen zijn van geen probleem voor een ziende, maar vormen onoverkomelijke hindernissen voor een blinde.

Etiketten in braille

étiquette brodée en braille (Un Regard Sur Toi)

De eerste vernieuwing zijn geborduurde etiketten in braille. De vereniging laat een woord of een korte zin borduren op etiketten, die vervolgens in de kleding genaaid worden. Op de dag van ons bezoek werd een bestelling geplaatst voor een lid dat een code wilde laten borduren om zijn kleding te identificeren.
Maar hoe mensen helpen die geen braille kunnen lezen?


NFC-chips en spraaksynthese

De vereniging heeft een eigen project ontwikkeld voor NFC-chips die (letterlijk) gelezen kunnen worden met een tekst-naar-spraakmodule. De chips zijn oneindig programmeerbaar. Zij zijn waterdicht en kunnen dus in de kleding verwerkt worden.

boîtier synthèse vocale pour puces NFC (un regard sur toi)

Dit kastje kan NFC-chips “lezen” en de daarin vervatte informatie met de stem synthetiseren. De vereniging “Un regard pour toi” heeft dit prototype in eigen beheer ontwikkeld. Er werd speciale aandacht besteed aan de behoeften van personen met een visuele handicap. Het kastje werkt met “fysieke” knoppen.

Het systeem is ook geschikt voor andere toepassingen, zoals het toevoegen van informatie aan voedseldoosjes of medicijndoosjes. Ook zelfklevende etiketten zijn verkrijgbaar. Deze kunnen bijvoorbeeld informatie bevatten over dosering of over de houdbaarheidsdatum (in het geval van levensmiddelen).

étiquettes NFC pour utilisation par des personnes malvoyantes (Un Regard Sur Toi)

Deze NFC zelfklevende etiketten kunnen worden aangebracht op medicijndoosjes, voedingsmiddelen, en geprogrammeerd worden. Dankzij het spraaksynthesekastje kunnen ze informatie geven over dosering, houdbaarheidsdatum, enz.

 

 Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *